Back to top

Lángokban áll Oroszország leghidegebb régiója

Hatalmas területen égett a tőzeg a sarkvidéki Jakut földön tavaly tavasszal és nyáron, a lángok újra feléledtek, és több tízezer hektáron pusztít a tűz, ami településeket fenyeget.

Az idei első sarkvidéki erdőtüzeket június elején regisztrálták Jakutföldön, a Kolima folyónál fekvő Szrednekolimszktól északra. Május elején a világ leghidegebb állandóan lakott helyén, Ojmjak mellett észleltek erdőtüzeket.

Az összes oroszországi erdőtűz közel 70%-a tavaly Jakutföldön volt - jelentette az orosz természetvédelmi minisztérium -, 2020-ban több, mint hatmillió hektárnyi erdő és mező égett le.

A tavalyi hosszú és nagyon intenzív erdőtűzszezon ördögi kört indított el: a tőzegmezők lángra kaptak, és még a leghidegebb téli napokon is égtek - hogy aztán a hó elolvadása után újra fellángoljanak.

A Siberian Times internetes portál beszámolt arról, hogy a tőzegtűz az egész esős és hideg őszön, majd -50 Celsius-fokos téli hőmérsékleten is tovább égett Jakutföld északkeleti részén.

Fotó: Pixabay/illusztráció

A helyzet válságosra fordult, Jakutföld egyes területein még az iskolások is részt vesznek a tűzoltóbrigádokban. A helyi hatóságok megpróbálták tagadni, hogy tinédzserek is érintettek a tűzoltásban, de később elismerték, hogy a szülők megengedték nekik, hogy a tűzoltók és önkéntesek mellett dolgozzanak.

A nyurbai járásban szükségállapotot hirdettek, és kormányzati segítséget kértek. Eddig két falu lakóit kellett kitelepíteni, mivel az erdőtüzek túl közel kerültek az otthonaikhoz.

Közben a jaklutföldi hatóságokat azzal vádolja az orosz szövetségi természetvédelmi minisztérium, hogy csak a huszadára becsülték az erdőtüzekre vonatkozó statisztikákat.

- A Jakutföldi Köztársaság tisztviselői azt állítják, hogy a nyurbai járásban 1057 hektáron égnek az erdőtüzek, míg a mi adataink szerint több mint 20 000 hektár áll lángokban- áll a természetvédelmi minisztérium közleményében.

Wildfires in Yakutia 2021

A nyurbai körzetben készült videókon látható, amint a helyi lakosok tehetetlenül próbálják megállítani az erdőtüzet, majd visszavonulnak, miközben hatalmas tűzfal tornyosul előttük.

Több mint 4 kilométernyi földalatti optikai távközlési kábel olvadt el a Viljujszkij körzetben keletkezett erdőtüzekben, a nyurbai körzettől nem messze keletre, amit egyelőre nem sikerül rendbe hozni, így az iskolások egy részének problémája adódik az év végi vizsgák letételével.

A nyurbai járástól több száz kilométerre keletre erdőtüzek fenyegetik az Aldan folyó mellett fekvő, több mint 6000 lakosú Khandiga települést is

Egyelőre nem találják a megoldást, hogyan lehetne a kigyulladt tőzegmezőkön lokalizálni a tüzet.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/siberiantimes.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdészettörténeti mérföldkő

Az 1920. évi trianoni békediktátum kapcsán az erdészeti szakemberek többségének a példa nélküli területelcsatolások jutnak elsőként az eszébe. Az erdőterület mintegy 85%-át elvesztettük, egyebek között az erdővel borított teljes Kárpát-hegykoszorút a Dévényi-szorostól a Kazán-szorosig.

Természeti kincsek az ország legszárazabb erdeiben

A főváros vonzáskörzetébe eső, a Dunától nyugatra fekvő erdőségek sokak előtt ismertek. A Budai-hegység, valamint a Pilis és a Visegrádi-hegység turistaútjai, kirándulóhelyei, különösen pandémia idején, számos kirándulót vonzanak, pedig az országot kettészelő folyam túloldalán lévő erdők is bővelkednek természeti és kulturális kincsekben.

Pápua szarvascsőrű fiókák keltek ki a Szegedi Vadasparkban

Pápua szarvascsőrű (Rhyticeros plicatus) fiókák keltek ki a Szegedi Vadasparkban, az Indonézia és Új-Guinea szigetein őshonos madárfajt az európai állatkertek közül az elmúlt évben csak itt sikerült szaporítani - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák, az állatok hatékonyan bevethetők a kaszálások során akaratlanul elpusztított védett gerinces állatok és apróvadfajok felderítésében - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.

Mit legelnek a patások?

A kisebb testű, kérődző patások az energiadúsabb növényeket igyekeznek legelni, míg a lófélék - melyek általában nagyobb testűek is - kevésbé válogatósak táplálkozás közben. Számukra fontosabb, hogy legyen víz a közelben.

Páratlan élményt nyújt a varázslatos cseppkőbarlangok és a hucul lovak birodalma

Változatos élményeket és táji gazdagságot kínál az Aggteleki Nemzeti Park. Az igazgatóság 4 látogatóközpontja, tájháza, 7 bemutatóhelye, 1 erdei isolája és 9 különböző tematikájú, szabadon bejárható tanösvénye nyújt betekintést az Aggteleki-karszt természeti kincseibe, amelyeket a barlangokban, várak csúcsán, vízre szállva, vagy akár a hucul lovak húzta sétakocsikázás közben csodálhatunk meg.

Milliárdokat visz el az inváziós fajok elleni védekezés

A nem őshonos, invazív fajok több mint 116 milliárd euróba (42 ezer milliárd forintba) kerültek az elmúlt hatvan évben Európának. Csak a patkányok az 1960 és 2020 közötti időszakban mintegy 5,5 milliárd eurónyi (2 ezer milliárd forintnyi) kárt okoztak - állapította meg egy kutatás, amelyről a phys.org tudományos ismeretterjesztő portál számolt be.

A kijárási korlátozások levegőtisztító hatása nem ellensúlyozta a bozóttüzek szennyezését

Az Ausztráliában 2019 végén, 2020-ban pusztító bozóttüzek voltak a legnagyobb hatással a klímaváltozásra az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ (NCAR) tanulmánya szerint.

Veszélyes gyöngyszemek

A víz az élet alapfeltétele, talán ez az oka, hogy ösztönösen vonz bennünket. Legyen akár tó vagy folyó, mind nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen számtalan kikapcsolódási forma kötődik hozzájuk. A biztonságos szórakozáshoz a szabályok betartása elengedhetetlen, ami egyéni és közös érdekünk is.

5 vegán élelmiszer, ami nem olyan környezetbarát, mint gondolnánk - Avokádó, kakaó és mandula…

Ha a környezetbarátnak tartott étrendekről van szó, a vegánság általában magasan a legelőkelőbb helyen szerepel. Az utóbbi időben számos növényi alapú élelmiszer került vizsgálat alá, mivel a jelentések szerint károsnak bizonyultak a környezetre.