0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Augusztus elsejétől működik a Tokaj-Hegyalja Egyetem

Hivatalosan is bejelentették a Tokaj-Hegyalja Egyetem megalapítását május 26-án Sárospatakon. Az alapítványi fenntartású intézmény az Eszterházy Károly Egyetemből kiváló szakok továbbvitele mellett több új - szőlész-borász-, pedagógus, turisztikai-vendéglátóipari - képzést is indít majd a Comenius Campuson.

Az új egyetem augusztus 1-jén nyitja meg kapuit – jelentette be Stumpf István, felsőoktatási modellváltás koordinálásáért felelős kormánybiztos, az intézmény kuratóriumi elnöke.

Mint mondta, a későbbiekben vállalkozásfejlesztési szakkal és több továbbképzési programmal egészül majd ki a képzési profil. A fő cél, hogy értékteremtő és biztos megélhetést kínáló oktatást kapjanak a hallgatók, az egyetem pedig hozzájáruljon Sárospatak és térségének fejlődéséhez.

A kormánybiztos szerint a nemzet „történelmi adósságot rótt le” a régióval szemben, amikor megszületett az egyetemalapításról szóló törvény. A célja az, hogy a világ legjobb oktatóit sikerüljön az intézménybe hívni, és az a minőségi szőlész-borászoktatás, valamint pedagógusképzés szimbólumává váljon.

A Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) az Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Comenius Campusának (SCC) jogutódlással történő kiválásával jön létre

– mondta dr. Hauser Zoltán, a Tokaj-Hegyalja Egyetem Előkészítő Bizottságának elnöke. A kilenc fős szakmai testületet dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bízta meg az egyetemalapítás támogatásával február 23-án Stumpf István javaslatára. A bizottság munkacsoportok kialakításával szervezte meg és ütemezte a feladatot. A kiválási folyamattal párhuzamosan szakmai fejlesztésekkel kellett megalapozni az SCC bázisán a THE alkalmazott tudományok egyetemi státuszát. Az Előkészítő Bizottság munkájának támogatására Stumpf István tanácsadó testületet kért fel dr. Molnár Péter elnök vezetésével, emellett további szakértő tanácsadók is segítik a munkát. Dr. Hauser Zoltán szerint tevékenységük jó ütemben, a munkatervek szerint halad az egyetem augusztus 1-jei létrehozása érdekében. Sok még a tennivaló, hogy profilját, útját megtaláló, nemzetközi színtérre kilépő, a régió fejlődésében szerepet vállaló egyetem intézmény alakuljon ki.

A Tokaj-Hegyalja Egyetem oktatásfilozófiája a legjobb tradíciókra és az elmúlt évtizedek technológiai, módszertani vívmányaira épülhet.

A cél olyan hibrid képzés megvalósítása, amelyben a hagyományos oktatás bevált gyakorlatát kiegészíti a teljes körűen kiépített digitális tanulási környezet.

Az elképzelés magában foglalja a korszerű és tökéletesen kiépített kommunikációs technológiát, valamint a komoly virtuális platformot, amelynek delokalizált tartalmai helytől és időtől függetlenül elérhetők – mondta dr. Kis-Tóth Lajos, a Tokaj-Hegyalja Egyetem szakmai előkészítő bizottságának tagja, a Képzés és tanulás munkacsoport vezetője. Az erre vonatkozó fejlesztési elképzeléseket a Comenius Validus Program tartalmazza, amely kapcsolódik a kormány Digitális Jólét Programjához.

A 2002 óta világörökségi címmel is rendelkező Tokaji borvidék szőlészei és borászai

a térség fenntartható szakmai fejlődése és a vidék megtartó ereje szempontjából is kiemelt ügyként kezelik a humán háttér magas szintű fejlesztését, a minőségi szakmai generációváltást

– hangsúlyozta dr. Molnár Péter, a Hegyközségi Tanács elnöke. Kulcsfontosságú, hogy a szakképzés, a közép- és felsőfokú oktatás szintjén is egyformán biztosítottak legyenek az erős szakmai alapok és a valós, naprakész gyakorlati tudás megszerzésének lehetőségei.

A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa szorosan együttműködik a Tokaj-Hegyalja Egyetemmel annak érdekében, hogy a hallgatók elméleti és gyakorlati képzése a legkiválóbb oktatók és szakmai műhelyek, szőlészetek és borászatok közreműködésével valósuljon meg.

Hozzátette: közös cél, hogy a Tokaji Kutatóintézetnél és pincészeteknél rendelkezésre álló tudás és infrastruktúra segítse az új egyetem működését. A gyakorló szakma, az oktatás és a kutatás szerves kapcsolatát kell kiépíteni erős hazai és nemzetközi együttműködésekkel.

A sajtótájékoztatón első alkalommal mutatták be a Digitális Comenius Éves Jelentést, amely egy átfogó nemzetközi tanulmány tizenhárom európai uniós ország köznevelési rendszereinek szakpolitikai kereteiről a digitális átállás alapfeltételeinek tekintetében. Elhangzott: mind a Tokaj-Hegyalja Egyetem megnyitása, mind a Digitális Comenius Éves Jelentés elkészítése fontos lépés a magyar közoktatás innovációjában és digitalizációjában.

Comenius óta a térség legjelentősebb szellemi beruházásnak nevezte az egyetem megalapítását Áros János, Sárospatak polgármestere,

aki a döntéshozóknak és a közreműködőknek is köszönetét fejezte ki a település lakói nevében. Mint mondta, az elmúlt öt évben vasútvillamosítás, a 37-es út felújítása, gyógyfürdő-, szállodaépítés, a vár és a várnegyed korszerűsítése zajlott, a fejlesztések legnagyobb közös eredménye mégis a Tokaj-Hegyalja egyetem megvalósulása lehet. Hozzájárulhat, hogy a térség szellemi központja, Sárospatak ismét a régi fényében tündökölhessen.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu