Back to top

Idén grúzok szedik a német spárgát

Idén is bizonytalansággal indul a német spárgaszezon: az idénymunkások hiánya , az éttermek zárva tartása feszítik az ágazatot. Egyelőre egy biztos, most először a gazdák grúz vendégmunkásokat is alkalmazhatnak.

A spárga a németek kedvenc zöldsége, de a 2021-es szezon nagyon magas árakkal indul: 20-25 euró kilónként. Tavaly az idény elején általában 6-7 euróval kellett kevesebbet fizetni érte.

Idén néhány nappal ezelőtt kezdődött a betakarítási szezon Dél-Németországban, északon várhatóan április közepe és vége között kezdődik majd.

A spárga termesztése továbbra is jövedelmező vállalkozás.

A statisztika szerint minden német átlagosan 1,7 kg spárgát fogyaszt évente, és ez a tendencia növekedést is mutat.

Tavaly mintegy 1600 gazdaság növelte a spárga termesztési területét, összesen 22 500 hektáron termesztik ezt a zöldséget, és 117 ezer tonna termést produkálnak évente.

Ebben az évben azonban a termelőket a magas árszint ellenére is bizonytalanságok gyötrik, kérdés, hogy mikor és milyen mértékben lehet újra megnyitni az éttermi üzletágat. A spárga, a burgonya, a sonka és a hollandi mártás a legfontosabb alapanyagok az éttermekben , így a legfontosabb értékesítési csatorna a német spárgatermelők számára. Ha a gasztronómiai szezon ismét szünetelni fog, úgy mint tavaly, akkor ez nagyon keserű lenne a termelők számára "- írja a Die Welt. napilap.

A munkaerőhiány kérdése, amely egy évvel ezelőtt, a világjárvány kezdetén nagy figyelmet keltett, ismét aktuális.

A vállalkozók körében egyértelműen érződik a feszültség:  továbbra is kérdés, hogy minden idénymunkás utazhat-e a korlátozások miatt, és  sokan döntenek-e az otthon maradás mellett, félve a növekvő számú fertőzéstől?

A szakszervezeti adatok szerint évente mintegy 280 000 ember dolgozik Németországban idénymunkásként. Spárgát, epret és uborkát szednek, szőlőt szüretelnek és még sok minden mást végeznek. A termelők számára a kelet-európai munkavállalók nélkülözhetetlenek. Azonban egyre kevesebben érkeznek dolgozni Lengyelországból és Romániából az utazási korlátozások miatt.

Ezért a német munkaügyi minisztérium és a Szövetségi Foglalkoztatási Ügynökség idén tavasszal először mintegy 5000 grúz állampolgár idénymunkásként való alkalmazását teszi lehetővé a spárgatermelők számára. Ezenkívül a külföldi idénymunkások a szokásosnál hosszabb ideig dolgozhatnak Németországban, 102 napig vállalhatnak munkát. Julia Kloeckner agrárminiszter szerint ez a bővítés elősegíti a lakosság élelmiszer ellátását.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jelentősen megugrott Kínában a sertéshústermelés

Kína első negyedéves sertéshústermelése az egy évvel korábbihoz képest 31,9%-kal 13,69 millió tonnára emelkedett - derült ki a múlt héten közzétett adatokból, ami két éve a legmagasabb negyedéves mennyiség.

33 milliárd forint támogatás érkezett a szarvasmarha- és juhtartókhoz

Lényegében befejeződött a tejelő tehenek, az anyajuhok és a hízott húsmarha bikák után a tavalyi évben benyújtott termeléshez kötött támogatások kifizetése. Ennek eredményeképpen 33 milliárd forint segíti a gazdálkodókat - tájékoztatott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Annyi, amennyi benne van!

Én kis kertem címmel képes ismeretterjesztő „élménybeszámolót” jelentetett meg Aszódi János, az ATV-n népszerű Új Mezőgazdasági Magazin szerkesztő-riportere. A könyv számos hasznos tanáccsal, okos tippel, kipróbált recepttel, személyes történettel és sok-sok fotóval mutat be több mint harminc növényt.

Hazai virágkertészet: Egyre nagyobb szükség lesz rá

Változások a technológiákban 2021 címmel szemináriumot szervezett a Flora Hungaria Nagybani Piac. A járványhelyzetre való tekintettel az előadásokat kizárólag online közvetítés formájában lehetett követni. Az előadók számára is szokatlan, fizikai közönség nélkül megrendezett esemény sok szakmai újdonságot tartogatott az érdeklődőknek.

Kihirdették az első Interwine díj eredményeit

Az elmúlt év rávilágított arra, hogy mennyire fontos az online jelentét. Egy jól működő honlap, lehetőleg webshoppal, ma már elengedhetetlen a vállalkozások számára – így van ez a borászatokkal is. A Hungarianwines.eu éppen ezért megszervezte az első Interwine díjat, a magyar borászatok és borkereskedések honlapjainak versenyét.

Nem kell a műanyag - tészta és rizs újratöltő állomást tesztel az Aldi

Az áruházlánc új rendszert tesztel a műanyag hulladék csökkentésére azzal, hogy csomagolásmentes tészta- és rizstermékek értékesítésébe kezd, mely a kimért zöldség és gyümölcs árusítás folyamatához hasonlóan működik.

Dísznövény-kereskedelem: három ötlet a sikerhez

Miután a vásárló betér a kertészeti árudába vagy virágboltba, a kereskedők már az első percekben sok olyan hibát követnek el, amelyek igencsak veszélyeztetik az értékesítés sikerét, a vevők lojalitását.

Húsz-huszonötszázalékos drágulás jöhet a hús árában

Hosszú válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is szeretnének érvényesíteni.

Kereskedelmi forgalomba kerül az aranyos rezgőgomba

Új gombafaj került a belga Fresh Mushroom Europe cég kínálatába, a főként Kínában fogyasztott Tremella aurantia. A különleges gombát Ázsiából exportálják a világ minden részére. Az FME kínálatában egész évben megtalálható lesz, és a forgalmazó szerint itt az ideje, hogy az európai konyhákban is teret nyerjen..

Válságban a brit sertés export

A brit Nemzeti Sertésszövetség (NPA) szerint az új Brexit-követelmények miatt képtelenség tenyészállatokat exportálni az EU-ba, ami károsítja az Egyesült Királyság sertéságazatát.