Back to top

Kerülőúton térnek vissza Európába a betiltott neonikotinoidok?

Az Európai Unióban és Svájcban a neonikotinoidok (Imidacloprid, thiamethoxam és clothianidin) szabadföldi használata a mezőgazdaságban betiltásra került. Azonban a gyártásukra és exportjukra továbbra is lehetőség maradt.

A Public Eye, az Unearthed és a brit Greenpeace felmérése szerint 4 hónap alatt (2020 szeptembere és decembere között) közel 3900 tonna neonikotinoidot exportáltak európai és brit mezőgazdasági konszernek. Az exportörök között kilenc EU-s ország található, köztük Belgium, Franciaország és Németország.

Legfőképp olyan országokba irányult a neonikotinoidok kivitele, melyek a globális biodiverzitás meghatározó tényezőinek számítanak, amilyen például Brazilia. De más alacsony jövedelmű országokba is jutott az Európából származó neonikotinoidokból, többek között Indonéziába, Dél-Afrikába, Ghánába.

A kép pusztán illusztráció
A kép pusztán illusztráció
Ezekre a tényekre és az ellentmondásos szabályozásra épp most derül fény, amikor az Európai Bizottság a neonikotionid nyomokat tartalmazó élelmiszerek behozatalának tiltását tervezi.

Az inkonzekvens szabályozás úgy tűnik, már az Európai Bizottságnak is szemet szúrt, mivel bejelentették, hogy a neonikotinoidok gyártása és exportja is hamarosan tiltásra kerülhet. Nyitott kérdés marad, hogy ez valóban meg tud-e valósulni.  

A kérdés az, hogy addig mi állítja meg a neoniotinoidok felhaszánlását globális szinten. hiszen ott, ahol használják, jelentősen hozzájárul a méhek és a beporzók pusztulásához és egyre nagyobb visszaszorulásához.

Ajánljuk még: 

A mézkultúra megalapozása

Mézes méregtelenítő masszázs

Forrás: 
bienen-nachrichten.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál

Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben - tájékoztatták a diszkontláncok az MTI-t. A Lidl Magyarország azt közölte, hogy raktárai szerdától kizárólag magyar beszállítóktól érkező magyar görögdinnyét vesznek át. Az Aldi Magyarország július 1-jétől csak magyar termelőktől érkező dinnyét vesz át biatorbágyi raktárában

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.