Back to top

Tojáshéj és tengeri moszat: az új "műanyag"?

A BBC Kék Bolygó sorozata sokak szemét felnyitotta a tengereink és óceánjaink állapotát illetően. A rengeteg műanyaghulladék vizeinkben arra sarkallt többeket, hogy tegyenek valamit. Így volt vele az a férfi is, aki újrafelhasználható és komposztálható műanyag alternatívát gyártó céget alapított.

David Hughes wrexhami Happy Dolphin nevű cége szatyrokat és egyéb termékeket készít kalcium-karbonát felhasználásával - ebből épül fel például a tojás héja is.

"A célunk az, hogy visszafordítsuk a műanyagok okozta szennyezés mértékét" - mondta el.

Becslések szerint évente közel 13 millió tonna műanyag kerül az óceánokba. Az átlagos "életre szóló táska" újrahasználható szatyor pedig több száz évig is eláll, évente pedig 1,5 milliárdot adnak el belőle.

Hughes szerint bár Walesben az egyik legjobb az újrahasznosítási arány a világon, de

az újrahasznosítás és az újrahasználat modellje "elavult".

Elmondta: a fogyasztók hajlandók ráfizetni egy kicsit azért, hogy hozzájáruljanak a pozitív változásokhoz.

"Azt akarjuk, hogy a walesi kormány lássa, hogy létezik a komposztálható termékeknek egy új generációja, amelynek nincsenek olyan hátrányai, mint az első generációnak, ami nem működött túl jól" - mondta. "Ez az új anyag mindent megváltoztathat."

Az új szatyrot Ake Rosen csomagolás szakértő hozta létre. A korábban a wrexhami Tetra Paknál dolgozó tudós által kifejlesztett, kalcium-karbonátból készülő csomagolóanyag a környezetben természetes módon lebomlik.

Boris Johnson miniszterelnök a múlt héten egy COP26 rendezvényen a gyerekeknek azt mondta, hogy csökkenteni kell a műanyagok használatát a mindennapi életben, mivel az újrahasznosított műanyagok használata "sem megoldás".

Megújuló erőforrások

A Gaerwenben, a Menai Tudományos Parkban működő PlantSea nevű biotechnológiai start-up cég azt kutatja és fejleszti, hogyan lehet a tengeri moszatból különféle használati tárgyakat, többek között élelmiszercsomagolásra alkalmas anyagot előállítani.

"Lehetőséget látunk abban, hogy a tengeri moszattal helyettesítsük a jelenleg számtalan felhasználási móddal rendelkező műanyagoknak egy részét"

- mondta Gianmarco Sanfrantello, a PlantSea munkatársa. "A tengeri moszat megújuló erőforrás, és tengereinkben rengeteg van belőle."

Mindkét vállalat kiemelte, hogy alternatív termékeik költsége "versenyképes". Hughes hozzátette, hogy először lehetőséget kell kapniuk a kormánytól és különösen a szupermarketektől.

A walesi kormány azt mondta, hogy "mindig is támogatni kívánta az innovációt ezen a területen".

"A vállalkozásoknak és az iparnak fontos szerepük van abban, hogy megfeleljenek ennek a kihívásnak" - tette hozzá egy kormányszóvivő." Változtatnunk kell a szokásainkon, csökkenteni kell az egyszer használatos tárgyak mennyiségét, függetlenül az anyagtól".

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Piráját találtak a Sebes-Körösben

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben - közölte a múlt hét végén az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

Kovamoszatoktól tanulnak a napelem gyártók

A kovamoszat üvegszerű héja segít a fény energiává alakításában gyenge megvilágítású körülmények között, írja a sciencedaily.com. A módszert jól felhasználhatják a napelem gyártók is, bár valószínűleg hazánkat ez a fejlesztés kevéssé érinti, jelenleg…

Több fát, nagyobb területen, rosszkor vágott ki a vállalkozó - vádat emeltek ellene

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség három férfi ellen, aki Tiszaug és Lakitelek környékén szabálytalan fakitermeléssel számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelyét semmisítette meg.