Back to top

Termékké és szolgáltatássá fogja fejleszteni kutatási eredményeit a MATE

Minden egyetemi polgárnak, minden szakterületen, a nagy potenciált rejtő ötletek minden fázisában képes segítséget nyújtani a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Innovációs Központja, a közelmúltban bevezetett innovációs szolgáltatások révén. Az elsőként támogatott projektek az agrárium széles spektrumát fedik le – a precíziós növényvédelmi felmérések előkészítésétől speciális halgazdálkodási eszközök fejlesztésééig.

„Egyetemünk a magas színvonalú oktatási-kutatási feladatokon túl arra is kiemelt figyelmet fordít, hogy az új eredmények ne csak szakmai publikációkban jelenjenek meg, hanem kézzel fogható termékként, technológiai újításként vagy szolgáltatásként a piacon is elérhetővé váljanak, azaz a társadalom számára is hasznosuljanak. Az ehhez szükséges lépcsőfokok megtételében nyújt hathatós segítséget a MATE Innovációs Központja” – emelte ki az egyetemi innovációs szolgáltatások fejlesztése kapcsán Prof. Dr. Gyuricza Csaba, az intézmény rektora.

Fotó: Csatlós Norbert
A Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2019-1.2.1-Egyetemi-ÖKO-2019-00006 projektjének támogatásával kifejlesztett innovációs szolgáltatások egyik fő pillére

a MATE Proof of Concept finanszírozási programja, amely az egyetem berkein belül keletkezett kutatási eredmények piaci hasznosításának elősegítését célozza.

A kutatók a program révén támogatást kaphatnak innovációs ötleteik értékeléséhez, validálásához, üzleti hasznosításának vizsgálatához vagy a szükséges prototípusok kifejlesztéséhez, sőt a támogatás akár olyan fázisba is juttathatja a technológiákat, amelyek licenciára vagy spin-off cégalapítás útján történő tőkebevonásra is alkalmasak. A programra eddig beérkezett pályázatokat külső szakmai és pénzügyi szakértőkből, vállalatvezetőkből és egyetemi felsővezetőkből álló bizottság értékelte, több körös bírálati rendszerben. Az első pályázati körben öt projekt lépett magasabb szintre az innovációs lépcsőn, összesen több mint 20 millió forintos támogatással.

Az Egyetemi-ÖKO projekt keretében a MATE Innovációs Központja Szellemi Tulajdon Finanszírozási Alapot is létrehozott, amely az egyetem intézeteinek, kutatóinak biztosít támogatást szabadalmi eljárások lebonyolítására. 

Forrás: 
MATE sajtóközelmény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növeljük a zöldfelületet

A globális fölmelegedés összetett folyamat, nem lehet leegyszerűsíteni, azonban ok-okozati összefüggések következtében képes módosítani a növényi életjelenségeket. A természeti törvények értelmében általános jellegű, de különbözőképpen hat a mezőgazdasági, kertészeti és erdészeti növényekre, közvetlen a hatása az időjárásra, a növények stresszállapotára, valamint az emberek, állatok környezetére.

Klímaváltozás: felismerés és cselekvés

A Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Akadémiai Bizottságának Agrártudományi Szakbizottsága „Klímaváltozás az agráriumban – kihívások és megoldások” címmel rendezett konferenciát a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából. Az eseményen Ripszám István, a Mecsekerdő vezérigazgatója a klímaváltozás erdőket érintő és erdőgazdálkodási hatásairól, a lehetséges védekezési módokról tartott előadást.

A Fülöp-szigeteken is megállják a helyüket a magyar nemesítésű zöldségfajták

Több Fülöp-szigeteki kutatóhellyel és felsőoktatási intézménnyel is szorosabbra fűzi kapcsolatait a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). Az együttműködések keretében főként magyar vetőmagok felhasználását, közös rizsnemesítést, képzési és oktatási programok kialakítását és a helyi kistermelők nemzetközi piacra segítését támogatja a MATE.

Fúrólégy ellen: mész a fára?

Több száz, talán több ezer megosztáson van túl egy Facebook bejegyzés, mely szerint egy kerttulajdonos oltott mésszel vívott győztes csatát a dióburok-fúrólégy ellen. A kommentelők két táborra szakadtak. Van, aki üdvözli az ötletet, más szerint a kezelés a fa pusztulását okozhatja. Megkérdeztük a szakembereket.

Digitalizált ültetvények

Aki manapság nem alkalmazza az innovatív eszközöket, technológiákat, az lemarad a versenyben. Szerencsére a kertészetben is megvalósulni látszik az, ami a szántóföldön már gyakorlat, precíziós gazdálkodásra a szőlőtermesztésben is van lehetőség. Erről szólt a Digitalizáció a szőlészeti-borászati ágazatban című online konferencia a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány szervezésében.

Új korszak indul a magyar agráriumban

Ma mutatták be az Agrárminisztériumban Digitális Agrárakadémia tudásmegosztó portált. A fiatalokkal meg kell szerettetni az agráriumot, megmutatni nekik, hogy lehetőség rejlik a mezőgazdaságban, fogalmazott a tárcavezető.

Születésnap Budatétényben

A tavalyi járványügyi korlátozások miatt az idén került sor a régi nevén Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet 70. születésnapjának megünneplésére a budatétényi rózsakert mellett magasodó épületben, ami most a Herman Ottó Intézethez tartozik.

A MATE egymilliárd forintos fejlesztéssel erősíti a szarvasi képzési helyét

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a 2021/2022. tanévében graduális képzést indított a szarvasi képzési helyén, mellyel hozzájárul a Békés megyei felsőoktatás erősítéséhez, a helyi oktatás- és kutatásfejlesztéshez.

Vadmacskabiztos úthálózat a különleges ragadozókért

A gázolások és az orvvadászat veszélyezteti leginkább a vadmacskák fennmaradását egy hét európai országot érintő, új kutatás szerint, melyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatója is részt vett. A Biological Conservation szaklapban közzétett eredmények szerint a fokozottan védett faj túlélésének zálogát a közúthálózat vadmacskabiztossá tétele jelenthetné.

Miniszteri meghallgatás

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának október 28-ai ülésén a fő napirendi pont Nagy István miniszteri meghallgatása volt. Az agrárminiszter összegezte az agráriumban lezajlott idei változásokat és az elmúlt időszak legfontosabb eredményeit.