0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Karaj, tarja készül a fémtartályban

Egy német startup olyan technológiát fejlesztett ki, amely a hagyományos húsfeldolgozók számára termesztett sertéshús előállítását teszi lehetővé. Nagy tartályokban, számítógépek vezérelte módon készülhet a karaj – ha a technológia uniós jóváhagyást kap.

Laura Gertenbach az Innocen Meat társalapító-vezérigazgatója a Food Navigatornak nyilatkozva elmondta, hogy a húsfeldolgozókra nehezedő „árprést” lehet ezzel a technológiával csökkenteni. Vagyis így kivédhető a nagy vágóhidak magasabb vágási árai és a szupermarketek alacsony árai közötti árrés szűkülése miatti veszteség. Alapító- és vezérigazgató-társával, Patrick Nonnenmacherrel így olyan technológiát fejlesztettek ki, amellyel a húsfeldolgozók a vágóhidaktól függetlenül, házon belül létrehozhatják az alapanyagot.

„Meg akarjuk szüntetni a mezőgazdaságra való támaszkodást, és lehetőséget adunk az élelmiszer-előállítóknak arra, hogy a saját gyárukban tiszta alapanyagot állítsanak elő.”

A duó startup vállalkozása, az Innocent Meat automatizált, végpontok közötti tiszta hústermelő rendszert készít. Lényegében „tiszta húst kínálunk szolgáltatásként” – magyarázta a vezérigazgató.

Az Innocent Meat bioreaktorokat, sejtközegeket és növekedési faktorokat biztosít a húsüzemek számára, és hozzáférést biztosít a mesterséges intelligencián alapuló szoftvereihez. Az ügyfeleknek nem kell tudósokat vagy szoftverfejlesztőket bérelniük:

„Csak betakarítják a húst, és ennyi.”

Elsőként a termesztett sertéshúsra, különösen a darált sertéshúsra fókuszálnak, mert Európában ebből fogy a legtöbb – hangsúlyozta a vezérigazgató.

„A termelők a megművelt darált sertéshúst értékesíthetik úgy, ahogy „betakarítják”, vagy kolbásszá, hamburgerré dolgozhatják fel.”

Hosszú távon a plug-and-play megoldás nem korlátozódik a sertéshúsra. Másik hús előállításához mindössze a sejtvonalat kell megváltoztanni, a biológiai folyamat ugyanaz marad.

„Bármilyen húst, amit csak akarnak előállíthatnak, de mi darált sertéshússal kezdtük.”

Az Innocent Meat becslése szerint a sejtalapú hús költségeinek 90% -át a növekedési faktorok adják. „A növekedési faktorok hagyományosan orvosi termékek. Az orvosiparnak pedig nincs szüksége olyan nagy mennyiségű növekedési faktorra, mint a húsiparnak” – magyarázta Gertenbach.

A költségek csökkentése érdekében az Innocent Meat saját növényi növekedési faktorokat fejleszt. Noha a vezérigazgató nem árulta el, hogy mely növényi fehérjéket használják, annyit azonban igen, hogy a növénytermesztés ilyen célú átállítása viszonylag egyszerű lenne.

A költségeket emellett egy német mérnöki vállalkozással közösen kifejlesztett szűrési technológiával is csökkenteni akarják. Ez lényegében azt jelenti, hogy egy-egy tétel elkészülte után nem minden sejtet dobnának ki. A startup emellett saját módszert is kifejlesztett az állványok „nagyon költséghatékony módon” történő előállítására is.

A technológia elterjedésének egyik fő gátja a szabályozás mivel sem Európában, sem az Egyesült Államokban nem engedélyezett a laboratóriumban előállított hús fogyasztása. Eddig egyedül a Just Eat nevű cég labor-csirkehúsát engedélyezték – de csak Szingapúrban.

Tehát a forgalombahozatal előtt az Innocent Meat-nek is meg kell kapnia az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jóváhagyását.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/FoodNavigator