Back to top

Méz a cukorbetegség elkerülésére és kezelésére?

A nektárból készült méz kíméletesebben szívódik fel szervezetünkben, mint a kristálycukor.

Mivel a nektárból készült méz alacsonyabb inzulinterhelést jelent, egyes kutatók diabéteszeseknek is javasolják a méz mértékletes fogyasztását[i]a cukor helyett és a diébetesz kiegészítő kezelésének potenciális lehetőségét látják benne.[ii],[iii]

 

Mézek összehasonlítása inzulinterhelés szempontjából[iv]

(GI: glikémiás index, GT: glikémiás terhelés, II: inzulin index)

Mézek és glukóz

Szénhidrát/100 gr

Szénhidrát /20 g

Fruktóz/ 100 gr

Fruktóz/

Glukóz

GI

GT

II

Glukóz-kontr.

100

20

0

0

100

20

60,4

Vegyesvirágméz

82,9

16,6

39,6

1,04

51,3

8,5

52,4

Akácméz

80,4

16,1

43,5

1,49

53

8,5

48,9

Hangaméz

76

15,2

40,2

1,3

53,3

8,1

49,1

Gesztenye

75,6

15,1

39,6

1,62

53,4

8,1

49

Hársméz

76,6

15,3

37

1,11

49.2-55,9

8,6

61

Repceméz

79

15,8

37,9

0,97

64

10,1

57

Erdeiméz

75,8

15,2

31,1

1,17

88,6

13,5

63

A glikémiás indexet többnyire ismerjük, és azt jelzi, hogy mekkora inzulinterhelést jelent a szervezetnek egy adott élelmiszer. Alacsonynak számít, ha a GI 55 vagy annál kisebb; közepes, ha 56 és 69 közötti; magas, ha 70-nél nagyobb.[v] De amint a táblázatból látjuk, a kevésbé közismert glikémiás terhelés és inzulin index is előnyös a fenti mézek esetében, kivéve az erdei mézet, mely édesharmatból készül.

A fenti táblázat egyes német mézek adatait foglalja össze, de más vizsgálatok is hasonló eredményre jutnak a mézzel kapcsolatban.[vi] Van olyan vizsgálat, melyben a cukorszirupból készült méznek is előnyös a GI-je: 50.[vii] Ám az akácméz esetében, melyben a fruktóz van túlsúlyban 32-es GI-t is mértek.[viii] A kristálycukor GI-je ugyanakkor 65 körüli.[ix]

Természetesen ezek az adatok nem biztos, hogy igazak a hőkezelt, szárított, vagy hamisított mézre.[x] Fontos tehát, hogy a mézet biztos forrásból szerezzük be!

Diabéteszesek konzultáljanak orvossal. Általában a szakorvosok néhány gyümölcsöt engedélyeznek a diabéteszeseknek is, bár azok is tartalmaznak cukrot. Tehát a szakorvos némi odafigyeléssel valószínűleg a méz fogyasztását is engedélyezi majd a számukra. Persze ez a diabétesz típusától is függ majd. 

 

E részlet a Méhek ajándéka című könyvből származik


[i] A Samanta, Et Al, “Plasma Glucose Responses To Glucose, Sucrose, And Honey In Patients With Diabetes Mellitus: An Analysis Of Glycaemic And Peak Incremental Indices.” Diabet Med 1985 Sep; 2(5): 371-373.

[ii] Abdulrhman, M., El-Hefnawy, M., Hussein, R., & El-Goud, A. A. (2011). The glycemic and peak incremental indices of honey, sucrose and glucose in patients with type 1 diabetes mellitus: effects on C-peptide level-a pilot study. Acta diabetologica, 48(2), 89–94. https://doi.org/10.1007/s00592-009-0167-7

[iii] OO Erejuwa, Et Al, “Honey–A Novel Antidiabetic Agent.” Int J Biol Sci 2012; 8(6): 913-34.

