A malagai La Mayora Szubtrópusi és Mediterrán Kertészeti Intézetben készült bioműanyag hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kereskedelemben használatos műanyag csomagolóanyagok, azzal az óriási különbséggel, hogy ez a tengerben egy hónapon belül lebomlik, szemben a kőolaj-származékokból készülő műanyagokkal. Ez utóbbiak lebomlásához ugyanis legalább 450 év kell.
A kutatók cellulózt vontak ki a ketchup vagy sűrítmény gyártása során feldolgozási hulladéknak számító paradicsomszárból, levéldarabokból és a bogyók héjából, és szilárd, átlátszó műanyag fóliát készítettek belőle.
Az volt a cél, hogy olyan anyag szülessen, amelyet antibakteriális bioaktív anyagokkal és antioxidánsokkal lehet módosítani, alkalmas élelmiszerek csomagolására és minél hamarabb lebomlik.
Ezek a bioműanyagok lehetnek víztaszítók, fluoreszkálóak, gyöngyházfényűek, vagy különböző színűek és árnyalatúak a fénynek való kitettségtől függően.
Ezzel a műanyaggal konzervdobozok belsejét is bevonhatjuk. Ugyanolyan jó szolgálatot tesz, mint a kőolaj-származékokból készült, segít a fémnek, hogy ne rozsdásodjon, ugyanakkor nincs hatással az élelmiszerekre.
Azonban a kutatók szerint ezt az új műanyagot még sokáig nem fogja használni az ipar, mert ahhoz más gépek kellenének, ez a váltás pedig gazdaságilag nem éri meg.