Back to top

EAGLE: ismerjük meg egymás értékeit

Horvát szakemberek látogattak Pécsre az INTERREG V-A Magyarország-Horvátország Kooperációs Programban megvalósuló EAGLE-projekt keretében. A Mecsekerdő Zrt., a szakmai tanulmányút házigazdájaként bemutatta a vendégeknek az épülő Mecsek Discovery Centert, valamint a kezelésében lévő területek más turisztikai desztinációit.

A tavaly novemberben indult EAGLE-projekt célja olyan turisztikai desztinációk létrehozása a két országban, amelyek a gyalogos turizmus igényeit szolgálják. Horvátországban Pitomača térségében új kilátó, ezzel párhuzamosan Pécs-Árpádtetőn új természetismereti központ, a Mecsek Discovery Center épül.

A fejlesztéseket a Partnerség úgy valósítja meg, hogy azok egymást erősítve ösztönözzék a természetjárást, a természeti és kulturális értékek felfedezését.

Illusztráció
Illusztráció
Ezt szolgálja az is, hogy a megvalósuló létesítményeket összekötik a virtuális térben. A végpontokon telepített VR (virtuális valóság) technológia segítségével 3D-ben is bemutathatók majd a határ túloldalán lévő látnivalók, így öszötönözhetik a turistákat azok felkeresésére. Az építési beruházások mellett a projekt hangsúlyos eleme egymás turisztikai attrakcióinak felfedezése, ezért elsőként a Mecsekerdő Zrt. szervezésében zajlott le szakmai tanulmányút.

A tanulmányút első napján a szakemberek az épülő Mecsek Discovery Centert tekintették meg, amely mintegy ötszáz négyzetméteren, két szinten várja majd a látogatókat. A Mókus Suli erdei iskola oktatótermei mellett a létesítmény központi része lesz majd a Mecsek élővilágát, geológiai és hidrológiai érdekességeit, kultúr- és ipartörténeti értékeit, valamint a hegységhez és annak erdeihez kapcsolódó emberi tevékenységeket bemutató állandó kiállítás.

A horvát szakemberek a program következő részében a Mecsextrém Park létesítési és üzemeltetési tapasztalatait, valamint a szintén az „EAGLE”-projekt keretében megújuló Mókus tanösvényt és az erdei iskolák oktatási gyakorlatát ismerhették meg erdőismereti érzékenyítő játékokon keresztül.

A délután során a Dél-Dunántúl első, a fák koronája között haladó tanösvénye, a Sásvölgyi, 50 méter hosszú, 6 méter magas járószintű lomkoronasétány bejárására is lehetőség volt, ezt követően az ökoházként működő Erdő Házában, valamint a „Kincset rejtő erdő” tanösvény egyes állomásain jártak a vendégek.

Illusztráció
Illusztráció

A szakmai tanulmányút második napja a Kelet-Mecsek látnivalóira fókuszált: a bakancsos turisták által kedvelt helyszínek között az üveggyártásról híres Pusztabánya, valamint a vándortáborok egyik állomása, a Zobákpusztai táborhely szerepelt a programban.

A projekt az INTERREG V-A Magyarország-Horvátország Kooperációs Program 2014-2020 keretében, az Európai Unió támogatásával valósul meg.

Forrás: 
Mecsekerdő Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kokainkereskedelem helyett faiskola

Kolumbia esőerdőit évtizedeken keresztül irtották engedély nélkül, nemcsak a trópusi fák kitermelése, hanem a kábítószernek való növények termesztése miatt is. Több mint ötven éven keresztül számos véres összecsapásnak volt a színhelye a kolumbiai Sierra de La Macarena Nemzeti Park, emberek ezrei vesztették életüket a kokainkereskedelem miatt.

Megállapodott a Debreceni Egyetem és a Nyírerdő Zrt.

A partnerség célja a K+F+I, oktatási és szaktanácsadási feladatokban való együttműködés, a DE tudásbázisát felhasználva az erdő-, a vad- és a tájgazdálkodás fenntartható fejlesztése, társadalmi elismertségének és elfogadottságának javítása.

Az erdő ezerágú rendeltetése

Az Agrárminisztérium fásítási és erdőtelepítési programjainak célja, hogy 2030-ra Magyarország területének a 27 százaléka erdővel borított legyen, amivel mintegy 250 ezer hektár területet kell erdőművelés alá vonni.

Akkora medúza jelent meg a horvát tengerparton, hogy a kutatók is meglepődtek

A horvátországi Split Oceanográfiai és Halászati Intézetének kutatói egy akkora medúzával találkoztak a Trogir melletti Marina-öbölben, amekkorát korábban még nem láttak - írja a Croatia Week.

Alapjaiban hibás az új uniós erdészeti stratégia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hangsúlyozza: újra kell gondolni az EU új erdészeti stratégiáját, a fenntartható európai erdőgazdálkodás jövője érdekében. A stratégiatervezet komolyan veszélyezteti az erdőgazdálkodás társadalmi, környezeti és gazdasági pillérjeinek jelenlegi egyensúlyát – állapította meg három nemzetközi szakmai platform is.

Ne a lakossággal és a gazdákkal fizettesse meg az Európai Bizottság a 2030-as klímapolitikai célok költségeit

Az Európai Bizottság klímacsomagja jelentős hatással lesz a mezőgazdasági termelőkre és az erdőgazdálkodókra is az előttünk álló évtizedben. El kell kerülni, hogy a klímacélok teljesítése drasztikus élelmiszerár-emelkedést okozzon, mert az még nagyobb terhet jelentene a fogyasztók és a gazdák számára egyaránt – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Tiszteletben kell tartani a tagállami hatásköröket az új Uniós Erdőstratégia kialakításakor

A fenntartható erdőgazdálkodás jelentős mértékben hozzájárul a Zöld Megállapodásban foglalt klímavédelmi célkitűzések eléréséhez, azonban ezt nemzeti hatáskörben elfogadott szabályokkal lehet a leghatékonyabban ösztönözni – közölte Nagy István agrárminiszter. Az erdőgazdálkodás döntően nemzeti kompetencia, ezért Brüsszelnek tiszteletben kell tartania a nemzeti erdészeti politikákat.

Két év után szabadítottak meg egy szarvast egy gumiabroncstól a nyakán

Több mint két éve kóborolt egy hím szarvas a nyakán egy gumiabronccsal Coloradóban, míg meg nem szabadították tőle - közölték vadvédelmi szakemberek.

Digitalizáció az erdőgazdaságban

A Mecsekerdő Zrt. digitális készletnyilvántartás bevezetésével korszerűsíti gazdálkodását: az új, mobiltelefonos alkalmazással mellőzhetők a papír alapú nyomtatványok, ami nem csak a vállalat környezettudatosságát erősíti, hanem az értékesíthető készletekről, fatermékekről naprakész adatok állnak rendelkezésre.

Indul a gombaszezon – az óvatosság különösen fontos

Az erdészek arra intenek, hogy minden esetben vizsgáltassuk be szakértővel a gombát, mielőtt az az asztalra kerülne.