0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Új elemekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár

Az eddigi 79 hungarikum mellé három új elemmel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye, és a Magyar Értéktár is három nemzeti értékkel gyarapodott a Hungarikum Bizottság december 7-ei ülését követően. Ezek az elemek a magyar értékeket, a magyarság kiemelkedő teljesítményét ismerik el.

Nagy István agrárminiszter elsőként a szentesi paprika Hungarikum Gyűjteménybe való bekerülését ismertette, mondván az étkezési paprika termelése évtizedek óta meghatározó tevékenység a dél-alföldi régióban.

A szentesi paprikát 2014 óta értékesítik eredetvédett termékként, amikor az Európai Bizottság oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé nyilvánította az elnevezést. Az oltalom a fehér tölteni való paprikára, a hegyes erős paprikára, a kápia paprikára, valamint a paradicsomalakú paprikára terjed ki.

A magyar cifraszűr szintén hungarikum lett, mivel nemcsak az egyik legszebb magyar népi ruhadarab, de nemzeti szimbólum is.

A korábban szürke viselet a XIX. században új életre kelt, díszessé vált, szó szerint „kivirágzott”. A cifraszűr lett a legények kötelező öltözetdarabja esküvőre, sőt egyes helyeken csak cifraszűrben járhattak lányos házakhoz udvarolni. A legény a cifra köpenyt „véletlenül” ottfelejtette az udvarlása helyszínén, és akinek reggelre kiakasztották a szűrét a tornácra, annak más lányos ház után kellett néznie – emlékeztetett Nagy István.

Harmadikként a Kárpát-medencei hagyományos fejfák kerültek a hungarikumok közé.

A XVIII. században „fejéhez való fa” és „főtől való fa” néven említik az írások ezeket a sírjeleket, amelyek elsősorban a protestáns vidékeken jelölik a sírokat. Ahol erős maradt a magyarság nemzettudata, ott a mai napig őrzik és ápolják a régi fejfákat, de még újak is kerülnek a temetőkbe. A sírkertekben álló faragott fejfák ékes bizonyítékai a magyarság Kárpát-medencei jelenlétének – teszi hozzá az agrárminiszter.

V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos a Magyar Értéktárba került értékeket ismertette, így a magyar kocsizással és fogathajtással, a komáromi várral és erődrendszerével, valamint a komáromi szekeres gazdák hagyományaival bővült a Magyar Értéktár.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu