0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

„Jobb életet élt” csirkék lesznek a holland szupermarketekben

Idén márciusban egy holland kiskereskedő, Albert Heijn bejelentette, hogy az üzletében értékesített friss csirkehús a „Beter Leven” minősítési rendszerben legalább egy csillag minősítésű lesz. Azóta az összes Hollandiában működő szupermarketlánc követte a példáját, vagyis 2023 végére a kiskereskedelemben értékesített összes friss csirkét az állatjólét szem előtt tartásával állítják elő.

Ingrid de Jong, a Wageningeni Egyetem kutatója, akinek szakterülete a baromfijólét, a szupermarketek álláspontját „nagy lépésként” értékelte a nagyobb állatjólét felé.

„Nagy különbség van a szokásos, gyorsan növekvő brojlercsirke és a Beter Leven 1 csillagos csirke között.”

– nyilatkozta a foodnavigator.com internetes élelmiszeripari portálnak.

A Beter Leven címkét a Holland Állatvédelmi Társaság (SPA), a legnagyobb hollandiai állatvédő szervezet hozta létre. Az SPA arról nevezetes, hogy támogatja az ökológiai és szabadtartású állattartási rendszereket. A szervezet szerint azonban az országban évente előállított 450 millió állat kevesebb mint 1% -át tartják ezekben a rendszerekben.

A „nagyon intenzív” és „nem túl állatbarát” rendszerekben élő tenyésztett állatok, vagyis a 99% jólétének javítása érdekében az állatvédő szervezet együttműködve az iparral megalkotta a Beter Leven címkét, ami az üzletbe kerülő húson megmutatja, hogy „milyen jól ápolják a termék mögött álló állatot”.

A szervezet szerint így a fogyasztó, amikor terméket választ láthatja ezt az információt is, és eldöntheti, mit szeretne vásárolni.

Nemcsak az ízlésének és pénztárcájának leginkább megfelelőt terméket választhatja, hanem eldöntheti, hogy olyan termelőtől választ, ahol az elvárása szerint bánnak az állatokkal. Minél több a címkén a csillag, annál állatbarátabb a termék, annál jobb körülmények között tartották az állatot.

Konkrétan az egyik csillag azt jelenti, hogy az állatoknak több helyük van, mint a hagyományos intenzív gazdálkodásban. Sőt, szakértők szerint a Beter Leven csirke genetikailag nagyon más állat, mint a szokásos gyorsan növekvő csirke. Más felépítésű, életerősebb és aktívabb.

A két Better Life csillagot kapott csirketermékek azt jelentik, hogy az állatok a szabadban is járnak, a három csillag pedig azt mutatja, hogy sok helyük volt az állatoknak istállón belül és kívül is.

A jelölés elnyeréséhez a Beter Leven címkét kiadó alapítvány értékeli a termelőt, és az „engedélyt” minden évben felülvizsgálják.

Azt azért tudni kell, hogy a megjelölést a szupermarketek a tervek szerint csak a friss csirkehúsnál alkalmazzák, egyelőre sem más állatfaj, sem a fagyasztott termékek jelölésére nincs ilyen terv.

MMG Direkt

A Mátrai borvidék egyik gyöngyszeme a Sol Montis Borászat. A tulajdonosok a Kovács család, ahol apáról lányára száll a borászmesterség. Kovács László főborászként a szőlőtermesztést és borkészítést felügyeli, míg lánya, Kovács Zita a cég zavartalan működéséért, az értékesítésért és marketingért felel. 110 hektárt művelnek, üzemük befogadóképessége 5000 hektoliter, céljuk pedig a hazai és európai fogyasztók kiszolgálása. A generációváltás nem egyszerű folyamat és nem is mehet egyik napról a másikra. Erről a nehéz és váratlan fordulatokkal teli útról beszélget a Sol Montis Borászat két tulajdonosával Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezető igazgatója.

youtube://v/24UBty_sjKg

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/foodnavigator.com