Back to top

„Jobb életet élt” csirkék lesznek a holland szupermarketekben

Idén márciusban egy holland kiskereskedő, Albert Heijn bejelentette, hogy az üzletében értékesített friss csirkehús a „Beter Leven” minősítési rendszerben legalább egy csillag minősítésű lesz. Azóta az összes Hollandiában működő szupermarketlánc követte a példáját, vagyis 2023 végére a kiskereskedelemben értékesített összes friss csirkét az állatjólét szem előtt tartásával állítják elő.

Friss csirkemell
Friss csirkemell
Fotó: pixabay.com
Ingrid de Jong, a Wageningeni Egyetem kutatója, akinek szakterülete a baromfijólét, a szupermarketek álláspontját „nagy lépésként” értékelte a nagyobb állatjólét felé.

"Nagy különbség van a szokásos, gyorsan növekvő brojlercsirke és a Beter Leven 1 csillagos csirke között."

– nyilatkozta a foodnavigator.com internetes élelmiszeripari portálnak.

A Beter Leven címkét a Holland Állatvédelmi Társaság (SPA), a legnagyobb hollandiai állatvédő szervezet hozta létre. Az SPA arról nevezetes, hogy támogatja az ökológiai és szabadtartású állattartási rendszereket. A szervezet szerint azonban az országban évente előállított 450 millió állat kevesebb mint 1% -át tartják ezekben a rendszerekben.

A „nagyon intenzív” és „nem túl állatbarát” rendszerekben élő tenyésztett állatok, vagyis a 99% jólétének javítása érdekében az állatvédő szervezet együttműködve az iparral megalkotta a Beter Leven címkét, ami az üzletbe kerülő húson megmutatja, hogy „milyen jól ápolják a termék mögött álló állatot”.

Az állatjólétet tanúsító címke
Az állatjólétet tanúsító címke
Fotó: Wikimedia Commons

A szervezet szerint így a fogyasztó, amikor terméket választ láthatja ezt az információt is, és eldöntheti, mit szeretne vásárolni.

Nemcsak az ízlésének és pénztárcájának leginkább megfelelőt terméket választhatja, hanem eldöntheti, hogy olyan termelőtől választ, ahol az elvárása szerint bánnak az állatokkal. Minél több a címkén a csillag, annál állatbarátabb a termék, annál jobb körülmények között tartották az állatot.

Konkrétan az egyik csillag azt jelenti, hogy az állatoknak több helyük van, mint a hagyományos intenzív gazdálkodásban. Sőt, szakértők szerint a Beter Leven csirke genetikailag nagyon más állat, mint a szokásos gyorsan növekvő csirke. Más felépítésű, életerősebb és aktívabb.

A két Better Life csillagot kapott csirketermékek azt jelentik, hogy az állatok a szabadban is járnak, a három csillag pedig azt mutatja, hogy sok helyük volt az állatoknak istállón belül és kívül is.

A jelölés elnyeréséhez a Beter Leven címkét kiadó alapítvány értékeli a termelőt, és az „engedélyt” minden évben felülvizsgálják.

Fotó: pixabay.com

Azt azért tudni kell, hogy a megjelölést a szupermarketek a tervek szerint csak a friss csirkehúsnál alkalmazzák, egyelőre sem más állatfaj, sem a fagyasztott termékek jelölésére nincs ilyen terv.

MMG Direkt

A Mátrai borvidék egyik gyöngyszeme a Sol Montis Borászat. A tulajdonosok a Kovács család, ahol apáról lányára száll a borászmesterség. Kovács László főborászként a szőlőtermesztést és borkészítést felügyeli, míg lánya, Kovács Zita a cég zavartalan működéséért, az értékesítésért és marketingért felel. 110 hektárt művelnek, üzemük befogadóképessége 5000 hektoliter, céljuk pedig a hazai és európai fogyasztók kiszolgálása. A generációváltás nem egyszerű folyamat és nem is mehet egyik napról a másikra. Erről a nehéz és váratlan fordulatokkal teli útról beszélget a Sol Montis Borászat két tulajdonosával Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezető igazgatója.

