Back to top

Mesterséges intelligencia tervezte meg a tökéletes csicseriborsót

Egy nagyszabású nemzetközi kutatás eredményeként kifejlesztették a "tökéletes" csicseriborsó genetikai modelljét, amely akár 12 százalékkal is növelheti a terméshozamot.

Egy kutatói konzorcium több ezer csicseriborsófajta genetikai térképét készítette el, majd a Queenslandi Egyetem (UQ) csapata ezeket az információkat felhasználva mesterséges intelligencia (AI) segítségével azonosította a legértékesebb génkombinációkat.

A UQ részéről Ben Hayes professzor Kai Voss-Fels professzorral és Lee Hickey docenssel közösen vezette a projektet, mellyel olyan genomikai "haplotípus" előrejelző növénynemesítési stratégiát dolgoztak ki, amivel növelhető a megtermett magok tömege.

A mérföldkőnek számító nemzetközi tanulmányt Dr. Rajeev Varshney vezette az indiai Hyderabadban található Nemzetközi Növénytermesztési Kutatóintézetből (International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics).

A tanulmány megerősítette, hogy a csicseriborsó termékeny félhold területéről származik, valamint teljes képet ad a csicseriborsón belüli genetikai változatokról.

"1582 új gént azonosítottunk, és létrehoztuk a csicseriborsó pángenomját, amely alapjául szolgál majd a jobb terméshozamú, a szárazsággal, hőséggel és betegségekkel szemben ellenálló, kiváló csicseriborsófajták nemesítésének" - mondta Varshney.

Hayes elmondta, hogy az UQ csapata az adatokat egy olyan csicseriborsó modellezéséhez használta fel, amely tökéletes genetikai adottságokkal rendelkezik a legjobb magtömeg és terméshozam eléréséhez.

"Ezek a további adatok vezettek a modellünk által megjósolt termésnövekedéshez, amelynek finomhangolása még folyamatban van" - mondta.

"A "FastStack" mesterséges intelligencia technológiai platformunkat arra használjuk, hogy olyan csicseriborsót tervezzünk, amely tökéletes genetikával rendelkezik a maximális magtömeg eléréséhez, és úgy gondoljuk, hogy ez végső soron értékes eszköz lesz a csicseriborsó nemesítők számára."

A FastStack a mesterséges intelligenciát a genomikai előrejelzési technológiával kombinálja, hogy azonosítsa a terméshozamot leginkább javító génkombinációkat.

A csicseriborsó a csillagfürt után a legfontosabb hüvelyes növény Ausztráliában, mind a vetésterület, mind a termelés tekintetében. A termelékenység javításával az ottani gazdák lehetőséget kapnak, hogy jobban érvényesüljenek a helyi élelmiszeriparban és az exportpiacokon is.

Világviszonylatban a hüvelyesek között a második helyen áll a termőterületet-, és harmadik helyen a termésmennyiséget tekintve.

Az UQ növénynemesítője és növénygenetikusa, Lee Hickey szerint a fehérjében gazdag hüvelyesek iránti globális kereslet egyre nő.

"A mesterséges intelligencia által generált csicseriborsó modell használata a szántóföldön kihívást jelent, mivel több generáción át kell elvégezni a keresztezéseket ahhoz, hogy elérjük a modell által előre jelzett tökéletes genetikát, valamint a különböző környezeti tényezők és gazdálkodási módok is befolyásolják a termények növekedését."

"De vannak olyan eszközeink, mint a gyorsnemesítés, amelyek felgyorsíthatják ezt a folyamatot, és lehetővé teszik számunkra, hogy ezeket az elméleti forgatókönyveket teszteljük és a gyakorlatba is átültessük."

Dr. Hickey szerint az új genomikai nemesítési módszerek, köztük a haplotípus-modell, várhatóan újradefiniálják a csicseriborsó nemesítési stratégiákat a nagy hozamú és tápláló csicseriborsófajták kifejlesztése érdekében.

A csicseriborsó fontos vetésforgó növény a mezőgazdasági rendszerekben, mivel nitrogént köt meg, és ezzel csökkenti a nitrogénműtrágya használatát.

