Back to top

Elhunyt Thummerer Vilmos

Elhunyt Thummerer Vilmos az egri borvidék mindenki által tisztelt és szeretett borásza.

A német származású Thummerer Vilmos borász 1943 októberében született Fenyvesvölgyön. A bormester őseit még Mária Terézia idején telepítették a Szudéta-vidékről Temesvárra, Vilmos pedig gyermekként került Kárpátaljára. Szülei 1944-ben, a második világháború legsötétebb évében bombázások közepette, a front elől mindent hátrahagyva nyugatra menekültek az egyéves Vilmossal, és Thüringiában vészelték át a háború végét.

 

Később a Thummerer-család az egyik Egerben élő rokonához költözött. Thummerer Vilmos 12 éves korában miden nyarat egy erdészetben dolgozott végig, hogy segítse nehéz anyagi helyzetben lévő családját, akik az országba visszatérve mindent a nulláról kezdtek. Vilmos Egerben érettségizett, majd a kecskeméti Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum szőlő-gyümölcstermesztési szakán mélyült el borászati ismeretekben. Egerbe visszatérve feleségével, Katalinnal eleinte rózsatőtermesztéssel foglalkozott, azonban már ekkor is egy szőlészeti-borászati vállalkozás volt a hosszútávú céljuk.

A Thummerer Pincészet álmának megvalósítására 1984-ben került sor, amikor sikerült 7 hektárnyi területet bérelni a helyi tanácstól, és belevágott a helyi Áfrika dűlő akácos-bozótos, vadul burjánzó területének megtisztításába, hogy idővel igényes bort készíthessen ezen a területen.

A Thummerer Pincészet 1989-ben, a rendszerváltás évében kezdte a palackozást, egy évvel később pedig az Országos Borversenyen már el is nyerték a Hungexpo különdíját. Thummererék lettek a legeredményesebb magántermelők, és egyre ismertebbé váltak a boraik. Ekkor már rendelkeztek a borászat felvirágoztatásához szükséges eszközökkel, nagyobb szőlőterülettel és két pincével, szakmailag is készen álltak a borászat fejlődésével járó kihívásokra. Kicsivel később megvásároltak egy romos állapotban lévő, mégis méltóságteljes pincét Noszvajon, és ez lett a Thummerer Pincészet központja.

A család Egerből kiköltözött Noszvajra, és lakhatóvá tették a pince melletti hatalmas barlanglakást is. A pincészet, a szőlő és a technológia hatalmas fejlődésnek indult.

Thummerer Vilmos és pincészete számos elismerésben részesült az évek során:

– 1995: Év Bortermelője
– 1994 és 1996: A legeredményesebb családi pincészet
– 2011: Az Év Pincészete
– 2013 és 2017: Magyarország Legeredményesebb Pincészete
– 2018: Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetés

A pincészet egyik ikonikus bora, a kiváló Vili papa cuvée rengeteg díjat nyert, méltón viseli alkotója nevét.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tisztújítás a Magyar Bor Akadémián

A Magyar Bor Akadémia megválasztotta új elnökét, az elnökség tagjait.

A Magyar Bor Akadémia életműdíjasa: Kállay Miklós

Idén már negyedik alkalommal adták át a Magyar Bor Akadémia Életműdíját, melyet Kállay Miklós, professzor emeritus vehetett át.

Nemes borok a gyógyítás szolgálatában

Robert luxemburgi herceg több ezer rendkívül ritka palack bort ad el a gyűjteményéből, hogy a mitokondriális betegségekben szenvedők gyógyítására létrehozott alapítványát támogassa az árverésen befolyt összeggel. A becslések szerint az adomány értéke meghaladhatja a 2 millió dollárt.

Kórokok a szőlőn: Mi okozhatja?

A szőlőnövényen a vegetációs időszakban a zöld részeken, a téli, metszési időszakban a fás részekben figyelhetünk meg elváltozásokat, amelyek lehetnek biológia eredetűek vagy a környezeti tényezők által előidézett kárképek. A különböző tünetek diagnosztizálása és a kórokok felismerése nem könnyű feladat, hiszen a megjelenésük alapján könnyen összetéveszthetők.

Mindenkinek ajánlott laboratóriumi vizsgálat

A laboratóriumi levélminta-vizsgálatok bizonyos támogatások esetén kötelezőek, és azok a kertészek is hasznos információkhoz jutnak az eredményekből, akiket semmi sem kötelez az elvégeztetésükre. Az elszabadult műtrágyaárak miatt az eddiginél is fontosabb, hogy a kívánt hozamokhoz elegendő, de a szükségesnél nem több tápanyagot adagoljanak a termelők.

Éjjel-nappal Somló, ahol 47 pincészet borai mutatkoznak be 30 helyszínen, 2 nap és 1 éjjelen át

Még soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők.

Levéltetvek mindenütt – Növényvédelmi előrejelzés 21. hét

A kórokozóknak kevésbé kedvezett az utóbbi napok időjárása, a rovarkártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Különösen a levéltetvek jelenléte feltűnő, némely növényen aggasztó méreteket ölt.

Hajnalig nyitva a Szent György-hegy

Idén ötödik alkalommal várja a sétálva borozókat a Szent György-hegy: június 11-én közel 20 helyszínen lehet majd ismerkedni a heggyel, a helyi borokkal és vendéglátókkal. A házigazdák zenével, finom falatokkal készülnek, de lesz túra és játék is. Olyan pincék is kinyitnak ilyenkor, amiket egyébként nehezebb felkeresni.

Lehet derékig érő mezőnövényekben gyönyörű, egészséges szőlőt termelni

„Igazából csak azt sajnálom, hogy nem előbb kezdtük el. Sokkal több fizikai munkával jár, sokkal nagyobb alázat és sokkal több kockázatvállalás szükséges hozzá, de megéri, mert a természetért tesszük.”

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.