Back to top

Tojáshéj és tengeri moszat: az új "műanyag"?

A BBC Kék Bolygó sorozata sokak szemét felnyitotta a tengereink és óceánjaink állapotát illetően. A rengeteg műanyaghulladék vizeinkben arra sarkallt többeket, hogy tegyenek valamit. Így volt vele az a férfi is, aki újrafelhasználható és komposztálható műanyag alternatívát gyártó céget alapított.

David Hughes wrexhami Happy Dolphin nevű cége szatyrokat és egyéb termékeket készít kalcium-karbonát felhasználásával - ebből épül fel például a tojás héja is.

"A célunk az, hogy visszafordítsuk a műanyagok okozta szennyezés mértékét" - mondta el.

Becslések szerint évente közel 13 millió tonna műanyag kerül az óceánokba. Az átlagos "életre szóló táska" újrahasználható szatyor pedig több száz évig is eláll, évente pedig 1,5 milliárdot adnak el belőle.

Hughes szerint bár Walesben az egyik legjobb az újrahasznosítási arány a világon, de

az újrahasznosítás és az újrahasználat modellje "elavult".

Elmondta: a fogyasztók hajlandók ráfizetni egy kicsit azért, hogy hozzájáruljanak a pozitív változásokhoz.

"Azt akarjuk, hogy a walesi kormány lássa, hogy létezik a komposztálható termékeknek egy új generációja, amelynek nincsenek olyan hátrányai, mint az első generációnak, ami nem működött túl jól" - mondta. "Ez az új anyag mindent megváltoztathat."

Az új szatyrot Ake Rosen csomagolás szakértő hozta létre. A korábban a wrexhami Tetra Paknál dolgozó tudós által kifejlesztett, kalcium-karbonátból készülő csomagolóanyag a környezetben természetes módon lebomlik.

Boris Johnson miniszterelnök a múlt héten egy COP26 rendezvényen a gyerekeknek azt mondta, hogy csökkenteni kell a műanyagok használatát a mindennapi életben, mivel az újrahasznosított műanyagok használata "sem megoldás".

Megújuló erőforrások

A Gaerwenben, a Menai Tudományos Parkban működő PlantSea nevű biotechnológiai start-up cég azt kutatja és fejleszti, hogyan lehet a tengeri moszatból különféle használati tárgyakat, többek között élelmiszercsomagolásra alkalmas anyagot előállítani.

"Lehetőséget látunk abban, hogy a tengeri moszattal helyettesítsük a jelenleg számtalan felhasználási móddal rendelkező műanyagoknak egy részét"

- mondta Gianmarco Sanfrantello, a PlantSea munkatársa. "A tengeri moszat megújuló erőforrás, és tengereinkben rengeteg van belőle."

Mindkét vállalat kiemelte, hogy alternatív termékeik költsége "versenyképes". Hughes hozzátette, hogy először lehetőséget kell kapniuk a kormánytól és különösen a szupermarketektől.

A walesi kormány azt mondta, hogy "mindig is támogatni kívánta az innovációt ezen a területen".

"A vállalkozásoknak és az iparnak fontos szerepük van abban, hogy megfeleljenek ennek a kihívásnak" - tette hozzá egy kormányszóvivő." Változtatnunk kell a szokásainkon, csökkenteni kell az egyszer használatos tárgyak mennyiségét, függetlenül az anyagtól".

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

15 tonna hulladéktól szabadult meg a Tisza

Rekordmennyiségű, több mint 15 tonna szemetet gyűjtöttek össze a X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupa résztvevői - közölte a szervező Természetfilm.hu Egyesület kedden az MTI-vel.

A kivi fogyasztás elképesztő hatásai

A kivi egy nagyon népszerű gyümölcs, mely rendszeresen helyet kap a reggeli vagy az ebédlőasztalon. Akár a zabpehely tetejére szeletelve, akár kanállal fogyasztva, egy kedvelt egészséges gyümölcs, amely merész és édes ízéről ismert. Mivel tele van élelmi rostokkal, antioxidánsokkal, C-vitaminnal és számos más vitaminnal, számos módon támogatja az egészséget.

Szeptemberben van a legtöbb hazánkban előforduló madárfaj az országban

A madárvonulás kialakulását a legutóbbi jégkorszakot követő időszakra teszik a szakemberek, amikor a felmelegedés következtében a jégtakaró visszahúzódásával lehetővé vált a fajok elterjedési területének északi és déli irányba való eltolódása.

A margarin viszi a prímet az élelmiszerek áremelkedésében

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A héten is folytatódik a szúnyoggyérítés

Több vidéki településen, köztük az ország nagy tavainál is lesz szúnyoggyérítés a héten - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Mi történik a testünkkel, ha körtét eszünk?

A körtét évszázadok óta előszeretettel fogyasztják nagyszerű íze és egészségügyi előnyei miatt. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs, amely sós vagy édes receptek része lehet. Ahhoz, hogy a körte minden egészségügyi előnyét élvezhessük, mindenképpen együk meg az egész gyümölcsöt, mivel a magas antioxidáns mennyisége a színes héjában koncentrálódik.

Rossz állapotban van a Szajnába tévedt fehér delfin

A francia hatóságok úgy döntöttek, hogy megpróbálják vitaminokkal felerősíteni az belugát. Korábban próbálták etetni is, ám az állat nem fogadta el a felkínált halat.

Eltűnőben a hím tengeri teknősök

Az elmúlt négy nyáron Floridában kizárólag nőstény tengeri teknősök keltek ki. Ennek oka pedig a klímaváltozás.

Zenekarról nevezték el az ősdarazsat

Három, a tudomány számára teljesen új, nyolcvanötmillió éves darázsfajt fedeztek fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói Ajka közelében; az egyik fajt a 30Y zenekarról nevezték el - közölte az egyetem az MTI-vel.

Takarmányozás, hőstressz, bionyúl - Antibiotikum nélkül lesz-e nyúltenyésztés?

A nyúltenyésztési világkongresszus Termelés és gazdaságosság szekciójában elsősorban a gyakorlati munkát segítő előadások hangzottak el. Ugyanakkor nehéz lenne megmondani, hogy például a takarmánykorlátozással kapcsolatos eredmények és tapasztalatok közül melyik miért került a takarmányozási szekcióba.