Mivel a nektárból készült méz alacsonyabb inzulinterhelést jelent, egyes kutatók diabéteszeseknek is javasolják a méz mértékletes fogyasztását[i]a cukor helyett és a diébetesz kiegészítő kezelésének potenciális lehetőségét látják benne.[ii],[iii]
Mézek összehasonlítása inzulinterhelés szempontjából[iv]
(GI: glikémiás index, GT: glikémiás terhelés, II: inzulin index)
Mézek és glukóz |
Szénhidrát/100 gr |
Szénhidrát /20 g |
Fruktóz/ 100 gr |
Fruktóz/ Glukóz |
GI |
GT |
II |
Glukóz-kontr. |
100 |
20 |
0 |
0 |
100 |
20 |
60,4 |
Vegyesvirágméz |
82,9 |
16,6 |
39,6 |
1,04 |
51,3 |
8,5 |
52,4 |
Akácméz |
80,4 |
16,1 |
43,5 |
1,49 |
53 |
8,5 |
48,9 |
Hangaméz |
76 |
15,2 |
40,2 |
1,3 |
53,3 |
8,1 |
49,1 |
Gesztenye |
75,6 |
15,1 |
39,6 |
1,62 |
53,4 |
8,1 |
49 |
Hársméz |
76,6 |
15,3 |
37 |
1,11 |
49.2-55,9 |
8,6 |
61 |
Repceméz |
79 |
15,8 |
37,9 |
0,97 |
64 |
10,1 |
57 |
Erdeiméz |
75,8 |
15,2 |
31,1 |
1,17 |
88,6 |
13,5 |
63 |
A glikémiás indexet többnyire ismerjük, és azt jelzi, hogy mekkora inzulinterhelést jelent a szervezetnek egy adott élelmiszer. Alacsonynak számít, ha a GI 55 vagy annál kisebb; közepes, ha 56 és 69 közötti; magas, ha 70-nél nagyobb.[v] De amint a táblázatból látjuk, a kevésbé közismert glikémiás terhelés és inzulin index is előnyös a fenti mézek esetében, kivéve az erdei mézet, mely édesharmatból készül.
A fenti táblázat egyes német mézek adatait foglalja össze, de más vizsgálatok is hasonló eredményre jutnak a mézzel kapcsolatban.[vi] Van olyan vizsgálat, melyben a cukorszirupból készült méznek is előnyös a GI-je: 50.[vii] Ám az akácméz esetében, melyben a fruktóz van túlsúlyban 32-es GI-t is mértek.[viii] A kristálycukor GI-je ugyanakkor 65 körüli.[ix]
Természetesen ezek az adatok nem biztos, hogy igazak a hőkezelt, szárított, vagy hamisított mézre.[x] Fontos tehát, hogy a mézet biztos forrásból szerezzük be!
Diabéteszesek konzultáljanak orvossal. Általában a szakorvosok néhány gyümölcsöt engedélyeznek a diabéteszeseknek is, bár azok is tartalmaznak cukrot. Tehát a szakorvos némi odafigyeléssel valószínűleg a méz fogyasztását is engedélyezi majd a számukra. Persze ez a diabétesz típusától is függ majd.
E részlet a Méhek ajándéka című könyvből származik
[i] A Samanta, Et Al, “Plasma Glucose Responses To Glucose, Sucrose, And Honey In Patients With Diabetes Mellitus: An Analysis Of Glycaemic And Peak Incremental Indices.” Diabet Med 1985 Sep; 2(5): 371-373.
[ii] Abdulrhman, M., El-Hefnawy, M., Hussein, R., & El-Goud, A. A. (2011). The glycemic and peak incremental indices of honey, sucrose and glucose in patients with type 1 diabetes mellitus: effects on C-peptide level-a pilot study. Acta diabetologica, 48(2), 89–94. https://doi.org/10.1007/s00592-009-0167-7
[iii] OO Erejuwa, Et Al, “Honey–A Novel Antidiabetic Agent.” Int J Biol Sci 2012; 8(6): 913-34.
[iv] Deibert, P., König, D., Kloock, B., Groenefeld, M., & Berg, A. (2010). Glycaemic and insulinaemic properties of some German honey varieties. European journal of clinical nutrition, 64(7), 762–764. https://doi.org/10.1038/ejcn.2009.103
[v] Jenkins, FJ; Wolever, TM; Taylor, RH; Barker, H; Fielden, H; Baldwin, JM; Bowling, AC; Newman, HC; Jenkins, AL; Goff, DF (1981). „Glycemic Index Of Foods: A Physiological Basis For Carbohydrate Exchange”. Am J Clin Nutr. 34 (3): 362–6. Doi:10.1093/Ajcn/34.3.362. PMID 6259925.
[vi] Atayoğlu, Ali & Soylu, Meltem & Silici, Sibel & İnanç, Neriman. (2016). Glycemic index values of monofloral Turkish honeys and the effect oftheir consumption on glucose metabolism*. TURKISH JOURNAL OF MEDICAL SCIENCES. 46. 483-488. 10.3906/sag-1502-102.
[vii] Alia M. Abu Rajab, Hamed R.H. Takruri, Aly A. Mishal and Refat A. Alkurd, 2017. Glycemic and Insulinemic Response of Different Types of Jordanian Honey in Healthy and Type 2 Diabetic Volunteers. Pakistan Journal of Nutrition, 16: 61-68.
DOI: 10.3923/pjn.2017.61.68
[viii] Stefan Bogdanov, Tomislav Jurendic, Robert Sieber & Peter Gallmann (2008) Honey for Nutrition and Health: A Review, Journal of the American College of Nutrition, 27:6, 677-689, DOI: 10.1080/07315724.2008.10719745
[ix] https://www.sugarnutritionresource.org/sugar-health/glycemic-index-and-glycemic-load-2
[x] Meo, S. A., Ansari, M. J., Sattar, K., Chaudhary, H. U., Hajjar, W., & Alasiri, S. (2017). Honey and diabetes mellitus: Obstacles and challenges – Road to be repaired. Saudi journal of biological sciences, 24(5), 1030–1033. https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2016.12.020