Back to top

Augusztus 17-20. között Farmer-Expo Debrecenben

Több kiállító, szakmai és élményprogram várható az idei Farmer-Expón, mint amennyi 2019-ben volt. Tavaly a covid-járvány keresztbe tett a kiállításnak, mégsem maradt el, de idén minden korábbinál nagyobb területen és nagyobb látnivalókkal várja a látogatókat a debreceni kiállítás.

A 30. Jubileumi Farmer-Expónak és a 16. Hortico Szakkiállításnak a Debreceni Egyetem Böszörményi úti kampusza lesz a helyszíne. Hazánk egyik meghatározó agrárseregszemléjén idén 329 kiállító mutatkozik be összesen 16 ezer négyzetméteren, ami 10 százalékkal több, mint a legutóbbi „békeévben”, azaz 2019-ben.

Vaszkó Bettina, Vaszkóné Kerek Mária, Vaszkó László és Vaszkó Gábor
Vaszkó Bettina, Vaszkóné Kerek Mária, Vaszkó László és Vaszkó Gábor

A kiállítást beharangozó sajtótájékoztatón Vaszkó László vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a járványügyi előírások maximális betartásával szervezik meg az idei rendezvényt is, amelynek 4 napja során mintegy 30 ezer látogatóra számítanak. Az idei Farmer-Expót Nagy István agrárminiszter nyitja meg.

A vásárterület legnagyobb részét, mondhatni, hagyományosan, a különféle gépek foglalják el, de az állattenyésztők is kitesznek magukért. Ezt az állatbemutató tér megújítása tette lehetővé. A sertés kivételével valamennyi gazdasági állatfaj legszebb és legtermékenyebb egyedeit bemutatják az istállókban.

A lovas programok palettája szintén bővült, és hosszú idő után először újra megrendezik a Debreceni Karneváli Lovaskupát.

A 4 napos árubemutató mellett ágazati konferenciákat tartanak a szakembereknek, amelyeken hozzájuthatnak az őket érintő legfrissebb információkhoz. Tartanak agrárfórumot, a pályázatokon való indulás alapfeltételeiről és fontos részleteiről egyaránt. A közérdeklődésre számot tartó témákat videókonferenciákon is megosztják. A szarvasmarha-ágazat képviselői a tej gazdaságos előállításáról, a sertéstartók az antibiotikum-mentes húselőállításról tartanak előadássorozatot.

A Hortico szakkiállításnak idén az öntözés, illetve az ipaszerű zöldborsó- és csemegekukorica-termelés nehézségei a kiemelt témái, valamint fejlesztésük lehetőségei.

Idén először piacteret alakítanak ki helyi és környékbeli kistermelőknek, akik nemcsak kóstoltathatják, hanem értékesíthetik is az árujukat.

A kiállítás augusztus 17-én, kedden nyílik. Minden nap 10-18 óra között lesz nyitva, kivéve augusztus 20-át: pénteken 10-16 óra között várja látogatóit a 30. Farmer Expo.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gubicza lányok a lovak vonzásában

A fiatal díjugrató tehetségekről szóló sorozatunkban rendhagyó módon nem „csak” egy lovast, hanem egy egész családot mutatunk be. Gubiczáék története pontosan hat évvel ezelőtt kezdődött, amikor a gyerekek édesanyja, Alexandra elment a Pasaréti Honvéd Lovardába, hogy felelevenítse régi lovastudását, amit édesapja jóvoltából szerzett még a gyermekei születése előtt.

Martin Plewa tartott kurzust Kaposváron

Nagy megtiszteltetés érte a lovastusa szakágat, hogy Martin Plewa ismét elfogadta meghívásunkat, és a húsvét előtti hétvégén háromnapos terepstílusbíró-képzést tartott Kaposváron.

A zablamentes díjlovaglás úttörői

A zablamentes lókiképzés nem új találmány, évszázados tapasztalatokra épül világszerte. A Zablamentes Világszövetség nemzetközi szervezet célja, hogy ezt a kiképzési módszert a modern lovassportokban népszerűsítse, ehhez valamennyi szakágban szakmai háttérrel rendelkező „nagykövetekkel” dolgozik, akik az FEI-szabályzat alapelveit követve, de zablamentes kantár választásával alapfokról nagydíj szintig mutatják be lovaikat, illetve programjaikat.

Holnap tartják az idei Furmint Nagykóstolót

Csaknem nyolcvan kiállító több mint százötven féle, furmintból készült borát kóstolhatja a közönség az idei Furmint Nagykóstolón, amelyet a járványhelyzet miatt nem februárban, hanem csütörtökön tartanak meg Budapesten, a Hagyományok Házában.

Dísznövény-kereskedelem: Ismerjük a vásárlókat?

Egyre több forrásból lehet beszerezni a különféle növényeket és kertészeti kiegészítőket, kellékeket, ezért a fogyasztók vásárlási gyakorisága sok helyen fokozatosan csökken, de legalábbis kiegyenlítetlen. Mind fontosabb tudni, hogy kik a rendszeres vásárlóink, milyen gyakran és egyáltalán mit vesznek, hiszen annak ismeretében tudunk a leginkább a kedvükben járni.

A szerencsét hozó "lóhere" - kicsit másképp...

Szerencsét hoz ha valaki négylevelű lóherét talál, ám ez nem egyszerű, mert a fehér here (Trifolium repens), latin nevében szereplő "tri" is jelzi, hogy alapból három részből tevődnek össze levelei. Ez a növény jó állati takarmánynak, gyeppótlónak, emellett emberi fogyasztásra is alkalmas. Egy német cég most gyönyörű díszváltozataival rukkolt elő...

Agáma a lakásban: könnyen megszelídülnek

Aki ma agámát szeretne tartani, valószínű, hogy valamelyik ausztrál szakállasagáma-fajt választja. Nem véletlenül, hiszen az ott élő fajok közül legalább kettő igen jól tartható, remekül szaporodnak fogságban; sőt, ma már számos színváltozatuk ismert.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Pizza helyett pirog. A római iskolák ukrán menüt vezetnek be a menzákon

A római állami iskolákban ukrán ételeket is felszolgálnak. Ezzel részben a háború elől menekülő gyerekek beilleszkedését könnyítik meg, másrészt az olasz fiatalok megismerkedhetnek a számukra ismeretlen ukrán konyhával.

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.