Back to top

Kerülőúton térnek vissza Európába a betiltott neonikotinoidok?

Az Európai Unióban és Svájcban a neonikotinoidok (Imidacloprid, thiamethoxam és clothianidin) szabadföldi használata a mezőgazdaságban betiltásra került. Azonban a gyártásukra és exportjukra továbbra is lehetőség maradt.

A Public Eye, az Unearthed és a brit Greenpeace felmérése szerint 4 hónap alatt (2020 szeptembere és decembere között) közel 3900 tonna neonikotinoidot exportáltak európai és brit mezőgazdasági konszernek. Az exportörök között kilenc EU-s ország található, köztük Belgium, Franciaország és Németország.

Legfőképp olyan országokba irányult a neonikotinoidok kivitele, melyek a globális biodiverzitás meghatározó tényezőinek számítanak, amilyen például Brazilia. De más alacsony jövedelmű országokba is jutott az Európából származó neonikotinoidokból, többek között Indonéziába, Dél-Afrikába, Ghánába.

A kép pusztán illusztráció
A kép pusztán illusztráció
Ezekre a tényekre és az ellentmondásos szabályozásra épp most derül fény, amikor az Európai Bizottság a neonikotionid nyomokat tartalmazó élelmiszerek behozatalának tiltását tervezi.

Az inkonzekvens szabályozás úgy tűnik, már az Európai Bizottságnak is szemet szúrt, mivel bejelentették, hogy a neonikotinoidok gyártása és exportja is hamarosan tiltásra kerülhet. Nyitott kérdés marad, hogy ez valóban meg tud-e valósulni.  

A kérdés az, hogy addig mi állítja meg a neoniotinoidok felhaszánlását globális szinten. hiszen ott, ahol használják, jelentősen hozzájárul a méhek és a beporzók pusztulásához és egyre nagyobb visszaszorulásához.

Ajánljuk még: 

A mézkultúra megalapozása

Mézes méregtelenítő masszázs

Forrás: 
bienen-nachrichten.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szántóföldi precíziós gazdálkodást népszerűsítették a Közép-Duna mentén

A precíziós gazdálkodás lehetőség: a gazdálkodás hatékonyságának növelésére, az inputanyagok optimális felhasználására, és mindezek eredményeként a vidék jövedelemtermelő képességének fokozására. A Bakodpusztai Gazdafórumon példákon keresztül és számokkal alátámasztva mutatták be a precíziós gazdálkodás előnyeit.

Veszítenek illatukból a virágok

A növények többek között virágillattal vonzzák beporzóikat. Ám a hőmérséklet növekedésével veszíthetnek illatukból a virágok. Egy kutatócsoport 5 °C-os felmelegedést szimulált, és ennek több haszonnövényre és rovarfajra gyakorolt hatását tanulmányozta. A hatás a szamóca esetében volt a legerősebb.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Terület- és állatlétszám-alapú zöld támogatások

A mezőgazdasági termelést a megváltozott környezeti feltételekhez kell igazítanunk. Az Agrárminisztérium a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság fejlesztésének folyamatában ezt úgy fordíthatja gyakorlattá, hogy kötelező és korlátozó szabályok helyett még nagyobb hangsúlyt fektet önkéntes és ösztönző jellegű programokra.

A magas infláció hatására nőtt a bolti lopások száma

Több mint 22 százalékkal emelkedett a bolti lopások száma éves összehasonlításban, tájékoztatta a HVG-t az Országos Rendőr-főkapitányság. A legtöbb ilyen bűncselekményt kisboltokban, dohányboltokban, vagy üzemanyag-töltőállomásokon követik el.

Új versenytársra talált a McDonald's Oroszországban

Folytatja terjeszkedését az orosz Vkuszno i tocska étteremlánc, amelyet egy az egyben az országból kivonuló McDonalds's brandjét lenyúlva hoztak létre.

A harmadik negyedévében 7,7 százalékkal nőttek a beruházások

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése a múlt év azonos időszakához képest.

Mezőgazdasági kockázatkezelés

A 2012-ben indult komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében négy pillér segíti a mezőgazdasági termelőket.

Az ázsiai méhatka elleni küzdelem - Illóolajokkal a Varroa ellen

Írásaim előző részének a végén azzal az ígérettel búcsúztam, hogy most a hazai és nemzetközi méhészeti kutatóintézetekről esik majd szó. Jelen írásomban mégis az egyre szélesebb körben kutatott illóolajok/esszenciális olajok méhegészségre gyakorolt hatásainak megismerésére invitálnám a kedves olvasókat.

Egy népszerű őszi zöldséggel az erősebb immunrendszerért és a fogyás elősegítéséért

A megfázásos és influenzás időszak idején sokan próbálnak egészségesek maradni és leadni néhány kilót még a karácsonyi ünnepek előtt. Bármi legyen is az oka, mindig fontos, hogy az egészségünkre koncentráljunk, ami azt jelenti, hogy komolyan kell vennünk az étrendünket...