MMG Direkt

Az állatvédelem és az állatjólét területén korszakváltás zajlik. A törvényi szabályozás az elmúlt 10 évben folyamatosan fejlődött. Ezen felül szervezetek, társadalmi csoportok, gazdálkodók köteleződnek el a humánus állattartás mellett. Ebben a kérdésben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a haszonállattartókat képviseli. Dúl Udó, a NAK állattenyésztési csoportvezetője kifejtette, hogy a hazai termékpályákon a gazdák nemcsak a jogszabályokban foglaltakat, de azokon túlmutatva is olyan állatjóléti szempontok szerint szervezik meg az állattartást a sertéstől a szarvasmarhán keresztül a baromfiig, melyek Európában is kimagasló minőséget képviselnek. Az ezzel kapcsolatos tévhitekről és tényekről beszélgetett Dúl Udóval Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Mitől érzi jól magát egy haszonállat? És ezt ki dönti el? – Dúl Udó, NAK | MMG - Direkt

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több problémára is megoldás a gombakomposzt újrahasznosítása

A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

91 éves az év jégkármérséklője

A megváltozott éghajlati viszonyokra nemcsak válaszokat kell találni, hanem segítséget is kell nyújtani a gazdáknak a káraik mérsékléséhez. Ennek érdekében az agrártárca több lábon álló kockázatkezelő eszközt működtet, ennek része az országos jégkármérséklő rendszer is.

Nem hiányoznak az életünkből az egyszer használatos műanyagok

A megkérdezettek csaknem 70 százaléka nem érezte meg az egyszer használatos műanyag termékek kivonását a piacról - közölte az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) az MTI-vel csütörtökön.

Magyarországon nem kell tartani műtrágya hiánytól

A Nitrogénművek folyamatosan kínál műtrágyát a magyar gazdálkodóknak közép-európai piaci árszinten, és biztosítja minden ügyfelét és partnerét, hogy eleget tesz vállalásainak, és mindent megtesz a hazai és külföldi piac kiszolgálásáért - közölte a Nitrogénművek Zrt. az MTI-vel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara aggodalmára reagálva a hazai műtrágyaellátás biztonságával kapcsolatban.

Régóta nem volt ilyen aktív a Nagy-korallzátony

Lábadozik a létét veszélyeztető súlyos korallfehéredés után Ausztrália világörökségi listán szereplő Nagy-korallzátonya - számolt be róla az ABC News ausztrál hírportál.

A növényi alapú étrend a migrénes fejfájásra is megoldást nyújthat

Egy tanulmány szerint a növényi alapú étrendre való áttérés teljesen megszüntetheti a krónikus migrént. Ezzel kapcsolatban az orvosok kiemelték annak a férfinak az esetét, akinek eltűnt a migrénes fejfájása, miután megváltoztatta táplálkozási szokásait.

Gazdálkodóként teljesedne ki az ezredfordulós generáció Kínában

Hu Siqin ígéretes karriert futott be Sanghajban egy Fortune 500-as cégnél, több mint elég pénzzel, de valami a nagyváros ragyogó fényei ellenére hiányzott neki, amit ő "gyökereknek" nevez.

A Fülöp-szigetek ideiglenesen korlátozza a Vietnamból származó rizs behozatalát

A Fülöp-szigetek, a világ egyik legnagyobb rizsimportőre, lépéseket tesz a Vietnamból származó gabona behozatalának ideiglenes korlátozására, pont az aratás közepette - közölték a héten.

Együnk minél több szőlőt!

A szőlőnek számos jótékony hatást tulajdonítunk, napjainkban pedig közvetlen bizonyítékokkal is alátámasztották ezt. Huzamos szőlőfogyasztás hatására változatosabb bélbaktérium-flórát mutattak ki amerikai kutatók.

Így spórolhatunk a vegán, vegetáriánus és flexitáriánus diéta során

Régóta él az a szemléletmód, hogy a növényi alapú étrend eleve drágább, mint a hagyományos mindenevő étrend, aminek az lehet az oka, hogy egyesek kételkednek a táplálkozásuk megváltoztatásában. Azonban kiderült, hogy ez a feltevés nem teljesen igaz.