[iv] Deibert, P., König, D., Kloock, B., Groenefeld, M., & Berg, A. (2010). Glycaemic and insulinaemic properties of some German honey varieties. European journal of clinical nutrition, 64(7), 762–764. https://doi.org/10.1038/ejcn.2009.103

[v] Jenkins, FJ; Wolever, TM; Taylor, RH; Barker, H; Fielden, H; Baldwin, JM; Bowling, AC; Newman, HC; Jenkins, AL; Goff, DF (1981). "Glycemic Index Of Foods: A Physiological Basis For Carbohydrate Exchange". Am J Clin Nutr. 34 (3): 362–6. Doi:10.1093/Ajcn/34.3.362. PMID 6259925.

[vi] Atayoğlu, Ali & Soylu, Meltem & Silici, Sibel & İnanç, Neriman. (2016). Glycemic index values of monofloral Turkish honeys and the effect oftheir consumption on glucose metabolism*. TURKISH JOURNAL OF MEDICAL SCIENCES. 46. 483-488. 10.3906/sag-1502-102.

[vii] Alia M. Abu Rajab, Hamed R.H. Takruri, Aly A. Mishal and Refat A. Alkurd, 2017. Glycemic and Insulinemic Response of Different Types of Jordanian Honey in Healthy and Type 2 Diabetic Volunteers. Pakistan Journal of Nutrition, 16: 61-68.
DOI: 10.3923/pjn.2017.61.68

[viii] Stefan Bogdanov, Tomislav Jurendic, Robert Sieber & Peter Gallmann (2008) Honey for Nutrition and Health: A Review, Journal of the American College of Nutrition, 27:6, 677-689, DOI: 10.1080/07315724.2008.10719745

[ix] https://www.sugarnutritionresource.org/sugar-health/glycemic-index-and-glycemic-load-2

[x] Meo, S. A., Ansari, M. J., Sattar, K., Chaudhary, H. U., Hajjar, W., & Alasiri, S. (2017). Honey and diabetes mellitus: Obstacles and challenges - Road to be repaired. Saudi journal of biological sciences, 24(5), 1030–1033. https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2016.12.020

Forrás: 
Méhek ajándéka című könyv

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Magán tejfeldolgozás és saját értékesítés

Nagy Péter édesanyja ragaszkodott a márkanévhez. A valaha tejtermeléssel is foglalkozó cég ma már csak tejet dolgoz fel, hogy a termékeket maga forgalmazza. A hosszúpályi székhelyű Hajdúsági-Tej Kft. Nagyné és Fiai Tej-Tejtermékek márkanév alatt gyárt és forgalmaz tejtermékeket.

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.

A juhtej hasznos a szervezetnek és szépít is

A juhtej ritkán található dobozokban vagy üvegekben, azonban gyakran megtalálható számos termékben, például sajtokban, túróban, arckrémekben és szappanokban is. De érdemes – e juhtejet fogyasztani?

Meglódultak a vállalkozások és a feldolgozóipar

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a Covid19-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Régóta nem volt ilyen aktív a Nagy-korallzátony

Lábadozik a létét veszélyeztető súlyos korallfehéredés után Ausztrália világörökségi listán szereplő Nagy-korallzátonya - számolt be róla az ABC News ausztrál hírportál.

Különleges aromájú belga gyömbér

Az egyik belgiumi szupermarket kiváló minőségű, friss és helyben termesztett gyömbért kínál. A fenntartható módon, növényvédő szer használata nélkül nevelt gyömbérnek erősebb az íze, mint az importált árunak, állítja a forgalmazó vállalat.

A növényi alapú étrend a migrénes fejfájásra is megoldást nyújthat

Egy tanulmány szerint a növényi alapú étrendre való áttérés teljesen megszüntetheti a krónikus migrént. Ezzel kapcsolatban az orvosok kiemelték annak a férfinak az esetét, akinek eltűnt a migrénes fejfájása, miután megváltoztatta táplálkozási szokásait.

Gazdálkodóként teljesedne ki az ezredfordulós generáció Kínában

Hu Siqin ígéretes karriert futott be Sanghajban egy Fortune 500-as cégnél, több mint elég pénzzel, de valami a nagyváros ragyogó fényei ellenére hiányzott neki, amit ő "gyökereknek" nevez.