Back to top

Lesz elég csokoládé alapanyag

Az időjárási körülmények kedvezők voltak a múlt héten Elefántcsontpart legtöbb kakaótermesztő régiójában, ami kifejezetten jót tett a betakarítás előtt álló termésnek - közölték a gazdák a héten.

Elefántcsontpart, a világ vezető kakaótermesztője. A helyi gazdák országszerte azt mondták, hogy a betakarítás a következő hónapban erőteljesen felgyorsul, mivel a kakakófákon a gyümölcsök már beértek.

Ráadásul kellő mennyiségű csapadék esett ahhoz, hogy azokon a fákon is jól fejlődjenek a kisebb termések, melyekről majd csak februárban kezdik a betakarítást.

A trópusi éghajlatú országban a múlt héten kifejezetten sok eső esett. A gazdák szerint az időjárás kedvező volt a termés szempontjából, de több napra lenne szükségük ahhoz, hogy a bab megfelelően száradjon.

Néhány vásárló panaszkodott a bab magas nedvességtartalma miatt, mondták a gazdák.

"Az eső még mindig jót tesz a bab növekedésének, de a szárítás túl sokáig tart" - mondta Anatole Bekoin, aki Soubre (Elefántcsontpart dél-nyugati részén található város) közelében gazdálkodik, ahol a múlt héten 35,2 milliméter eső esett, ez 14,8 mm-rel haladja meg az ötéves átlagot.

A gazdák hasonló nehézségekről számoltak be a bab szárításával kapcsolatban a déli Divo régióban és a nyugati Man régióban, ahol a múlt héten az átlagosnál kevesebb csapadék hullott.

"Alapvetően optimisták vagyunk az év végéig tartó betakarítással kapcsolatban"

- mondta Henri Kouadio, aki Daloa (az ország nyugati régiójában található város) közelében gazdálkodik, ahol a múlt héten 11,8 mm eső esett, ami 5,3 mm-rel az átlag alatt van.

A múlt heti átlaghőmérséklet Elefántcsontparton 26 és 29,1 Celsius-fok között mozgott.

Forrás: 
Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.