Back to top

A 10 legmegbízhatóbb, legbátrabb házőrző kutya

Mivel a kölyökkutyák iránti kereslet a koronavírus-járvány óta egyre inkább növekszik, mutatunk pár kutyafajtát, amelyek tökéletesek azok számára, akik bátor házőrzőt keresnek.

Fotó: Hami, a házőrző fenevad Fotó: Szabó Bálint
A leendő gazdik dolga nem egyszerű, ugyanis 221 különböző fajtájú, törzskönyves kutya közül lehet választani, ezért rengeteget kell azon gondolkodnunk, hogy melyiket is válasszuk.

Az aktív életmódot folytatóknak érdemes lehet egy nagyobb méretű kutyát választaniuk, míg az allergiásoknak hipoallergén kutyát érdemes keresniük.

Vannak, akik olyan kutyát szeretnének találni, akitől nagyobb biztonságban érezhetik magukat otthonukban, és mivel sok házőrző kutya szeretetteljes és hűséges is, kiváló családi kedvencek lehetnek.

Íme a 10 legnépszerűbb és legimádnivalóbb házőrző jelölt!

Német juhászkutya

Fotó: pixabay.com

A német juhászkutyák nem véletlenül népszerűek a rendőrség és a hadsereg körében.

Éberek, gyorsak, erősek, és remek őrző-védő kutyák.

Rendszeresen szerepelnek az éves top 10 kedvenc brit kutya listán, emellett szeretetteljesek és remekül bánnak a gyerekekkel.

Staffordshire Bull Terrier

Fotó: pixabay.com

Egy másik rendkívül népszerű választás a Staffordshire Bull Terrier az Egyesült Királyságban. Ezeket a kutyákat eredetileg harcra tenyésztették, és bátor, kompakt, izmos és kitartó házőrző kutyákká váltak. Emellett hihetetlenül hűségesek és szeretetre méltók.

Akita

Fotó: pixabay.com

Az akita eredetileg Japánból származik, ahol a család védelmezőjeként tisztelik, és

az idegenekkel szembeni rendkívüli ébersége és bizalmatlansága azt jelenti, hogy bízhatunk benne, biztonságban leszünk.

Emellett játékosak és szeretik az emberi társaságot.

Ausztrál juhászkutya

Fotó: pixabay.com

Az ausztrál juhászkutyát szülőhazájában, Ausztráliában a hátországban található farmok őrzésére használták, és az ausztrál juhászkutyák olyan bátor fajták, amilyen szépek, ezen felül remekül kijönnek a kisgyerekekkel is.

Boxer

Fotó: pixabay.com

A Németországban vadászkutyának tenyésztett boxer nagyon komolyan veszi a családja védelmét, de emellett nagyon ragaszkodó is.

Rottweiler

Fotó: pixabay.com

A fajta, amely néha rossz hírnévre tesz szert agresszivitása miatt.

Egy jól nevelt rottweiler csak akkor mutat agressziót, ha ő, az otthona vagy a családja veszélyben van.

Amikor nem őrkutya szolgálatban vannak, nyugodtak, magabiztosak, szeretetteljesek és játékosak.

Bullmastiff

Fotó: pixabay.com

A Bullmastiff egy olyan fajta, amely hírnevét pont a kifejlett házőrző tulajdonságának köszönhet. A XIX. századi vadőrök birtokainak őrzésével foglalkozott. Szolgálaton kívül szeretetteljes és nyugodt, bár néha kevésbé toleráns más kutyákkal szemben.

Dobermann Pinscher

Fotó: pixabay.com

Az USA-ban dobermann pinscher néven is ismert dobermann egy gyors és nemes fajta, amelyet az American Kennel Klub "összehasonlíthatatlanul rettenthetetlen és éber" fajtának nevez.

Beauceron

Fotó: pixabay.com

A vörös "harisnyája" miatt Bas Rouge-nak is nevezett Beauceron egy olyan kutya, amelyet eredetileg állatok terelésére használtak Közép-Franciaországban. Ma már a világ egyik legjobb őrző-védő kutyájaként ismert, többek között a különösen kifinomult a hallásának köszönhetően.

