Back to top

Egyetemista hackerek fosztogatták a gyorséttermet

A KFC applikációjának sebezhetőségét kihasználva több millió forint értékű ingyen kuponra tettek szert az egyik kínai egyetem diákjai. Fél évig fosztogatták a gyorséttermet, majd a hackerek börtönt kaptak érte.

Xu, a kínai Jiangsu tartomány egyik egyetemének diákja felfedezett egy hibát a KFC alkalmazásban. Kiderült, hogy amikor váltott az alkalmazás és az üzletlánc WeChat-fiókja között (ez egy népszerű azonnali üzenetküldő és közösségi hálózat Kínában, amelyen keresztül többek között vásárolni és fizetni is lehet), olyan kuponokat tudott generálni, amelyekkel ingyen rendelhetett ételt. Megosztotta felfedezését négy társával, és elkezdték értékesíteni a diákok között az „ingyen” kuponokat.

A diákok hat hónapig használták ki az alkalmazásban lévő sebezhetőséget.

Xu több mint 58 ezer jüan (kb. 2,7 m Forint) értékű megrendelést értékesített, a társaival együtt összesen több mint 200 ezer jüan (kb. 9.2 millió Ft) értékű étel rendelésére alkalmas kupont adtak el az egyetemen.

A helyi internetes portál híre szerint a kupon forgalmazóit 15 hónaptól 2 évig terjedő börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélték. Xu-nak, az ügy értelmi szerzőjének 2,5 évet kell börtönbe ülnie, és 6 ezer jüan (kb. 270 000 Ft) pénzbüntetést is kell fizetnie. A büntetés kiszabásánál figyelembe vették azt is, hogy másokat is felbujtott a csalás elkövetésére.

A bíróság kiemelte, hogy az elkövetők teljes mértékben kihasználták az alkalmazás sebezhetőségét, és pénzügyi hasznot húztak a csalárd tranzakciókból, ami súlyos csalásnak minősül.

Az ügy a kínai közösségi médiában nagy visszhangot keltett. Egyesek szerint a KFC technológiai részlegének osztoznia kellene a felelősségben, amiért nem észleltek ilyen sebezhetőséget az alkalmazásban, míg mások szerint a diákoknak tisztában kellene lenniük cselekedeteik következményeivel.

Forrás: 
haps.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.

„Karanténkutatás 2.0” - Élelmiszerfogyasztási szokások a Covid-19 járvány harmadik hullámában

Csaknem kétezren vettek részt a Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület második közös reprezentatív kutatásában 2021 májusában. A felmérésből kiderült, hogyan változtak a Covid-19 járvány első és harmadik hulláma között a háztartások élelmiszervásárlási és élelmiszerfogyasztási szokásai.

A Nivegy-völgyi álom

Példátlan helyi összefogás és közösségi finanszírozás eredményeként nyithatott meg tavaly a Dobosi Birtkokközpont! A 90 támogató, akik egytől egyig mind törzsvásárlók és barátok, összesen 16 millió forinttal támogatta meg a Dobosi Család régen dédelgetett álmát.

Füstfűszerek: mert a füst ízesít...

A szabad tűzön készült ételek teljesen más ízvilággal rendelkeznek, mint a konyhában készítettek. A húsok füsttel való tartósítása már hosszú múltra tekint vissza, de az ezzel kapcsolatos hagyományokat a kerti grillezéskor is alkalmazhatjuk.

Hová tűntek a pincérek? – A vendéglátóipar válsága

A koronavírus-járvány, a Brexit és az iparággal szembeni negatív hozzáállás mind hozzájárult a vendéglátásban dolgozó személyzet hiányához, de ennek ellenére az éttermek igyekeznek lépést tartani a világ újbóli megnyitásával.

Az élelmiszeriparban tovább gyorsult az áremelkedés üteme

Júniusban az ipar belföldi termelői árai átlagosan 15,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, ami 1,0 százalékponttal magasabb az előző havinál. Az exportárak 9,7 százalékkal emelkedtek a májusi 9,6 százalékot követően. Együttesen az ipari termelői árak átlagosan 11,6 százalékkal magasabbak voltak, mint tavaly júniusban - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Sámsonék küzdelme a szlovák burgonyapiacon

Egy Komárom melletti kis faluban, Izsán jártunk, a Bokros-pusztán, ahol Sámson Ferenc és családja országos szinten is komoly burgonyatermesztővé nőtte ki magát. A család 400 hektáron gazdálkodik, aminek a negyedébe ültetnek burgonyát. A burgonyát csak öntözött területen termesztik, máshogy már nem is lehetne.

Nem akar helyreállni a vadhúspiac

A pandémia hullámait, a HoReCa-szektor-bezárásokat, a határzár miatt a külföldi bérvadásztatásból származó bevételkiesést, az évek óta tartó ASP-járványt mind megérezte a vadgazdálkodási ágazat, ami a lőtt vad piaci árában is megmutatkozott. Telített hűtőházakról, a külföldi felvevőpiac változásáról is beszámolt kiadónknak Tapasztó Sándor, a VADEX Zrt. felvásárlási osztályvezetője.

5 vegán élelmiszer, ami nem olyan környezetbarát, mint gondolnánk - Avokádó, kakaó és mandula…

Ha a környezetbarátnak tartott étrendekről van szó, a vegánság általában magasan a legelőkelőbb helyen szerepel. Az utóbbi időben számos növényi alapú élelmiszer került vizsgálat alá, mivel a jelentések szerint károsnak bizonyultak a környezetre.

Az időszakos böjtölés hatástalan, ha fogyni akar

Ha fogyni akar, akkor az időszakos böjtölés nem biztos hogy hatékonyabb, mint a napi bevitt összkalóriák csökkentése - derül ki egy új kutatásból.