0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Egymillió fontos rekordáron adtak el egy rekesz 1974-es kínai gabonapárlatot egy londoni árverésen

Egymillió brit fontért (413 milllió forintért) adtak el egy rekesznyit a kínaiak legendás nemzeti itala, a pajcsiu - egy főként cirokból vagy rizsből készült gabonapárlat - 1974-es évjáratából egy londoni aukción, ami rekordnak számít a Kínán kívül tartott árverések történetében.

Az eredmény meglepte a pénteki áverést szervező Sotheby’s becsüseit, akik legfeljebb 200 és 450 ezer font közti leütési árat valószínűsítettek – írja internetes oldalán a CNN.

A londoni árverésen a híres kínai gabonapárlat Kweichow Moutai márkájú, Sun Flower néven forgalmazott változatát bocsátották áruba. A vevő egy meg nem nevezett kínai gyűjtő.

Az egymillió font a legmagasabb összeg, amelyet egyetlen tétel Moutai pajcsiuért valaha is fizettek Kína határain kívül. A Sun Flower pajcsiu vonzerejét növeli, hogy a kínai kulturális forradalom idejéből származik, méghozzá 1974-ből, amikor különösen kevés készült a „tüzes vízből”. Az amúgy Flying Fairy (Repülő Tündér) néven forgalmazott szeszesital exportra gyártott változata átmenetileg, a kulturális forradalomnak nevezett zűrzavar idején viselte a Napraforgó nevet.

A Moutai-pajcsiu a kommunista Kína alapítója, Mao Ce-tung kedvenc italának számított, és ezzel kínálták meg Richard Nixon egykori amerikai elnököt is 1972-es történelmi kínai látogatásán, valamint Barack Obama volt elnököt is, amikor 2013-ban Kaliforniában találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Az 53 százalékos gabonapárlat gyártója, a Kweichow Moutai Co. Ltd. a világ legnagyobb italgyártója, egyben Kína legértékesebb vállalata a techcégeket nem számítva;

csak tavaly 70 százalékkal nőtt részvényeinek árfolyama a sanghaji tőzsdén.

Forrás: MTI