0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Méz a cukorbetegség elkerülésére és kezelésére?

A nektárból készült méz kíméletesebben szívódik fel szervezetünkben, mint a kristálycukor.

Mivel a nektárból készült méz alacsonyabb inzulinterhelést jelent, egyes kutatók diabéteszeseknek is javasolják a méz mértékletes fogyasztását[i]a cukor helyett és a diébetesz kiegészítő kezelésének potenciális lehetőségét látják benne.[ii],[iii]

 

Mézek összehasonlítása inzulinterhelés szempontjából[iv]

(GI: glikémiás index, GT: glikémiás terhelés, II: inzulin index)

Mézek és glukóz

Szénhidrát/100 gr

Szénhidrát /20 g

Fruktóz/ 100 gr

Fruktóz/

Glukóz

GI

GT

II

Glukóz-kontr.

100

20

0

0

100

20

60,4

Vegyesvirágméz

82,9

16,6

39,6

1,04

51,3

8,5

52,4

Akácméz

80,4

16,1

43,5

1,49

53

8,5

48,9

Hangaméz

76

15,2

40,2

1,3

53,3

8,1

49,1

Gesztenye

75,6

15,1

39,6

1,62

53,4

8,1

49

Hársméz

76,6

15,3

37

1,11

49.2-55,9

8,6

61

Repceméz

79

15,8

37,9

0,97

64

10,1

57

Erdeiméz

75,8

15,2

31,1

1,17

88,6

13,5

63

A glikémiás indexet többnyire ismerjük, és azt jelzi, hogy mekkora inzulinterhelést jelent a szervezetnek egy adott élelmiszer. Alacsonynak számít, ha a GI 55 vagy annál kisebb; közepes, ha 56 és 69 közötti; magas, ha 70-nél nagyobb.[v] De amint a táblázatból látjuk, a kevésbé közismert glikémiás terhelés és inzulin index is előnyös a fenti mézek esetében, kivéve az erdei mézet, mely édesharmatból készül.

A fenti táblázat egyes német mézek adatait foglalja össze, de más vizsgálatok is hasonló eredményre jutnak a mézzel kapcsolatban.[vi] Van olyan vizsgálat, melyben a cukorszirupból készült méznek is előnyös a GI-je: 50.[vii] Ám az akácméz esetében, melyben a fruktóz van túlsúlyban 32-es GI-t is mértek.[viii] A kristálycukor GI-je ugyanakkor 65 körüli.[ix]

Természetesen ezek az adatok nem biztos, hogy igazak a hőkezelt, szárított, vagy hamisított mézre.[x] Fontos tehát, hogy a mézet biztos forrásból szerezzük be!

Diabéteszesek konzultáljanak orvossal. Általában a szakorvosok néhány gyümölcsöt engedélyeznek a diabéteszeseknek is, bár azok is tartalmaznak cukrot. Tehát a szakorvos némi odafigyeléssel valószínűleg a méz fogyasztását is engedélyezi majd a számukra. Persze ez a diabétesz típusától is függ majd. 

 

E részlet a Méhek ajándéka című könyvből származik


[i] A Samanta, Et Al, “Plasma Glucose Responses To Glucose, Sucrose, And Honey In Patients With Diabetes Mellitus: An Analysis Of Glycaemic And Peak Incremental Indices.” Diabet Med 1985 Sep; 2(5): 371-373.

[ii] Abdulrhman, M., El-Hefnawy, M., Hussein, R., & El-Goud, A. A. (2011). The glycemic and peak incremental indices of honey, sucrose and glucose in patients with type 1 diabetes mellitus: effects on C-peptide level-a pilot study. Acta diabetologica, 48(2), 89–94. https://doi.org/10.1007/s00592-009-0167-7

[iii] OO Erejuwa, Et Al, “Honey–A Novel Antidiabetic Agent.” Int J Biol Sci 2012; 8(6): 913-34.

[iv] Deibert, P., König, D., Kloock, B., Groenefeld, M., & Berg, A. (2010). Glycaemic and insulinaemic properties of some German honey varieties. European journal of clinical nutrition, 64(7), 762–764. https://doi.org/10.1038/ejcn.2009.103

[v] Jenkins, FJ; Wolever, TM; Taylor, RH; Barker, H; Fielden, H; Baldwin, JM; Bowling, AC; Newman, HC; Jenkins, AL; Goff, DF (1981). „Glycemic Index Of Foods: A Physiological Basis For Carbohydrate Exchange”. Am J Clin Nutr. 34 (3): 362–6. Doi:10.1093/Ajcn/34.3.362. PMID 6259925.

[vi] Atayoğlu, Ali & Soylu, Meltem & Silici, Sibel & İnanç, Neriman. (2016). Glycemic index values of monofloral Turkish honeys and the effect oftheir consumption on glucose metabolism*. TURKISH JOURNAL OF MEDICAL SCIENCES. 46. 483-488. 10.3906/sag-1502-102.

[vii] Alia M. Abu Rajab, Hamed R.H. Takruri, Aly A. Mishal and Refat A. Alkurd, 2017. Glycemic and Insulinemic Response of Different Types of Jordanian Honey in Healthy and Type 2 Diabetic Volunteers. Pakistan Journal of Nutrition, 16: 61-68.
DOI: 10.3923/pjn.2017.61.68

[viii] Stefan Bogdanov, Tomislav Jurendic, Robert Sieber & Peter Gallmann (2008) Honey for Nutrition and Health: A Review, Journal of the American College of Nutrition, 27:6, 677-689, DOI: 10.1080/07315724.2008.10719745

[ix] https://www.sugarnutritionresource.org/sugar-health/glycemic-index-and-glycemic-load-2

[x] Meo, S. A., Ansari, M. J., Sattar, K., Chaudhary, H. U., Hajjar, W., & Alasiri, S. (2017). Honey and diabetes mellitus: Obstacles and challenges – Road to be repaired. Saudi journal of biological sciences, 24(5), 1030–1033. https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2016.12.020

Forrás: Méhek ajándéka című könyv