0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Lángokban áll Oroszország leghidegebb régiója

Hatalmas területen égett a tőzeg a sarkvidéki Jakut földön tavaly tavasszal és nyáron, a lángok újra feléledtek, és több tízezer hektáron pusztít a tűz, ami településeket fenyeget.

Az idei első sarkvidéki erdőtüzeket június elején regisztrálták Jakutföldön, a Kolima folyónál fekvő Szrednekolimszktól északra. Május elején a világ leghidegebb állandóan lakott helyén, Ojmjak mellett észleltek erdőtüzeket.

Az összes oroszországi erdőtűz közel 70%-a tavaly Jakutföldön volt – jelentette az orosz természetvédelmi minisztérium -, 2020-ban több, mint hatmillió hektárnyi erdő és mező égett le.

A tavalyi hosszú és nagyon intenzív erdőtűzszezon ördögi kört indított el: a tőzegmezők lángra kaptak, és még a leghidegebb téli napokon is égtek – hogy aztán a hó elolvadása után újra fellángoljanak.

A Siberian Times internetes portál beszámolt arról, hogy a tőzegtűz az egész esős és hideg őszön, majd -50 Celsius-fokos téli hőmérsékleten is tovább égett Jakutföld északkeleti részén.

A helyzet válságosra fordult, Jakutföld egyes területein még az iskolások is részt vesznek a tűzoltóbrigádokban. A helyi hatóságok megpróbálták tagadni, hogy tinédzserek is érintettek a tűzoltásban, de később elismerték, hogy a szülők megengedték nekik, hogy a tűzoltók és önkéntesek mellett dolgozzanak.

A nyurbai járásban szükségállapotot hirdettek, és kormányzati segítséget kértek. Eddig két falu lakóit kellett kitelepíteni, mivel az erdőtüzek túl közel kerültek az otthonaikhoz.

Közben a jaklutföldi hatóságokat azzal vádolja az orosz szövetségi természetvédelmi minisztérium, hogy csak a huszadára becsülték az erdőtüzekre vonatkozó statisztikákat.

– A Jakutföldi Köztársaság tisztviselői azt állítják, hogy a nyurbai járásban 1057 hektáron égnek az erdőtüzek, míg a mi adataink szerint több mint 20 000 hektár áll lángokban- áll a természetvédelmi minisztérium közleményében.

youtube://v/RwRPzSfIoO8

A nyurbai körzetben készült videókon látható, amint a helyi lakosok tehetetlenül próbálják megállítani az erdőtüzet, majd visszavonulnak, miközben hatalmas tűzfal tornyosul előttük.

Több mint 4 kilométernyi földalatti optikai távközlési kábel olvadt el a Viljujszkij körzetben keletkezett erdőtüzekben, a nyurbai körzettől nem messze keletre, amit egyelőre nem sikerül rendbe hozni, így az iskolások egy részének problémája adódik az év végi vizsgák letételével.

A nyurbai járástól több száz kilométerre keletre erdőtüzek fenyegetik az Aldan folyó mellett fekvő, több mint 6000 lakosú Khandiga települést is

Egyelőre nem találják a megoldást, hogyan lehetne a kigyulladt tőzegmezőkön lokalizálni a tüzet.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/siberiantimes.com