Back to top

Mézes méregtelenítő masszázs

Ebben a masszázstechnikában kizárólag mézet használunk olajok nélkül, melyet tenyerünk hullámzó mozdulataival masszírozunk bele a bőrbe.

Korábban bemutattunk egy könnyen megtanulható  meridián masszázst (lásd itt).

Most egy szintén egyszerűen megtanulható és kivitelezhető masszázst szeretnék bemutatni, melyről egy magyar vizsgálat is megerősíti, hogy hozzájárul a bőr méregtelenítéséhez.

Ajánlott:

 • Nyak- váll- és hátfájdalmak, izom letapadások esetén;
 • Ízületi problémák kezelésére, reumatikus panaszokra;
 • Kimerültség, álmatlanság esetén;
 • Gyulladások csökkentésére;
 • Légúti problémák esetén;
 • Migrén kezelésére;
 • Depresszióra;
 • Vérnyomás rendellenességek esetén;
 • Méreganyagoknak való kitettség esetén (bányászok, vegyipari létesítmények dolgozói, laboránsok, dohányosok, szennyezett levegőjű városok lakói, stb. számára)

Hozzávalók:

 • Folyékony nyers méz vagy krémméz: akác, gesztenye, hárs stb. Ha szemcsésen kristályos a méz, kíméletesen tegyük folyékonnyá. (lásd itt)
 • Egy egyszerű „masszázs keveréket” is kipróbálhatunk: egy ¼, 1/2  kiló mézhez adjunk egy-két csepp chili kivonatot és keverjük jól össze. A chili kivonat különféle intenzitásban kapható, ezért szükséges, hogy kitapasztaljuk a pontos mennyiséget, amennyiben a mézhez szeretnénk hozzáadni.

Kivitelezés:

Kezünket alaposan mossuk meg. A páciens háta is legyen tiszta, melyre a masszázs előtt egy melegvizes törülközőt terítünk. Miután a hát átmelegedett, az előkészített mézből egy evőkanálnyit (24-28gr) – szükség szerint többet is -, terítsünk szét a páciens hátán. ízületi problémák esetén a szóban forgó testrészeken (váll, térd stb.). A méz szétterítése után a tenyér „vákumos-hullámzó” mozdulatai következnek.

Tenyerünk alsó, csuklónk felöli részét ráhelyezzük a hátra, majd fokozatosan egész tenyerünket és ujjainkat a bőrre nyomjuk, úgy hogy a „markunkban” található levegő távozzék, és a páciens bőre és a tenyerünk között „vákuum” keletkezzék. A masszőr ezután csuklóját és a bőrt is megemeli kissé, úgy hogy a hullámzó mozdulat végére az ujjai lenn maradnak.

Ezt a mozdulatot ismételgetjük az egész háton. Közben megnövekszik a páciens véráramlása, a pórusok kitágulnak. A méz hatóanyagai így képesek behatolni a bőr mélyebb rétegeibe és feloldják a méreganyagokat.

A mozdulataink legyenek óvatosak, lassúak, mivel a fokozatosan ragacsossá váló méztől a bőr és tenyerünk is erőteljesen ragadni kezd. A kapkodó, gyors mozdulatok a páciens számára fájdalmasak, kellemetlenek lehetnek.

Az egész testes masszázs 30-50, az egyes testrészek masszázsa pedig 10-30 percig tartson.

A méz a masszázs közben „krémessé” és erőteljesen ragacsossá válik. Utána a páciens számára természetesen zuhanyzás következik.

Figyelem: az említett magyar kutatás szerint a mézes masszázs során ásványi anyagok is távoztak a bőrből. Bár ezek mennyisége jóval alatta maradt az ajánlott napi ásványi anyag bevitel mennyiségének, terápiás célzatú masszázs esetén ezt vegyük figyelembe!

Terápia esetén mindenképp forduljuk szakemberhez, például az apiterápiás társaság szívesen segít ebben.

A mézes masszázs ellenjavalt akkut gyulladások, magas láz, bőrproblémák továbbá mézallergia esetén.

 

Ajánljuk még:

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a gesztenyeméz

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Mosónövények: nem csak a mosódió létezik…

A mosónövények közül sokaknak valószínűleg a mosódió jut elsőként az eszébe, pedig hazánkban is élnek olyan növények, melyek magas szaponin tartalmuk miatt kiválóan alkalmasak mosási célokra. Ilyen a szappanfű, a mécsvirág, vagy a vadgesztenye is…

Állatjóléti szempontok miatt lassan növő csirkékre váltanak Amerikában

Az amerikai baromfiipar felkészült rá, hogy növelje a lassan növő fajták termelését, miután egy nagy befolyással bíró állatjóléti csoport kijelentette, csak az ilyen fajták kaphatják meg a minősített tanúsítványukat.

A koffein javítja a reakcióidőt

A koffein dinamikus vizuális képességekre gyakorolt hatását vizsgáló első ilyen jellegű tanulmányban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a koffein növeli az éberséget és a mozgó célpontok észlelési pontosságát. A koffein javította a résztvevők reakcióidejét is.

Az élet vize, a pálinka

Külsőleg és belsőleg is használható csodagyógyszer a pálinka, tartották régen, és sokan így gondolják ma is. Azért egyre fogy a hívők száma. A pálinka népi gyógyászatban betöltött szerepét, a vele egykor használt füveket, más alapanyagokat, népi gyógymódokat és eszközöket mutat be a keszthelyi Balatoni Múzeum legújabb időszaki kiállítása.

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Madárinfluenza: óvatos könnyítések két megyében

A madárinfluenza járványhelyzet kedvező alakulásának eredményeként „óvatos könnyítéseket” engedélyezett az országos főállatorvos Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye korlátozás alatt nem álló területein. Az engedmény a víziszárnyasok technológiai mozgatását teszi lehetővé.

A juhtej hasznos a szervezetnek és szépít is

A juhtej ritkán található dobozokban vagy üvegekben, azonban gyakran megtalálható számos termékben, például sajtokban, túróban, arckrémekben és szappanokban is. De érdemes – e juhtejet fogyasztani?

Régóta nem volt ilyen aktív a Nagy-korallzátony

Lábadozik a létét veszélyeztető súlyos korallfehéredés után Ausztrália világörökségi listán szereplő Nagy-korallzátonya - számolt be róla az ABC News ausztrál hírportál.

A növényi alapú étrend a migrénes fejfájásra is megoldást nyújthat

Egy tanulmány szerint a növényi alapú étrendre való áttérés teljesen megszüntetheti a krónikus migrént. Ezzel kapcsolatban az orvosok kiemelték annak a férfinak az esetét, akinek eltűnt a migrénes fejfájása, miután megváltoztatta táplálkozási szokásait.