Back to top

Megbukott egy férfi a drogteszten miután mákos kenyeret evett

Egy férfi állítólag megbukott a drogteszten Angliában, egy állásinterjún, miután Tescoban kapható mákos kenyeret evett. Nővére, Danielle Chalkley június 9-én bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán, azt állítva, hogy testvére szervezetében pozitív lett az ópiátokra vonatkozó kábítószerteszt, annak ellenére, hogy a férfi fél a drogoktól, sőt még a fájdalomcsillapítók fogyasztását is kerüli.

„Csak egy gyors figyelmeztetés mindenkinek. A testvérem ma elment egy állásinterjúra, és drogteszten kellett részt vennie. Megbukott, mivel ópiumot mutattak ki a szervezetében” – írta Danielle Chalkley a bejegyzésében.

A nő kifejtette, hogy a teszten való megbukást az okozhatta, hogy előző nap, amikor meglátogatta testvérét mákot tartalmazó kenyeret vitt haza magával. Chalkley hozzátette, hogy az öccse június 8-án megevett két szeletet a kenyérből, és június 9-én még kettőt el akart fogyasztani.

„A mák miatt bukott meg a teszten, és amiért ópiátot mutattak ki a szervezetében nem kapta meg az állást” – írta a nő, hozzátéve, hogy a munkáltató nem hitte el, hogy a testvére pozitív tesztje a kenyér fogyasztásának következménye volt.

„Két-három nappal a drogteszt előtt ne egyetek mákos kenyeret” – figyelmeztette a nő a követőit.

A Therapeutic Drug Monitoring folyóiratban 2010-ben megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy „fennáll a lehetősége a mákos ételek elfogyasztása után a hamis eredményű ópiát-drogteszteknek”. Valamint arra is kitért a tanulmány, hogy a kábítószer-tesztelésben nem állnak rendelkezésre „egyértelmű markerek”, amelyek „megkülönböztethetnék a mákos ételek fogyasztását a heroin vagy a gyógyszeres morfium használatától”.

Az egészségügyi információkat szolgáltató Healthline szerint minél több mákot fogyaszt valaki, annál nagyobb az esélye a téves pozitív eredményű teszteknek.

A Tesco közleményében kifejtette, hogy több irányelvvel rendelkezik, és szorosan együttműködik beszállítóival annak érdekében, hogy termékeikben „alacsony ópiát tartalmú fajtákat” használjanak, és kövessék az EU és az Egyesült Királyság iránymutatásait azért, hogy a lehető legalacsonyabbra csökkentsék a jelenlévő mennyiséget termékeikben.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Év végére lelassul Kína szójabab-importja

Kína szójababimportja az idei első féléves rekordmennyiséghez képest meredeken lassulni fog év végére. Ez a tendencia szembemegy a legnagyobb globális szójavásárló tartós növekedésre vonatkozó várakozásokkal, valamint a piaci hangulatot is rontja.

Csapás a spanyol élelmiszer hamisítókra – 120-an börtönben

A spanyol Civil Gárda 120 személyt vett őrizetbe az OPSON X élelmiszer-hamisítás elleni nemzetközi művelet részeként végrehajtott 16 akció során - közölte a gárda főigazgatósága.

Brit férfi a birkanyírás új világrekordere

Új világrekordot állított fel egy brit férfi, aki kilenc óra alatt 872 bárányt nyírt meg a cornwalli Trefrank farmon.

Júniusban 7,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban

Júniusban éves összehasonlításban 7,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában.

Vékonyabb termékcsomagolás a fenntarthatóság jegyében

A Ferrero a beszállítóikkal együttműködve egy vékonyabb csomagolóanyagot fejlesztett ki, amely a szabványos fóliákhoz képest mintegy 20%-os csökkenést eredményez a műanyagfelhasználásban. Az új anyagot 2022-től vezetik be a kiválasztott termékeknél. Eleinte körülbelül 550 tonna anyagfelhasználás csökkenését fog eredményezni évente, ami a korábbi csomagoláshoz képest közel1450 tonna CO2-kibocsátás csökkentését jelenti.

Címke jelzi a kolbászon, hogyan tartották az állatot

A Lidl állatjóléti címkével látja el a Metzgerfrisch márkanév alatt forgalmazott kolbászokat Svájcban. 2018-ban először a friss húsok kínálatában szerepelt a címke, most azonban további termékekre is kiterjesztik. Ezzel jelzik az ellátási láncban az állattartási előírások szintjét, valamint segítik a fogyasztókat a tudatos választásban.

Kiváló búzatermés, szomjazó kapásnövények

A magyar-szerb határtól délre nagyon száraz és meleg volt a nyárelő, ami kedvezett a kalászos gabonák és az olajrepce beérésének és betakarításának – viszont kis híján katasztrofális hatással volt a tavaszi vetésű haszonnövények fejlődésére nézve.

Kolbászvilág az Ozsvárt-műhelyben

Klasszikus, csípős, bajor jellegű, nürnbergi, mustáros-majorannás, fehérborsos-mézes, rozmaringos, aszalt gyümölcsös, tört köményes, áfonyalekváros-chilis, zöldfűszeres-sajtos, aszaltparadicsomos-barnasörös – mindez csupán néhány a karmacsi székhelyű Ozsvárt Kolbászműhely ízesített kolbászai közül.

A Pepsi kiárusításba és terméktisztogatásba kezdett

A PepsiCo kedden bejelentette, hogy 3,3 milliárd dollárért eladja a Tropicana mellett több másik gyümölcslé márkáját. A francia PAI Partners magántőke-befektetési cég a felvásárló. A Pepsi azzal érvel, hogy egyszerűsíteni kívánja termékpalettáját és eltávolodna a magas cukortartalmú italoktól.

Kedvezőbb kereskedelmi feltételeket hozhat a madárinfluenza-mentes státusz visszanyerése

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.