Back to top

Könnyebb lehet a hamis élelmiszerek azonosítása

Az élelmiszer-hamisítás, például a valótlan eredetmegjelölés több milliárd dolláros kárt okoz a gazdaságnak minden évben. A botanikusok ennek megoldására fejlesztettek ki egy modellt, mely hatékonyan és alacsonyabb költségekkel képes megállapítani az adott élelmiszerek valódi eredetét.

A svájci szamóca vagy az olaszországi olíva olaj jóval drágábban értékesíthetők, mint más országok ugyanezen termékei. Ezért mind a hatóságok mind az élelmiszeripar nagy energiát fektet a hamis eredetmegjelölések felgöngyölítésére, ami a becslések szerint 30-40 milliárd dolláros kárt okoz a gazdaságnak évente.

Az egyik módszer a hamis eredet felfedésére az adott termékből vett minta δ18O, azaz delta-O-18 értékének megállapítása, mely jellemzi az oxigénizotóp-arányt. Ez az eljárás eddig időigényes és drága volt.

Egy esetleges hamisítási botrány kirobbanása után nem csak a gyanús tételekből kellett mintát venni, de a valóban abból az adott országból származó termékekből is, valamint egyéb régiók azonos termékeiből is szükséges volt a mintavétel.

Költségcsökkentés modell számítással

Dr. Florian Cueni botanikus az izotóp analízisre szakosodott Agroisolab GmbH céggel karöltve dolgozott ki egy új eljárást. Ez a modell arra szolgál, hogy szimulálja az oxigénizotóp-arányt a különböző régiókban termő növényekben, így nincs szükség az időigényes referencia adatok beszerzésére. A modell a hőmérséklet, csapadék, páratartalom és a termesztési időszakról származó információk segítségével működik – ezeket pedig nyilvános, könnyen hozzáférhető adatbázisokból is meg lehet szerezni.

Cueni tesztelte és megerősítette a modell működését egy egyedi δ18O referencia adatbázis segítségével, melynek adatai 11 év alatt Európa különböző pontjain termesztett szamócákból származott.

Széles körű alkalmazhatóság

„Apró változtatásokat eszközölve a paraméterekben a modellünk az összes növényi termék esetében használható” – mondta Ansgar Kahmen professzor, aki a kutatási projektet vezette. Ezzel lehetővé válik a hagyományos izotóp analízis egyszerűsítése és felgyorsítása, mivel pontosan képesek szimulálni a régiót, ahonnan az adott mezőgazdasági termék származik.

A bázeli botanikusok által kidolgozott modell érdekes lehet még a lefoglalt drogok származási helyének feltárásánál, élelmiszerbiztonsági hatóságoknak, valamint olyan magán törvényszéki szakértői intézeteknek is, melyek élelmiszereket ellenőriznek vagy tanúként vesznek részt jogi perekben. Az élelmiszeripar nagy érdeklődést tanúsít a technológia iránt, mivel a hamis eredetmegjelöléssel eladott termékek a jó hírnévnek is ártanak. Emellett azonban olyan civil szervezetek figyelmét is felkeltették a kutatók, mint a WWF vagy a Greenpeace, mivel például az illegálisan kitermelt faanyag eredetét is meg lehet ezzel a módszerrel határozni.

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Nem csak vakarózásra használják a fiatal üszők a keféket

A tejelő szarvasmarhák természetes ösztöne, hogy tisztogatják magukat és vakaróznak. Ha lehetőségük van rá, kortól függetlenül az összes jószág előszeretettel használja napi szinten az automata keféket. A Journal of Dairy Science tudományos lapban megjelent kutatás azonban elsőként jellemzi a nem motoros kefék használatát az elválasztott tejelő üszők körében.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Drágám, lekapcsolnád kérlek a világító leandert?

2017 decemberében a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói bejelentették, hogy megtalálták a módját, hogyan hozhatnak létre fényt kibocsátó növényeket. Ezt úgy érték el, hogy speciális nanorészecskéket ágyaztak a vízitorma növény leveleibe, amelyek lehetővé tették, hogy közel négy órán keresztül halvány fényt bocsássanak ki.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Fogyasztása kínzás, boldogság és függőség egyben

Napjainkban egyre nagyobb a keletje a chilipaprika-termékeknek, és egyre többen kezdenek bele a termesztésébe is. A termesztők számos hazai és nemzetközi versenyen mérhetik össze a paprikából készített különféle termékeiket, amelyek mind inkább előfordulnak mindennapjaink étkezésébe, valamint a hazai gasztronómia is szívesen nyúl a chilis termékekhez.

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.