MMG - Direkt | Ahol a Nap és a hegy összeér – Generációváltók | A Sol Montis Borászat tulajdonosai

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/foodnavigator.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kizárólag magyar frisshús lesz az ALDI állandó kínálatában a NAK nyomására

Az ALDI mai bejelentése jelentős előnyökkel jár a magyar hústermelőknek, hozzájárul a tudatos vásárlás szélesebb körben történő elterjedéséhez, valamint jelentősen csökkenti a hústermékek előállításának ökológiai lábnyomát.

Akác-, hárs- és napraforgómézeink baktériumgátló hatása

A népgyógyászatban és hagyományos orvoslásban a sebgyógyító hatás mellett a mézet leggyakrabban légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésére használják. Számos publikáció támasztja alá a mézek antibakteriális hatását a leggyakoribb légúti baktériumokkal szemben, ám biofilm­képződést gátló hatásuk kevésbé kutatott.

Két különös kedvenc

Dr. Ország Mihály Mindent lehet, de krokodilt, azt nem című roppant humoros könyve az elmúlt harminc évben mit sem veszített aktualitásából. A szerző egyedi hangnemben és bájos iróniával mutatta be a különféle egzotikus kedvenceit.

A jó sajt a földeken terem

A jó sajt a földeken terem – fogalmaz Szücs-Felföldi Krisztina, aki férjével együtt működteti a Joli Sajtműhely elnevezésű családi vállalkozást a zalaegerszeghez közeli Zalaistvándon.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma nekiment az EU-nak

Az Unió Termőföldtől az Asztalig Stratégiájának célja, hogy élelmiszertermelést igazságossá és egészségesebbé tegye, miközben csökkenti a növényvédőszerek használatát. Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter azonban vehemensen ellenzi ezt.

Genomikai tenyészértékbecslés a magyartarka fajtában

A XXVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállításon a húshasznosítású szarvasmarha kategórián belül 5 csoportban hirdettek fajtagyőztest. Ezek közül az egyes fajtákat értékelő bírók közösen választották ki a húshasznosítású nagydíjas egyedet, mely idén a magyartarka lett anyatehén ikerborjaival, a Derecske Petőfi Mezőgazdasági Kft. prezentálásában.

Lelket ápol, aki kertet művel

Lassan vége az idei szezonnak a kertben, a vérbeli hobbikertész azonban már lélekben a tavaszra készül. Nekik is hasznos volt Sipos József növényorvos jó tanácsokban bővelkedő, de könnyed hangvételű előadása. A nagymamája „boszorkányfüzetéből” is megosztott néhány praktikát.

Ön mennyi élelmiszert pazarol?

A 2016-os és 2019-es felméréseket követően idén ismét élelmiszerhulladék felmérést végez a Nébih. Ha szeretné tudni, háztartása mennyi élelmiszert pazarol, és ebből mennyi lenne megmenthető, vagy csak szeretné segíteni a hivatal munkáját, vegyen részt ön is a mérésben!

Kis híján kipusztult kutyafajta tenyésztői találkoztak

Erdélyikopó-világtalálkozót rendeznek Somogy megyében, a péntektől vasárnapig tartó eseményen Magyarországról, Romániából és Csehországból tucatnyi tenyésztő több mint száz kutyával képviselteti magát.

Keresett a szerb szeder

Míg sok áfonyaforgalmazó továbbra is Chilére, Spanyolországra, valamint Peru-ra összpontosít, Szerbiában robbanásszerűen megnőtt a bogyós gyümölcsűek iránti érdeklődés. Már nemcsak a szomszédos európai országok, hanem a tengerentúli kereskedők is érdeklődnek a szerbiai termelés iránt.