Back to top

Tárolási betegségek: már a szántóföldön kialakulhat

A hosszú tenyészidejű, kései káposztaféléket október végén, november elején szedik. A megfelelő időben történő betakarítás és a gondos tisztítás, válogatás nagyon fontos, hiszen azzal nagy eséllyel csökkenthetjük a tárolási betegségek fellépését.

Az Erwinia carotovora subsp. carotovora már a szántóföldön fertőzheti a káposztát. A torzsa bűzösen rothad
Az Erwinia carotovora subsp. carotovora már a szántóföldön fertőzheti a káposztát. A torzsa bűzösen rothad
Fotó: Ragyák László
A téli tárolásra szánt káposztafejeket száraz időben kell kivágni, és a felesleges külső levelek eltávolítása után alaposan át kell válogatni. A káposzta is sérülékeny, ezért a szedés és válogatás során a termések ne ütődjenek, nyomódjanak, óvatosan kell őket a ládákba rakni. A káposztafélék tárolására a 2-4 °C-os hőmérséklet és a 85%-os relatív páratartalom a legkedvezőbb.

A káposzta sikeres tárolásához célszerű betartani néhány tanácsot. Betakarítás előtt már ne öntözzük és fejtrágyázzuk a növényállományt. A tároló­helyiséget pedig takarítsuk ki. Beteg, fertőzött növényeket ne tároljunk be, mert a tárolóban tovább rothadnak, és az egészségeseket is megfertőzik. Ne feledkezzünk meg a tárolt zöldségek időnkénti ellenőrzéséről, és a károsodott, bármilyen tüneteket mutató példányokat válogassuk ki és távolítsuk el.

A tárolóban a hőmérsékletet rendszeresen ellenőrizzük, és szükség szerint szellőztessünk. A tárolás során növényvédő szert használni tilos!

Nem fertőznek

A tárolóban gyakran fellép a káposztafej feketefoltossága, ez azonban nem fertőző eredetű betegség, hanem fajtatulajdonság. Tünetei a betakarítás előtt csak ritkán fedezhetők fel, a tárolás során azonban egyre nagyobb mértékben mutatkoznak. Kétféle tünet figyelhető meg: a külső leveleken 4-5 milliméteres fekete foltok; vagy apró fekete foltok a levél­ereken és környékükön, melyeket szürke elszíneződés övez. A betegség mértékét az egyoldalú vagy bőséges tápanyagellátás növeli.

A levéllemezen a levél szélétől induló sárgászöld V alakú foltok utalnak a xantomonászos betegségre
A levéllemezen a levél szélétől induló sárgászöld V alakú foltok utalnak a xantomonászos betegségre

Szintén nem fertőző betegség a káposzta felrepedése, ami a szabadföldön és a tárolóban is előfordulhat.

Az edénynyalábok részben vagy teljesen feketék a torzsában (xantomonászos betegség)
Az edénynyalábok részben vagy teljesen feketék a torzsában (xantomonászos betegség)
Nyáron az egyenetlen vízellátás, ősszel és télen a rövid ideig tartó fagypont alatti hőmérséklet váltja ki. Rendszeres nyári öntözéssel, felszedéskor, szállításkor és tárolás alatt a fagytól való óvással elkerülhetjük a károsodást.

Baktériumok

Az ervíniás lágyrothadás kórokozója az Erwinia carotovora subsp. carotovora. Gazdanövényköre széles, a baktérium a káposztafej, a torzsa és a vastagabb gyökerek nyálkás, bűzös rothadását idézi elő. Már a szabadföldön fertőzhet sérüléseken keresztül, de kártétele tároláskor válik rendkívül súlyossá. A növény felületén lévő víz, a levegőtlen körülmények és a 10 °C feletti hőmérséklet kedvez a kórokozónak. Ilyen körülmények között 2-4 hét alatt az egész betárolt termés elrothadhat.

A megelőzéshez fontos a termés szárazon való tárolása, és a tárolóhelyiség szellőztetése.

Nagy fekete kitartóképleteiről jól azonosítható a szklerotíniás betegség kórokozója
Nagy fekete kitartóképleteiről jól azonosítható a szklerotíniás betegség kórokozója
Fotó: www.gazdabolt.hu
A káposzta xantomonászos fekete­erűség betegségét a Xanthomonas cam­pestris pv. campestris baktériumfaj okozza. A betegség az ország csapadékban gazdagabb nyugati részén, de esős nyarakon és öntözött területeken is jelentős. A levéllemezen a levél szélétől induló sárgászöld V alakú foltok figyelhetők meg. A foltokon a levélerek feketék, a foltok beszáradnak, és a levelek lehul­lanak. A torzsát kettévágva az edénynyalábok részben vagy teljes egészében feketék (tracheobakteriózis). Fertőzési forrás a talaj, a beteg növénymaradványok és a vetőmag. Fertőzött magból beteg növények fejlődnek. A baktériumnak kedvez a magas hőmérséklet és páratartalom. A védekezéshez a palántaágyak talajcseréje, fertőtlenítése, a 3-4 éves vetésforgó betartása, a vetőmag csávázása, ellenálló fajták termesztése, az esőztető öntözés kerülése szükséges.

Állománypermetezés réztartalmú szerekkel ajánlott. A beteg káposztát semmiképpen se tároljuk be.

