0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Mézes méregtelenítő masszázs

Ebben a masszázstechnikában kizárólag mézet használunk olajok nélkül, melyet tenyerünk hullámzó mozdulataival masszírozunk bele a bőrbe.

Korábban bemutattunk egy könnyen megtanulható  meridián masszázst (lásd itt).

Most egy szintén egyszerűen megtanulható és kivitelezhető masszázst szeretnék bemutatni, melyről egy magyar vizsgálat is megerősíti, hogy hozzájárul a bőr méregtelenítéséhez.

Ajánlott:

  • Nyak- váll- és hátfájdalmak, izom letapadások esetén;
  • Ízületi problémák kezelésére, reumatikus panaszokra;
  • Kimerültség, álmatlanság esetén;
  • Gyulladások csökkentésére;
  • Légúti problémák esetén;
  • Migrén kezelésére;
  • Depresszióra;
  • Vérnyomás rendellenességek esetén;
  • Méreganyagoknak való kitettség esetén (bányászok, vegyipari létesítmények dolgozói, laboránsok, dohányosok, szennyezett levegőjű városok lakói, stb. számára)

Hozzávalók:

  • Folyékony nyers méz vagy krémméz: akác, gesztenye, hárs stb. Ha szemcsésen kristályos a méz, kíméletesen tegyük folyékonnyá. (lásd itt)
  • Egy egyszerű „masszázs keveréket” is kipróbálhatunk: egy ¼, 1/2  kiló mézhez adjunk egy-két csepp chili kivonatot és keverjük jól össze. A chili kivonat különféle intenzitásban kapható, ezért szükséges, hogy kitapasztaljuk a pontos mennyiséget, amennyiben a mézhez szeretnénk hozzáadni.

Kivitelezés:

Kezünket alaposan mossuk meg. A páciens háta is legyen tiszta, melyre a masszázs előtt egy melegvizes törülközőt terítünk. Miután a hát átmelegedett, az előkészített mézből egy evőkanálnyit (24-28gr) – szükség szerint többet is -, terítsünk szét a páciens hátán. ízületi problémák esetén a szóban forgó testrészeken (váll, térd stb.). A méz szétterítése után a tenyér „vákumos-hullámzó” mozdulatai következnek.

Tenyerünk alsó, csuklónk felöli részét ráhelyezzük a hátra, majd fokozatosan egész tenyerünket és ujjainkat a bőrre nyomjuk, úgy hogy a „markunkban” található levegő távozzék, és a páciens bőre és a tenyerünk között „vákuum” keletkezzék. A masszőr ezután csuklóját és a bőrt is megemeli kissé, úgy hogy a hullámzó mozdulat végére az ujjai lenn maradnak.

Ezt a mozdulatot ismételgetjük az egész háton. Közben megnövekszik a páciens véráramlása, a pórusok kitágulnak. A méz hatóanyagai így képesek behatolni a bőr mélyebb rétegeibe és feloldják a méreganyagokat.

A mozdulataink legyenek óvatosak, lassúak, mivel a fokozatosan ragacsossá váló méztől a bőr és tenyerünk is erőteljesen ragadni kezd. A kapkodó, gyors mozdulatok a páciens számára fájdalmasak, kellemetlenek lehetnek.

Az egész testes masszázs 30-50, az egyes testrészek masszázsa pedig 10-30 percig tartson.

A méz a masszázs közben „krémessé” és erőteljesen ragacsossá válik. Utána a páciens számára természetesen zuhanyzás következik.

Figyelem: az említett magyar kutatás szerint a mézes masszázs során ásványi anyagok is távoztak a bőrből. Bár ezek mennyisége jóval alatta maradt az ajánlott napi ásványi anyag bevitel mennyiségének, terápiás célzatú masszázs esetén ezt vegyük figyelembe!

Terápia esetén mindenképp forduljuk szakemberhez, például az apiterápiás társaság szívesen segít ebben.

A mézes masszázs ellenjavalt akkut gyulladások, magas láz, bőrproblémák továbbá mézallergia esetén.

 

Ajánljuk még:

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a gesztenyeméz

Forrás: magyarmezogazdasag.hu