Back to top

Ezért verik le a macskák a tárgyakat

A macskák gyorsak, atlétikusak és folyamatosan figyelemmel kísérik a közvetlen környezetüket, ügyelve a változásokra. Ennek ellenére sok gazdi tapasztalhatta, hogy a macskája az asztalra vagy a pultra ugorva több tárgyat is lever. Úgy tűnhet, mintha a cicák élveznék, hogy a földre lökve összetörhetik a kínai vázát és a nagyi kedvenc porcelánkészletét.

De vajon mi lehet a tényleges magyarázat a nem túl kedves viselkedés mögött? A Metropolitan Állatorvosi Központ szerint három ok miatt tapasztalhatják a macska gazdik ezt a viselkedést -írja a pawtracks.com.

Az ösztöneikben van

A macskák ragadozók, és a környezetüket a mancsukkal fedezik fel. Amikor zsákmányra – például egy egérre találnak – először a mancsukkal nyúlnak felé. Ezzel döntik el, hogy biztonságos-e megtámadni és végül megölni az adott állatot.

Ez a vadászösztön a tárgyakkal szemben is működik. Azzal, hogy a mancsukkal pofozgatják a tárgyakat, felfedezik és megismerik azokat.

Tehát nem elsődleges céljuk, hogy leverjék őket, azonban az „ismerkedés” alatt ez is előfordulhat.

Kellemes időtöltés

Az új tárgyak felkeltik a cicák érdeklődését. Ha bármi új dolog kerül a megszokott környezetükbe, vagy csak átrendezzük a lakást és új helyre kerülnek tárgyak, az a macskák számára felhívás keringőre: fel kell fedezni, meg kell ismerni – természetesen a mancsukkal. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy az adott dolog csábítóvá válik.

Például, ha egy ceruzát lök meg a cica, az elgurul és még hangot is ad – mindez érdekes és jópofa játéknak fog tűnni kis kedvencünknek. Innentől a felfedezés és megismerés helyett már tudatosan fogja pofozgatni, és esetleg le is lökni a földre. Egy ilyen eset után pedig már tudatosan keresni fogja a macska, hogy mivel lehet még játszani.

Figyelemfelhívás

Gazdiként akár tudattalanul is hozzájárulhatunk a macskánk nem kívánatos viselkedéséhez. Ha korábban lelökött már tárgyakat, és mi erre reagáltunk, akár nevetéssel, akár azzal, hogy leszidtuk, levettük az asztalról, a cica tudni fogja: így hívhatja fel a figyelmet magára.

A kis kedvencünknek teljesen mindegy, hogy pozitív vagy negatív reakciót váltott ki belőlünk, innentől tudatosan fogja leverni a tárgyakat, pusztán a figyelemért.

Ezt úgy ellensúlyozhatjuk, hogy csendben figyeljük, és legközelebb amikor lever bármit is, látni fogjuk, ahogy a macska keresni kezd minket: észrevettük-e, hogy mit csinált?

Forrás: 
www.pawtracks.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Alapelvük a megbízhatóság

A Déli-Farm Kft. 1990-es indulásakor alapvetően haszonállattartási, takarmányozási és tenyésztési szaktanácsadással foglalkozott, ezek mellett pedig a szarvasmarhatartáshoz és -tenyésztéshez kapcsolódó termékek értékesítésébe kezdett. Az évtizedek során maga a cég és természetesen termékportfóliója is bővült, amit Palotás Sándor ügyvezető mutatott be olvasóinknak.

Csongrád-Csanád megye eddig fertőzésmentes területén jelent meg a madárinfluenza

A Nébih laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Csongrád-Csanád megye újabb területén. A székkutasi, fertőzött hízólúdállomány felszámolása már a gyanú alapján megtörtént, a térségben életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások. Eközben Békés megyében az összes védőkörzetet feloldotta a Nébih.

Önellátásra és értékesítésre

Tóth Zsolt és családja nem panaszkodhat, csodálatos helyen élnek és gazdálkodnak. Birtokuk több részletből áll, de mind Esztergályhorváti nagyhorváti részében található, vadregényes hegyek-dombok, erdők és halastavak szomszédságában. A szakértelmük is megvan hozzá, hogy a zöldség-gyümölcstől a húsig, tojásig szinte mindenből teljesen önellátók legyenek – és még piacra is termelnek.

Stratégiai fontosságú minden beruházás és fejlesztés

„A jövőben olyan magyar agráriumra van szükség, amely hatékonyan, biztonságosan és hosszú távon képes kiszolgálni elsősorban a magyar lakosságot, és ezt követően a megnövekedett külföldi igényeket az exporton keresztül. Stratégiai fontosságú tehát minden olyan beruházás és fejlesztés, amely közvetlen vagy közvetett módon hozzájárul a mezőgazdaság teljesítményének, kibocsátásának növeléséhez” – hangzott el Fábiánsebestyénben.

Új trend hódít: már nem menők a macskák és az aranyhalak

Talán elsőre különösen hangzik, de egyre több ember tart imádkozó sáskát (vagy más néven ájtatos manót) a hagyományos házi kedvencek helyett, de a botsáskák népszerűsége is felfelé ível.

A hétvégi sült a sertéstenyésztő végső célja

A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete 17 kocasüldő csoporttal, 9 kansüldővel, 5 hízó csoporttal, 1 koca 15 malacával és 1 óriássertéssel vett részt a Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napokon. Összesen 60 tenyészsertést mutattak be.

Mi az a majomhimlő és hogyan lehet elkapni?

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője figyelmeztetett, hogy a világ újabb félelmetes kihívására: a koronavírus után itt a majomhimlő. Tedros Adhanom Ghebreyesus minderről Genfben beszélt, ahol a WHO szakértői a 15 Afrikán kívüli országban terjedő majomhimlő-járványról tárgyaltak.

Vásárhely számokban

3 nap, 17 hektár, 233 tenyészállat kiállító, 217 ipari cég, 55 293 látogató – ezekkel a számokkal jellemezhető a 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok.

A chilei fütyülőréce

A közepes testalkatú chilei fütyülőréce (Mareca sibilatrix, korábban Anas sibilatrix) Dél-Amerika déli részén elterjed faj, elsősorban Chiléből származik, de Argentína, Paraguay, Uruguay, Chile, a Falkland-szigetek, Déli-Georgia és a Déli-Sandwich-szigetek területén is él. Őshazájában intenzíven vadászott faj, állományai azonban stabilak, így nem tartozik a veszélyeztetett madarak közé.

Nagy állományok fejése – még mindig a karusszel a nyerő

Jászladányban, a Jászföld Zrt. tehenészeti telepén jártunk. Az 1200-as holstein-fríz telepi létszámból 1030-1040 tehenet fejnek. Az út túloldalán levő istállóban növendékek és szárazon álló tehenek élnek. Összesen 2450 szarvasmarha található a telepen, a számuk a tervek szerint a jövőben tovább növekszik. A cél a legalább kétezres fejőstehén-létszám, amit az új fejőház kapacitása is elbír.