Back to top

Lelket ápol, aki kertet művel

Lassan vége az idei szezonnak a kertben, a vérbeli hobbikertész azonban már lélekben a tavaszra készül. Nekik is hasznos volt Sipos József növényorvos jó tanácsokban bővelkedő, de könnyed hangvételű előadása. A nagymamája „boszorkányfüzetéből” is megosztott néhány praktikát.

Fotó: Samantha Gades - Unsplash
- Ha szeretetet vetsz, szeretetet aratsz. Ezt mondta mindig az édesapám, ezt a hitvallást követem, a munkám során is igyekszem  szem előtt tartani – egyebek mellett erről beszélt Sipos József növényorvos a hódmezővásárhelyi könyvtárban. Hobbikertészek, a kertészkedés iránt érdeklődők kaphattak egyrészt egy kis ízelítőt az ismert szakember családi indíttatásából, másrészt hasznos tanácsokat a következő szezonra.

Sipos József a munkájával részben a tavaly elhunyt Bálint György szellemiségét is tovább kívánja éltetni. Három évvel ezelőtt személyes találkozóra invitálta Bálint gazda a ma már Sipos gazdaként is ismert Csongrád-Csanád megyei növényorvost, osztotta meg a meghatározó emléket.

Arról pedig már az előadás elején biztosította a közönséget: nem a kert mérete a döntő, a kisgyerekeket is úgy szokta bátorítani, ha van egy cserép viráguk, akkor már bátran tekinthetik magukat kertésznek.

Egy felmérés szerint a kiskertekben elsősorban fán termő gyümölcsöt termesztenek, a dinnye áll a lista legvégén.
Egy felmérés szerint a kiskertekben elsősorban fán termő gyümölcsöt termesztenek, a dinnye áll a lista legvégén.
Fotó: Králik Emese

- Hiszen a lényeg, hogy lássák, amint egy magból növény ered, majd fejlődésnek indul. Ahogy velem annak idején az édesapám, ugyanúgy minden gyerekkel meg kellene ismertetni ennek a csodáját. Az élet mindenhol ott van, akár a járda repedéseiből is virág fakad. Hiszek abban, hogy a növényeknek lelke van, és viszonzásként gyönyörködtetik az ember lelkét – mesélt a hitvallásáról. Ha csak egy erkélyünk van, akkor sem szabad csüggedni, kertészkedni nem csak vízszintesen lehet, biztatott mindenkit. Ekkor az edényeket felfüggesztve, lépcsőzetes állványra helyezve alakíthatjuk ki a mini kertünket.

Nem fogjuk megbánni, mert a kerttel való foglalkozás lelassítja az embert, és "miközben a test dolgozik, az illatok elvarázsolják a lelket".

Fotó: Daniel Funes Fuentes on Unsplash

Sajnálatos, hogy a modern kor embere mennyire eltávolodott a természettől, mutatott rá. Régen a körülöttünk lévő világ jeleiből olvastak. Sipos József elmondta, a nagyapja a Tisza és a Maros vízállását figyelte, ebből következtetett a talaj kapillárisaiban lévő víz mennyiségére.

Ő igyekszik ezt a tudást tovább éltetni, olyannyira, hogy a nagymamája által ráhagyományozott „boszorkányfüzet” lapjain összegyűjtött praktikákat szinte nap, mint nap alkalmazza.

Ezek közül számosat megosztott a hallgatósággal. A világ több táján ismert „három nővér” ültetési módszeren – amikor a kukorica szolgál „karóként” a bab számára, a tök pedig árnyékot vet, hogy ne száradjon ki a talaj – kívül azt is megismertük, hogy

  • a 20 percre langyos kamillateába áztatott, majd azonnal elültetett magot így lehet tisztítani, fertőtleníteni
  • az összetört, egy hétig áztatott tojáshéj vize a kalciumtartalma miatt javítja a talajadottságokat
  • 70 dekagramm hámozatlan, aprított fokhagyma 10 liter vízbe áztatva szamócaatka és gombásodás ellen jó
  • a nagy terméshozamú hibridek helyett szabadbeporzású tájfajtákat érdemes ültetni, mert bár ezek kisebbek, de ellenállóbbak
  • földibolha ellen a káposztaágyások mellé ültessünk csalogatónövényként kerti zsázsát.

Fotó: Facebook/UConn Extension Master Gardener Program

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több problémára is megoldás a gombakomposzt újrahasznosítása

A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Magán tejfeldolgozás és saját értékesítés

Nagy Péter édesanyja ragaszkodott a márkanévhez. A valaha tejtermeléssel is foglalkozó cég ma már csak tejet dolgoz fel, hogy a termékeket maga forgalmazza. A hosszúpályi székhelyű Hajdúsági-Tej Kft. Nagyné és Fiai Tej-Tejtermékek márkanév alatt gyárt és forgalmaz tejtermékeket.

Saját gyökéren vagy oltva

A zöldségoltványok számos előnnyel rendelkeznek a saját gyökerű növényekkel szemben, ennek azonban ára van, hiszen két növényből „készítünk” egyet, nagyobb a szaporítóanyag-költség. A jövedelmezőséghez a kertészetben is egyre fontosabb az egységnyi területen elérhető minél nagyobb termésmennyiség. Ebben és a termésbiztonság javításában is szerepe lehet az oltásnak.

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.

A juhtej hasznos a szervezetnek és szépít is

A juhtej ritkán található dobozokban vagy üvegekben, azonban gyakran megtalálható számos termékben, például sajtokban, túróban, arckrémekben és szappanokban is. De érdemes – e juhtejet fogyasztani?

Javában zajlik az őszi faültetési program a településeken

Országban minden településnek lehetősége van saját erdő létrehozására is, a támogatások kihasználhatósága érdekében a pályázat beadási határideje kitolódott 2022. december 31-ig - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken Dunabogdányban, a Településfásítási Program faültetésén.

Meglódultak a vállalkozások és a feldolgozóipar

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a Covid19-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Különleges aromájú belga gyömbér

Az egyik belgiumi szupermarket kiváló minőségű, friss és helyben termesztett gyömbért kínál. A fenntartható módon, növényvédő szer használata nélkül nevelt gyömbérnek erősebb az íze, mint az importált árunak, állítja a forgalmazó vállalat.