0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A Friss Csapat kalandjai a spárgával

A spárgaültetvénytől egészen a konyhai elkészítésig követte a spárga útját Frutti és Veggi az Európai Friss Csapat első, főzéssel egybekötött különleges workshop-ján, amely rendkívüli helyszínen, az egyik legnagyobb hazai spárgatermelőnél zajlott.

youtube://v/iWgMMmduAdg 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) zöldség- és gyümölcsfogyasztást ösztönző uniós programja – második szakaszával, Európai Friss Csapat néven – újabb három évig folytatódik. Ez alkalomból Frutti és Veggi, a program kabalafigurái a tavaszi, kora nyári szezon egyre inkább kedvelt zöldsége, a spárga nyomába eredtek.

Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke elmondta, hogy az újabb hároméves periódus a célcsoport bővítésével nagyszerű lehetőséget teremt arra, hogy óvodás kortól egészen 18 éves korig el lehessen érni edukatív üzenetekkel a gyermekeket és a fiatalokat. A szülők, nagyszülők szerepe továbbra is alapvető a családok zöldség- és gyümölcsfogyasztásával kapcsolatban, ezért a program számukra hasznos információkat, gyakorlati tippeket ad a zöldségek, gyümölcsök gyors és könnyű elkészítéséhez.

– A program célja változatlan, népszerűsíteni a friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztását, és ezáltal erősíteni a minőségi hazai agrártermékek piacát is – hangsúlyozta az alelnök.

Majd kitért arra, hogy az arculati elemek megújulása, a névváltoztatás mellett – az új célcsoport hatékony elérése érdekében – még intenzívebb lett az idei évtől a program online kommunikációja, sőt hamarosan már a TikTok-on is megjelenik az Európai Friss Csapat. Frutti és Veggi emellett ismét bejárja az országot, hiszen hat állomásos roadshowra indul, és ismét kitelepül országszerte a legnagyobb áruházláncok boltjaiba is.

Amint említette, világszerte propagálják az egészséges élelmiszerek fogyasztását, nem véletlen, hogy az ENSZ közgyűlésének határozata szerint 2021 a gyümölcsök és zöldségek nemzetközi éve. A számokat tekintve nekünk van lemaradásunk, és van hová felzárkózni. Példaként említette, hogy a WHO ajánlása szerint naponta fejenként minimum 400 gramm gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztani. A felmérések szerint Magyarországon jelenleg 304 grammnál tartunk. Ezért folytatódik a Friss Csapat kampánya. 

Az éppen szezonális spárgát és termesztésének részleteit az ország egyik legnagyobb ültetvényének tulajdonosa, Gulyás János mutatta be a Bács-Zöldért borbási telepén.

– Magyarország Európában igazi spárgatermesztő nagyhatalomnak számít a fehér és a zöld spárga tekintetében.

Elmondta, hogy a spárgatermesztés nemcsak vizet, tápanyagot, de a türelem mellett kitartást is igényel. A spárga magoncok a laza, homokos, vagy a kötöttebb talajt szeretik, típustól függően, és szakszerű gondozást követően akár már a második évben is termőre fordulhatnak. Kitért arra is, mennyire fontos a spárga szakszerű szedése, ami a mai napig kézzel történik: a „sípokat” körülbelül 22-24 centiméteres nagyságukban, a talajszint alatt két centiméter mélyen kell kivágni.

A friss spárgát azonnal csomagolják és nagyon rövid időn belül az üzletekbe szállítják.

A spárga pozitív élettani hatásairól Fülöp Lili dietetikus beszélt. Havas Dóra, a Lila Füge gasztrobloggere pedig két fogás elkészítésével mutatta meg, hogy milyen könnyű bánni a sárgával a konyhában.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu