Back to top

Ásványvíz, vagy csapvíz?

A 2020-as visszaesés után ismét növekedni kezdett hazánkban az ásványvizek fogyasztása, mindamellett, hogy nemzetközi összehasonlításban egyébként is sok ásványvizet iszunk. A csapvíz az ország területén nagyon jó minőségű, ám egy régi épület elavult csővezetéke ezt le tudja rontani…

A víz az élet egyik alapja
A víz az élet egyik alapja
Fotó: wikipedia
Átlagosan az emberi test 72 százaléka víz, ami egy 70 kilogrammos ember esetén 45 liternek felel meg. A nők és az idősebbek esetén ez az arány valamivel kevesebb. Számos okból veszítünk vizet a nap folyamán, ennek pótlására 2,5-3 liter folyadék szükséges. Ez több mindenből adódhat össze, például gyümölcsök, vagy leves fogyasztása is javítja a mérleget. Bár az e mennyiségnél sokkal nagyobb mennyiségű folyadék elfogyasztása sem egészséges, a gond többnyire nem a túl sok, hanem a túl kevés folyadékbevitellel szokott lenni.

Az emberi szervezet folyadékpótlására a legideálisabb a víz, bár ennek nincs íze, és kalóriatartalma sem.

Főleg az előbbi ok az, ami miatt a víz helyett mást használunk folyadékpótlásra, jobb esetben például gyümölcsleveket, rosszabb esetben olyan cukrozott, vagy mesterséges italokat, melyek ízletesek, ám élettani szempontból kevéssé előnyösek.

Sok ásványvizet fogyasztunk, és a fogyasztás tovább nő

A magyarok sok ásványvizet fogyasztanak
A magyarok sok ásványvizet fogyasztanak
Fotó: wikipedia
Magyarországon 100 liter fölött van az egy évre vetített, egy főre eső ásványvízfogyasztás, 2021-ben pedig növekedés volt tapasztalható a 2020-as adatokhoz képest – tudta meg a Pénzcentrum a Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetségtől.

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban sok ásványvizet fogyasztunk.

A Nemzetközi Palackozott Víz Szövetség adataiból kiderül: 2020-ban 118 liter volt hazánkban az egy főre jutó palackozott víz fogyasztás, amivel hazánk a 13. helyen szerepel azon a listán, melyen az egy főre jutó adatok alapján rendezték sorba az országokat. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetség adatai szerint ennél egy kicsivel kevesebb, 117 liter volt Magyarországon az egy főre jutó ásványvízfogyasztás, ami egyben azt is jelenti, hogy Magyarországon a palackozott víz-forgalom jelentős részét az ásványvizek teszik ki.

„A 2020-as év fogyasztási adatai elmaradtak a 2019-es rekordévtől, amikor 131 liter volt az egy főre jutó fogyasztás, ám 2021-ben újra növekedésnek indult a piac.

2021. első három negyedévében az ásványvízfogyasztás mintegy három százalékkal növekedett 2020. hasonló időszakához képet.

Úgy gondoljuk, hogy az utolsó negyedév eladása is hasonló lesz, így 2021-ben az ásványvíz fogyasztás mértékét 120 liter/fő értékre becsüljük” – közölte a Pénzcentrum megkeresésére a Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetség.

A víz minősége fontos egészségünk szempontjából is
A víz minősége fontos egészségünk szempontjából is
Fotó: wikipedia

Csapvíz, vagy ásványvíz?

A Pénzcentrum megkérdezte Moharos Melindát, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) Kommunikációs Bizottságának elnökét arról, hogy jár-e egészségügyi előnnyel az, ha ásványvizet fogyasztunk csapvíz helyett?

A szakember válaszából kiderült: az ásványvizek – mint nevük is jelzi – a csapvízzel ellentétben tartalmaznak ásványi anyagokat, emellett csak védett felszín alatti rétegből származhatnak, de Magyarországon a csapvíz is nagyon jó minőségű (a legtöbb helyen).

Ezért egészségünk szempontjából nem az a fő kérdés, hogy csapvizet, vagy ásványvizet iszunk, hanem az hogy vizet iszunk-e, vagy üdítőitalokat, alacsony gyümölcstartalmú italokat, esetleg energiaitalokat, melyeket sokat folyadékpótlásként fogyasztanak, ám utóbbiak végképp nem arra valók…

Moharos Melinda kiemelte, hogy bár a csapvíz többnyire jó minőségű hazánkban, ám a régi házak elavult csővezetékei ennek minőségét képesek jelentősen rontani, ezért érdemes bevizsgáltatni a csapvizet.

„Mivel az ásványi anyagok az ásványvizekből igen jó hatásfokkal szívódnak fel, érdemes cserélgetni a fajtákat. Arra is figyelni kell, hogy ha valakinek nátriumszegény diétát írtak elő, akkor ne csak az étkezésekor figyeljen erre, hanem amit vizet fogyaszt, az is legyen nátriumban szegény” – tanácsolta Moharos Melinda.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bűnszervezetek a szüret útjában

A mexikói gyümölcs- és zöldségágazat ismét hatalmas károkat szenved az erőszakos bűnszervezetek miatt. A hírek szerint több millió dollár értékű őszibarack, avokádó és lime megy kárba, mert a gazdálkodók elhagyni kényszerültek a földjeiket.

Az almaecet hihetetlen előnyei: fogyástól a vércukorszint optimalizálásig

Az almaecetet évek óta használják az élelmiszeriparban salátaöntetek, chutney-k és pácok összetevőjeként. Azonban mostanában az egészséges életmód és táplálkozás rajongói is úgy döntenek, hogy beépítik ezt az ecetet az étrendjükbe, az általános közérzetük fokozásának reményében.

Háromszáz év tapasztalatával

A Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői Erdészete csaknem egyidős magával az erdész szakmával. Baranya vármegye az 1686-os török uralom alóli felszabadulását követően, I. Lipót király rendelete alapján 1717-ben, a Pétsi fő Templom Uralom Erdei elnevezéssel szervezte meg az önálló erdőgazdaságot.

Nem „szennyezettek” a hazai, illetve az európai zöldségek és gyümölcsök

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet megdöbbenéssel olvasta azokat a több magyar sajtómédiumban megjelent cikkeket, melyek szerint az európai, illetve a magyar gyümölcsök káros növényvédő szerekkel, vegyszerekkel szennyezettek. Ezzel szemben a valóság, hogy az EU növényvédelmi előírásai a legszigorúbbak, a fogyasztóknak nincs okuk félelemre.

Vírusok: barátok vagy ellenségek?

A vírusokról általában nem sok kellemes dolog jut eszünkbe, pedig mindennek van pozitív és negatív vetülete is. A közelmúltban derült fény arra, hogy a vírusokkal való együttélésből a gazdaszervezetnek is származhat előnye. Hiszen még szimbiózis is létrejöhet köztük, ami ugyebár az élőlények közötti kapcsolatok legpozitívabb és legbarátságosabb formája.

D-vitamin paradicsomból?

Génszerkesztés segítségével a kutatóknak sikerült kikapcsolniuk egy bizonyos molekulát a paradicsom növény genomjában, ezzel pedig elérték, több D3 provitamint termelt mind a levelében, mind a termésében. Az elővitamin UVB sugárzás hatására pedig D3 vitaminná alakult.

Kisüstiben oldott hatóanyagok

A gyógynövények és az alkohol kapcsolata nem új keletű. Patkós József kisüsti pálinkából készült gyógynövényes likőrjei azonban eltérnek a kereskedelmi forgalomban kapható hasonló termékektől, mivel többségük nem gyógynövény-keveréket, hanem csak egy-egy fajt tartalmaz.

Növényorvos a közterületen: jó idő van a levéltetvekre

Az esőkkel egy időben megérkezett a meleg is, kedvező körülményeket teremtve a gombáknak és a rovaroknak. Talán a levéltetvek élvezik a legjobban a meleg, párás időjárást. Szaporodnak, terjednek, és egyre több fajt károsítanak.

Kutyaharapást szőrével? Inkább ebnyelvűfűvel...

A fekete nadálytő jól ismert és szívesen használt gyógynövény, azonban inkább csak nedvesebb helyeken, folyópartok közelében találhatjuk meg. Hasonló hatásokkal bíró testvére, az ebnyelvűfű viszont éppen a száraz, napos gyepeket kedveli.

Újraéled a legendás séf, Anthony Bourdain étterme

A New York-i Brasserie Les Halles étterem, ahol Anthony Bourdain séfként dolgozott, évek óta zárva van. De hamarosan újra vendégeket fogadhat egy rajongója jóvoltából.