Gombák

A botrítiszes fertőzés jellegzetes tünete a dús penészgyep
A botrítiszes fertőzés jellegzetes tünete a dús penészgyep
Fotó: www.gazdabolt.hu
A botrítiszes és szklerotíniás rothadás tünetei a kifejlett káposztafejeken mutatkoznak. A botrítiszes betegség kórokozója a Botrytis cinerea, az általa fertőzött káposzta vizenyősen rothad. Rajta dús, szürkésfehér, később szürke penészgyep (konídiumtartó gyep) képződik. A szklerotíniás rothadás kiváltója a Sclerotinia sclerotiorum gombafaj. Fertőzéskor a vizenyős rothadáson dús vattaszerű bevonat (micélium) képződik, amelyen nagy, fekete, kemény kitartóképletek (szkleróciumok) jelennek meg.

Mindkét kórokozó sebzéseken (mechanikai sérülés, felrepedés, rovarrágás) keresztül jut be a káposztafejbe. Védekezésnél fontos a megelőzés, ne sértsük meg a fejeket, tartsuk az ajánlott vetésforgót, és egyenletesen adagoljuk a vizet.

A fómás betegség tünete, hogy a szártői rész fekete lesz
A fómás betegség tünete, hogy a szártői rész fekete lesz
Fotó: www.gazdabolt.hu
A káposztát még száraz, csapadékmentes időben szedjük. A sérült káposztafejeket ne tároljuk be.

A plenodómuszos betegség kórokozója a Plenodomus (Phoma) lingam gomba. A káposzta fómás betegségeként is emlegetik. A beteg káposzta külső levelein és a torzsán ovális, besüppedő foltok láthatók. Ha a foltok a torzsát körülölelik, a növények kifakulva hervadnak. Ha a foltok a levélnyélen helyezkednek el, a levelek a földre fekszenek. Tárolóban a foltok rothadásnak indulnak. Tárolóba csak egészséges káposztafejek kerüljenek, ha csak kicsi foltot is látunk a káposztafej levelein, semmiképp ne tegyük a tárolóba. Fertőzési források a növényi maradványok, melyekben a kórokozó két-három évig életképes marad, valamint a vetőmag.

Dr. Karacs-Végh Anita
MATE Növényvédelmi Intézet

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/51-52 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az almaecet hihetetlen előnyei: fogyástól a vércukorszint optimalizálásig

Az almaecetet évek óta használják az élelmiszeriparban salátaöntetek, chutney-k és pácok összetevőjeként. Azonban mostanában az egészséges életmód és táplálkozás rajongói is úgy döntenek, hogy beépítik ezt az ecetet az étrendjükbe, az általános közérzetük fokozásának reményében.

A Virágos Magyarország versenyre június 15-ig pályázhatnak a települések

Az idén 29. alkalommal megrendezett Virágos Magyarország versenyre június 15-ig jelentkezhetnek az önkormányzatok - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel.

A növények napját köszöntik a szegedi egyetemi füvészkertben

A növényvilág sokféleségét és az emberi életben betöltött rendkívüli szerepét bemutató tudományos előadásokkal és családi programokkal köszöntik a növények napját szombaton a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) idén százéves füvészkertjében - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

D-vitamin paradicsomból?

Génszerkesztés segítségével a kutatóknak sikerült kikapcsolniuk egy bizonyos molekulát a paradicsom növény genomjában, ezzel pedig elérték, több D3 provitamint termelt mind a levelében, mind a termésében. Az elővitamin UVB sugárzás hatására pedig D3 vitaminná alakult.

Kutyaharapást szőrével? Inkább ebnyelvűfűvel...

A fekete nadálytő jól ismert és szívesen használt gyógynövény, azonban inkább csak nedvesebb helyeken, folyópartok közelében találhatjuk meg. Hasonló hatásokkal bíró testvére, az ebnyelvűfű viszont éppen a száraz, napos gyepeket kedveli.

Újraéled a legendás séf, Anthony Bourdain étterme

A New York-i Brasserie Les Halles étterem, ahol Anthony Bourdain séfként dolgozott, évek óta zárva van. De hamarosan újra vendégeket fogadhat egy rajongója jóvoltából.

Csongrád-Csanád megye eddig fertőzésmentes területén jelent meg a madárinfluenza

A Nébih laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Csongrád-Csanád megye újabb területén. A székkutasi, fertőzött hízólúdállomány felszámolása már a gyanú alapján megtörtént, a térségben életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások. Eközben Békés megyében az összes védőkörzetet feloldotta a Nébih.

A pánikvásárlás miatt fogyott el az üzletekből a cukor

Elfogyott a kilós kiszerelésű kristálycukor a szerbiai üzletekben, ám a hiány a szakértők és a politikusok szerint nem azért van, mert az országnak nincs elég tartaléka, hanem mert az emberek pánikvásárlásba kezdtek.

Megváltozik a kávé termékmeghatározása Szerbiában

Júniustól kizárólag azt a terméket lehet kávénak nevezni Szerbiában, amely kizárólag kávészemekből készült, és nem tartalmaz semmilyen más anyagot.

Az EU keleti tagállamait sújtja leginkább az élelmiszerek drágulása

Az Európai Unió keleti tagállamait sújtja leginkább az élelmiszerek drágulása - mutatta ki a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) egy ismertetett elemzésében.