youtube://v/iWgMMmduAdg
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) zöldség- és gyümölcsfogyasztást ösztönző uniós programja – második szakaszával, Európai Friss Csapat néven – újabb három évig folytatódik. Ez alkalomból Frutti és Veggi, a program kabalafigurái a tavaszi, kora nyári szezon egyre inkább kedvelt zöldsége, a spárga nyomába eredtek.
Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke elmondta, hogy az újabb hároméves periódus a célcsoport bővítésével nagyszerű lehetőséget teremt arra, hogy óvodás kortól egészen 18 éves korig el lehessen érni edukatív üzenetekkel a gyermekeket és a fiatalokat. A szülők, nagyszülők szerepe továbbra is alapvető a családok zöldség- és gyümölcsfogyasztásával kapcsolatban, ezért a program számukra hasznos információkat, gyakorlati tippeket ad a zöldségek, gyümölcsök gyors és könnyű elkészítéséhez.
Majd kitért arra, hogy az arculati elemek megújulása, a névváltoztatás mellett – az új célcsoport hatékony elérése érdekében – még intenzívebb lett az idei évtől a program online kommunikációja, sőt hamarosan már a TikTok-on is megjelenik az Európai Friss Csapat. Frutti és Veggi emellett ismét bejárja az országot, hiszen hat állomásos roadshowra indul, és ismét kitelepül országszerte a legnagyobb áruházláncok boltjaiba is.
Amint említette, világszerte propagálják az egészséges élelmiszerek fogyasztását, nem véletlen, hogy az ENSZ közgyűlésének határozata szerint 2021 a gyümölcsök és zöldségek nemzetközi éve. A számokat tekintve nekünk van lemaradásunk, és van hová felzárkózni. Példaként említette, hogy a WHO ajánlása szerint naponta fejenként minimum 400 gramm gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztani. A felmérések szerint Magyarországon jelenleg 304 grammnál tartunk. Ezért folytatódik a Friss Csapat kampánya.
Az éppen szezonális spárgát és termesztésének részleteit az ország egyik legnagyobb ültetvényének tulajdonosa, Gulyás János mutatta be a Bács-Zöldért borbási telepén.
Elmondta, hogy a spárgatermesztés nemcsak vizet, tápanyagot, de a türelem mellett kitartást is igényel. A spárga magoncok a laza, homokos, vagy a kötöttebb talajt szeretik, típustól függően, és szakszerű gondozást követően akár már a második évben is termőre fordulhatnak. Kitért arra is, mennyire fontos a spárga szakszerű szedése, ami a mai napig kézzel történik: a „sípokat” körülbelül 22-24 centiméteres nagyságukban, a talajszint alatt két centiméter mélyen kell kivágni.
A spárga pozitív élettani hatásairól Fülöp Lili dietetikus beszélt. Havas Dóra, a Lila Füge gasztrobloggere pedig két fogás elkészítésével mutatta meg, hogy milyen könnyű bánni a sárgával a konyhában.