Tibeti masztiff

Fotó: Pleple2000 / commons.wikipedia.org

A tibeti masztiff a hideg éghajlathoz szokott. Jellegzetes, vastag szőrzetéről ismert, hűséges és szeretetteljes a gazdájához és annak családjához, de a nemkívánatos személyeket nem látja szívesen.

 

A cikk egy angol cikk fordítása. Természetesen számos magyar kutyafajta létezik, akik szintén remek házőrzők. 

 

Fotó: A házőrzőknek (balra: Éjfél, a vérengző macska, jobbra: Hami) is szükségük van néha a pihenésre! Fotó: Szabó Bálint

Hami, a házőrző
Hami, a házőrző
Fotó: Fotó: Szabó Bálint

 

Forrás: 
scotsman.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vásárhely számokban

3 nap, 17 hektár, 233 tenyészállat kiállító, 217 ipari cég, 55 293 látogató – ezekkel a számokkal jellemezhető a 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok.

A chilei fütyülőréce

A közepes testalkatú chilei fütyülőréce (Mareca sibilatrix, korábban Anas sibilatrix) Dél-Amerika déli részén elterjed faj, elsősorban Chiléből származik, de Argentína, Paraguay, Uruguay, Chile, a Falkland-szigetek, Déli-Georgia és a Déli-Sandwich-szigetek területén is él. Őshazájában intenzíven vadászott faj, állományai azonban stabilak, így nem tartozik a veszélyeztetett madarak közé.

Nagy állományok fejése – még mindig a karusszel a nyerő

Jászladányban, a Jászföld Zrt. tehenészeti telepén jártunk. Az 1200-as holstein-fríz telepi létszámból 1030-1040 tehenet fejnek. Az út túloldalán levő istállóban növendékek és szárazon álló tehenek élnek. Összesen 2450 szarvasmarha található a telepen, a számuk a tervek szerint a jövőben tovább növekszik. A cél a legalább kétezres fejőstehén-létszám, amit az új fejőház kapacitása is elbír.

Nagy István: „Munkánk most valóban a termőföldtől az asztalig fog terjedni”

Nagy István a jelenlegi kormányalakítás után is az agráriumért felel, ezért a Fenntartható Fejlődés Bizottsága és a Mezőgazdasági Bizottsága előtt is referálnia kellett. Kinevezése előtti mindkét meghallgatásán hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium tevékenységét a jövőbe mutató megoldások fogják meghatározni.

Agáma a lakásban: könnyen megszelídülnek

Aki ma agámát szeretne tartani, valószínű, hogy valamelyik ausztrál szakállasagáma-fajt választja. Nem véletlenül, hiszen az ott élő fajok közül legalább kettő igen jól tartható, remekül szaporodnak fogságban; sőt, ma már számos színváltozatuk ismert.

A héten 109 településen irtják a szúnyogokat

A héten a tervek szerint 13 megye 109 településen irtják a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Gümőkóros teheneket találtak Magyarországon

Gümőkór-fertőzöttséget igazoltak a hatósági vizsgálatok 2022 májusában egy Csongrád-Csanád megyei szarvasmarha-állományban. Az esetre a telepen elvégzett ellenőrző vizsgálat derített fényt. Az érintett telepen forgalmi korlátozást rendelt el az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság; jelenleg a fertőzés eredetét vizsgálják a szakemberek.

Piros lé karajáron

A hazai sertéstermelők panaszkodnak az emelkedő költségekre, az alacsony átvételi árakra, és arra is, hogy a külföldről érkező importhús leszorítja az árakat. Ez vásárlóként még akár jó is lehet, ha az ember nem fut bele olyan húsba, amiből a sütés végére jóformán semmi sem marad.

Két kanadai rókában megerősítették a madárinfluenzát

Kanadában először fordult elő magas patogenitású madárinfluenza-vírus emlősökben – adta hírül a wattpoultry.com. A vírust két vörösróka kölyökben találták meg.

Milyen tartalékok vannak a magyar gyepekben?

A következő KAP-ciklusban sokkal nagyobb hangsúlyt kap az ökológiai szemléletű gazdálkodás az Európai Unióban. Nálunk elhanyagolt terület volt eddig a gyepgazdálkodás és a rajta levő állattenyésztés, ami vélhetően épp az uniós elvárások miatt új lendületet kaphat.