0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A világon majdnem minden harmadik fafaj a kihalás szélén áll

Sokat beszélünk a fákról, azt hisszük, hogy ismerjük őket, de napjainkig nem folyt részletes felmérés a fafajok elterjedéséről és állapotáról. Az utóbbi öt évben 60 intézmény és több mint 500 szakértő elvégezte ezt a nagy munkát, a világ fafelmérését. A vizsgált 58 497 fafaj 30%-áról derült ki, hogy kihalás fenyegeti és 142 fa tűnt el a természetes élőhelyéről. Leginkább az erdőirtás veszélyezteti a fákat, akár a mezőgazdasági terület növelése, akár építőanyagnak vagy tüzelőnek vágják ki azokat.

A legnagyobb fajgazdagságot (23 631 fafajt) Közép- és Dél-Amerikában találták a felmérés során, a következő Délkelet-Ázsia és Afrika. A legtöbb veszélyeztetett fa is a trópusi Afrikában és Madagaszkáron jellemző, viszont Európában és Ázsia, valamint Amerika mérsékelt éghajlatú területein, ahol ritkábbak a fák, kevés veszélyeztetett fajt találtak. A felmérésről a fő szervező Botanikus Kertek Világszövetsége (BGCI, Botanic Gardens Conservation International) adott ki elgondolkodtató összefoglalót. A vizsgálat eredményeként elindították a GlobalTree portált, ahol az erdészetet, természetvédelmet és a klímaváltozás elleni küzdelmet segítő információkat lehet találni.

Sajnos sokan még mindig a faanyag forrásaként tekintenek a fákra, pedig megszámlálhatatlan élőlénynek nyújt életteret egyetlen fa is, hát még egy erdő.

Napjainkban állapították meg, hogy egy brit tölgyfa 2300 más élőlénnyel áll kapcsolatban!

A fakitermelés világszerte az erdők eltűnéséhez vezet, illetve gazdaságosnak tekintett, gyorsan fejlődő fajokkal ültetik be az erdők helyét, ami nem pótolja az eredeti növényzetet és elszegényíti a környezetet.

Ma a szárazföldek 31%-át borítja erdő, és ezek az erdők rendkívül fontos szerepet töltenek be a Föld biogeokémiai folyamatiban, a talajképződésben, a víz, a tápanyagok és a szén körforgásában.

Az erdőkben halmozódott fel bolygónk szárazföldi szénkészletének a fele és az édesvíz háromnegyede származik erdős vízgyűjtő területekről.

Ráadásul az említett szerteágazó kapcsolat miatt az erdő pusztulása rengeteg más élőlényt ránt magával, így teljes ökoszisztémák kerülnek veszélybe. Főként az emberi tevékenység vezet a hirtelen ökoszisztéma-összeomláshoz, ami azt jelenti, hogy a sérült természeti rendszert egy másik, fajokban szegényebb rendszer váltja fel, általában helyrehozhatatlanul. Többé-kevésbé természetes eredetű is lehet ez a veszély, mint például a hatalmas kaliforniai, ausztráliai, indonéziai erdőtüzek az utóbbi években.

A kihalással fenyegetett élőlényeket számba vevő Vörös Könyvben már veszélyeztetett ökoszisztémák is szerepelnek, például az Ausztráliához tartozó Lord Howe-szigetcsoport mohás köderdeje vagy Szenegál és Mauritánia akáciaerdői.

Szerencsére folyamatosan erősödnek a természetvédelmi törekvések, ma a szárazföldek több mint 15%-a élvez valamilyen védettséget. A legjobb módszer a helyi erdők szigorú védelme, de a botanikus kertek, magbankok is fontos őrzői ezeknek a növényeknek. Ma az ismert fafajok harmada megtalálható legalább egy botanikus kertben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/bcgi.org