Back to top

Egyetemista hackerek fosztogatták a gyorséttermet

A KFC applikációjának sebezhetőségét kihasználva több millió forint értékű ingyen kuponra tettek szert az egyik kínai egyetem diákjai. Fél évig fosztogatták a gyorséttermet, majd a hackerek börtönt kaptak érte.

Xu, a kínai Jiangsu tartomány egyik egyetemének diákja felfedezett egy hibát a KFC alkalmazásban. Kiderült, hogy amikor váltott az alkalmazás és az üzletlánc WeChat-fiókja között (ez egy népszerű azonnali üzenetküldő és közösségi hálózat Kínában, amelyen keresztül többek között vásárolni és fizetni is lehet), olyan kuponokat tudott generálni, amelyekkel ingyen rendelhetett ételt. Megosztotta felfedezését négy társával, és elkezdték értékesíteni a diákok között az „ingyen” kuponokat.

A diákok hat hónapig használták ki az alkalmazásban lévő sebezhetőséget.

Xu több mint 58 ezer jüan (kb. 2,7 m Forint) értékű megrendelést értékesített, a társaival együtt összesen több mint 200 ezer jüan (kb. 9.2 millió Ft) értékű étel rendelésére alkalmas kupont adtak el az egyetemen.

A helyi internetes portál híre szerint a kupon forgalmazóit 15 hónaptól 2 évig terjedő börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélték. Xu-nak, az ügy értelmi szerzőjének 2,5 évet kell börtönbe ülnie, és 6 ezer jüan (kb. 270 000 Ft) pénzbüntetést is kell fizetnie. A büntetés kiszabásánál figyelembe vették azt is, hogy másokat is felbujtott a csalás elkövetésére.

A bíróság kiemelte, hogy az elkövetők teljes mértékben kihasználták az alkalmazás sebezhetőségét, és pénzügyi hasznot húztak a csalárd tranzakciókból, ami súlyos csalásnak minősül.

Az ügy a kínai közösségi médiában nagy visszhangot keltett. Egyesek szerint a KFC technológiai részlegének osztoznia kellene a felelősségben, amiért nem észleltek ilyen sebezhetőséget az alkalmazásban, míg mások szerint a diákoknak tisztában kellene lenniük cselekedeteik következményeivel.

Forrás: 
haps.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Fogyasztása kínzás, boldogság és függőség egyben

Napjainkban egyre nagyobb a keletje a chilipaprika-termékeknek, és egyre többen kezdenek bele a termesztésébe is. A termesztők számos hazai és nemzetközi versenyen mérhetik össze a paprikából készített különféle termékeiket, amelyek mind inkább előfordulnak mindennapjaink étkezésébe, valamint a hazai gasztronómia is szívesen nyúl a chilis termékekhez.

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.

Korábban hulladéknak tartott rostból készül újfajta cukor

A hagyományos édesítőszer kiváltását célzó termékek alapanyagát a búza- és rizsszalmához, illetve a kukoricacsutkához hasonló mezőgazdasági hulladékok alkotják.