0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

A tudósok feltárták az agy „éhségkapcsoló” mechanizmusát

Egy új tanulmány rávilágítottak arra, hogyan működik az agyban az éhség "főkapcsolója", a melanokortin 4-es receptor, amely az étvágyat irányítja. Ez segíthet abban, hogy olyan gyógyszereket fejleszthetnek ki, amelyek jobban célozzák az agyban lévő, éhségérzetet szabályozó receptort.

Az állandó éhségérzet, függetlenül attól, hogy mennyit eszünk, sok ember számára jelent küzdelmet. Ezt a problémát étrendi vagy életmódbeli változtatásokkal lehet kezelni, de bizonyos esetekben ez különböző betegségek jele is lehet. Ha nem kezelik, ez az állandó éhség súlyos elhízáshoz vezethet.

Egy új tanulmány, amely a Science április 15-i számában jelent meg, utat nyithat olyan gyógyszerek számára, amelyek képesek „kikapcsolni az éhségkapcsolót” az agyban. A Weizmann Tudományos Intézet, a londoni Queen Mary Egyetem és a Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói rávilágítottak arra, hogyan működik az agyban az éhség mester kapcsolója, a melanokortin 4-es receptor (MC4 receptor), amely az étvágyat irányítja – olvasható az egyetemek több sajtóközleményében.

 

Elhízás, gyógyszerek és az MC4 receptor

Úgy vélik, hogy e receptor genetikailag öröklődő mutációi viszonylag gyakori okai a súlyos gyermekkori elhízásnak. Miközben a cégek versenyt futnak az MC4-et célzó gyógyszerek előállításával, a receptorral kapcsolatos korlátozott ismeretek miatt a gyógyszereknek különböző mellékhatásaik vannak.

A kriogén elektronmikroszkópia segítségével feltárták az MC4 receptor 3D szerkezetét, ami betekintést engedett a receptor működésébe. A tanulmány feltárta, hogy a szetmelanotid (Imcivree), amely az elhízás kezelésére szolgáló gyógyszer, aktiválja az MC4-et azáltal, hogy megnyomja a teltségérzetet okozó kapcsolót és ezt jobban teszi, mint a természetes jóllakottsági hormon. Az amerikai FDA által novemberben jóváhagyott szetmelanotid mellékhatásai között szerepelt depresszió, öngyilkossági gondolatok, férfiaknál spontán erekció, nőknél nemkívánatos szexuális reakciók, valamint hányinger, hasmenés és hasi fájdalom.

„Most, hogy ismerjük a kapcsoló pontos molekuláris részleteit, ezt felhasználhatjuk arra, hogy nagyon pontosan megcélozzuk és olyan gyógyszereket tervezzünk, amelyekkel elkerülhetjük az első gyógyszerrel tapasztalt mellékhatások egy részét” – mondta Dr. Moran Shalev-Benami, a Weizmann Intézet munkatársa a The Times of Israel című izraeli lapnak.

Más kísérletek révén a tudósoknak sikerült felfedezniük, hogy a kalcium a szetmelanotidhoz hasonlóan a természetes jóllakottsági hormont is segíti.

Emellett azonosították azokat a hotspotokat, amelyek megkülönböztetik az MC4-et az ugyanabba a családba tartozó hasonló receptoroktól, ami azt jelenti, hogy a tudósok mostantól olyan gyógyszereket tervezhetnek, amelyek csak az MC4-hez kötődnek, így kevesebb mellékhatásuk lesz.

Bár a tanulmány az elhízás elleni gyógyszerekre és az MC4-et közvetlenül befolyásoló genetikai betegségekben szenvedők megsegítésére irányul, a tanulmány a fogyókúrázók számára is hasznos lehet.

Forrás: interestingengineering.com