0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Maximumon a rovarkártevők aktivitása – Növényvédelmi előrejelzés 35. hét

Szinte minden érik, ezért nagy körültekintést igényel a növényvédelem, ugyanakkor rengeteg a károsító is. Ki kell emelni közülük a két jól ismert poloskafajt, a gyapottok-bagolylepkét, a kabócákat, valamint a boróka-tükrösmolyt. Rossz hír, hogy már szabadföldön is megfigyelték az eddig csak növényházban károsító paradicsomlevél-aknázómolyt.

Augusztus 20-a után gyökeres változás állt be hazánk időjárásában. Az addigi hőséget mérsékeltebb meleg váltotta fel, és kevéske eső szinte mindenütt hullott, de a talajok vízgazdálkodásán ez a mennyiség érdemben nem változtatott. A talajok felső rétege jelenleg is teljesen kiszáradt, minőségi talajmunka csak nagy nehézségek árán végezhető. A korábbi hőség miatt szinte minden érik, de a rovarkártevők aktivitása is a maximumon van.

Immár sokadszor, de ismét ki kell emelni a zöld vándorpoloskát és az ázsiai márványospoloskát.

Míg az előbbi a veteményeskertek növényeit, különösen a paprikát és a paradicsomot, illetve a körömvirágot lepte el, addig a márványospoloska inkább a gyümölcsösökben tevékenykedik. Persze nem kizárólagos a táplálékválasztás, de az arányok ezek. Mindkét fajnál igen bőséges az utánpótlás, rengeteg a különböző fejlődési fokozatú lárva. A kifejlett imágókkal együtt már most érzékeny károkat okoznak. A védekezést nehezíti, hogy a növények zöme már érik.

Másik friss tapasztalat, hogy a mezőgazdaságban kártékony bagolylepkefajok közül különösen aktívan repülnek a C-betűs, a gamma, a felkiáltójeles, a vetési és feltűnően nagy számban a gyapottok-bagolylepkék. Ez utóbbi faj nappal is látogatja a virágzó és terméshozó növényeket, táplálkozik és rakja a petéit.

Most van a legnagyobb veszélyben a paprika és a paradicsom termése, de emellett nagy károkat képes okozni a másodvetésű babban is.

Az almamoly folyamatosan repül a feromoncsapdába, az alma és körte mellett már is dióban sok a megrágott magbél. A dióburok-fúrólégy folyamatosan és nagy létszámban látogatja a diófákat, a fertőzés első jelei már látszanak a fán, illetve a leveleken a dióaknázó fényesmoly károsítása is megfigyelhető.

Szórványgyümölcsösökben erős károkat okoz az aranyfarú lepke hernyója, a hernyófészkek száma ezeken a helyeken felszaporodásra, gradációra utal.

A hosszantartó melegben felszaporodott a kabócanépesség szőlőben és más növényeken. Szőlőben az aranyszínű sárgaság fitoplazma terjesztése miatt különösen veszélyes. Emellett általánosan fertőz a kígyóaknás szőlőmoly, de helyenként megjelentek a gubacsatka, a levélatka és a szőlő-gyökértetű levéllakó alakja is, annak ellenére, hogy jól kezelt ültetvényekről van szó.

Díszkerttulajdonosok számára

friss információ, hogy már repül a boróka-tükrösmoly második generációja, mely legalább akkora kárt képes okozni, mint a boróka-tarkadíszbogár.

Szomorú hír a paradicsomtermesztőknek, hogy Délkelet-Magyarországon szabadföldön fekete ebszőlőn (Solanum nigrum) megfigyelték a paradicsomlevél-aknázómoly (Tuta absoluta) károsítását, ezért feltételezhető, hogy szabadföldi paradicsomon is megjelenhet.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassanak el a www.magyarnovenyorvos.hu honlapra.

Forrás: Kertészet és Szőlészet