Back to top

Fegyvertartási követelmények

Napjainkban egyre több magánszemély rendelkezik fegyverrel akár védelmi okokból kifolyólag, sportolás céljából vagy éppen vadászati szenvedélyének hódolva. A fegyvertartás Magyarországon 2004 szeptembere óta a hatályos jogszabályok alapján engedélyhez kötött. Akár hivatali, sport- vagy vadászfegyverekről beszélünk, tárolásukat és használatukat szigorú előírások szabályozzák.

A fegyvertörvény (2004. évi XXIV. tv.) elfogadása után hatályba léptek a fegyvertartásra vonatkozó jogszabályok, így a fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII.31.) kormányrendelet. Ennek értelmében magánszemély sportlövészeti, vadászati vagy önvédelmi célra tarthat fegyvert.

A rendelet előírja, hogy fegyvertartási engedély kiadásához, így a főfegyver tartásához egészségügyi alkalmassági vizsgálat is szükséges, valamint az előírt elméleti és gyakorlati jártassági követelményeket a jogszabályban meghatározott feltételek szerint kell teljesíteni.

Emellett rendelkezni kell a lőfegyver és a hozzá alkalmazható lőszer tárolásának rendeletbe foglalt feltételivel.

Vagyis minden lőfegyvertartó személynek kötelessége biztosítani, hogy a birtokában lévő lőfegyvert szabályos, ugyanakkor biztonságos körülmények között tárolja.

Ez azt jelenti, hogy a működőképes lőfegyvert a tartására jogosult személy által lakott, vagy visszatérő módon látogatott lakásban, ürített állapotban, biztonsági zárral ellátott szekrényben, illetéktelen személyektől elzárva kell tárolni.

Működőképes rövid lőfegyvert falhoz, padlóhoz vagy szekrényhez rögzített, biztonsági zárral ellátott dobozban is lehet tárolni.

A lőszert a működőképes lőfegyvertől elkülönítve, biztonsági zárral ellátott szekrényben vagy falhoz, padlóhoz, szekrényhez rögzített dobozban, illetéktelen személyektől elzárva kell tárolni. A lőfegyver és a hozzá tartozó lőszer elkülönítés nélkül is tárolható abban az esetben, ha a tartásukra jogosult személynek folyamatos a jelenléte a fegyver tárolására megadott helyiségben.

A tárolásra szolgáló helyiség nyílászáróit acélráccsal vagy ultraerős biztonsági fóliával kell ellátni, valamint a tárolóhelyet őrszemélyzettel kell őrizni vagy távfelügyeleti rendszerbe bekötött elektronikus riasztóberendezéssel kell ellátni abban az esetben, ha a fegyverszobában „A” kategóriába tartozó lőfegyvert, vagy 10 darabot meghaladó számú működőképes lőfegyvert tárolnak, illetve ha 1000 darabot meghaladó számú lőszert kíván tárolni a jogosult személy.

Azonban nemrégiben kényelmesebbé vált a rendőrség vadászlőfegyvertartás engedélyezésének az eljárási rendje. A szolgáltatás ma már az ország egész területén elérhető és online kezdeményezhetjük az ügymenetek elindítását. Fontos azonban kiemelni: a már engedéllyel rendelkező lőfegyvertartó, a lőfegyver megszerzését követően továbbra is köteles személyesen megjelenni az illetékes rendőri szervnél az adott lőfegyver hatósági igazolványba történő bejegyzése miatt!

Az elektronikus ügyintézés igénybe vételéhez szükséges, hogy a kérelmező rendelkezzen ügyfélkapuval, tekintve, hogy az űrlap kitöltéséhez ügyfélkapus belépési adatok megadásával történő bejelentkezés szükséges.

Az inNOVA űrlapok kezelésének 8+1 lépéséről a Portál kezdő felülete részletes tájékoztatást nyújt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új trend hódít: már nem menők a macskák és az aranyhalak

Talán elsőre különösen hangzik, de egyre több ember tart imádkozó sáskát (vagy más néven ájtatos manót) a hagyományos házi kedvencek helyett, de a botsáskák népszerűsége is felfelé ível.

A bolygó legkörnyezetbarátabb élelmiszerei: vadhústól a teljes kiőrlésű gabonákig

Az élelmiszerek akkor tekinthetők környezetbarátnak, ha nem vagy csak kevéssé károsítják a környezetet, akár az előállításukhoz használt eszközök, vegyi anyagok, vagy akár a biológiai lebonthatóságuk és/vagy megújuló képességük miatt. Ilyen élelmiszerek például a vadhús, a hüvelyesek, a kagylók, a szezonális zöldségek és gyümölcsök, az algák, a gombák és a teljes kiőrlésű gabonák is.

Mindenkinek ajánlott laboratóriumi vizsgálat

A laboratóriumi levélminta-vizsgálatok bizonyos támogatások esetén kötelezőek, és azok a kertészek is hasznos információkhoz jutnak az eredményekből, akiket semmi sem kötelez az elvégeztetésükre. Az elszabadult műtrágyaárak miatt az eddiginél is fontosabb, hogy a kívánt hozamokhoz elegendő, de a szükségesnél nem több tápanyagot adagoljanak a termelők.

Az őstermelői előírások teljesítését segíti a Nébih

Számos ponton változtak tavaly az őstermelői tevékenység és a termékek értékesítésének szabályai. Megszűnt például az őstermelői igazolvány, helyette FELIR azonosítót és Nébih tevékenységazonosítót kell igényelni, majd ezeket megjeleníteni a szabályos árusításhoz.

Nagy István: „Munkánk most valóban a termőföldtől az asztalig fog terjedni”

Nagy István a jelenlegi kormányalakítás után is az agráriumért felel, ezért a Fenntartható Fejlődés Bizottsága és a Mezőgazdasági Bizottsága előtt is referálnia kellett. Kinevezése előtti mindkét meghallgatásán hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium tevékenységét a jövőbe mutató megoldások fogják meghatározni.

Tizennyolctól negyvenig – fiatal gazdák ma

A magyar agrárium generációváltásának a sikere volna az alapja annak, hogy hazánk élelmiszerellátása a következő évtizedekben is biztosítva legyen. A nehéz folyamatot számos támogatás és szabályozási eszköz segíti, sőt, ösztönzi.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Fotóturisták a repceföldön?

A természet szerelmesei és az Instragrammerek a festői napraforgó-, repce- vagy levendulaföldeken kóvályognak. Ismerős szituáció? A gazdálkodók számára jóval többről szól egy séta a termésükön át, mint egy kattintás.

A sakál elterjedésének okairól beszélt a MATE kutatója

Az aranysakál, melyet nádi farkasként is szoktak emlegetni, hosszú évszázadok óta egy őshonos, alacsony létszámban, és sokszor alkalmi módon jelen lévő ragadozó volt Magyarországon. Az utóbbi évekre jellemző gyors elterjedésük miatt az állattartók és vadgazdálkodók részéről egyre gyakrabban hallani panaszos hangokat. Mit kell tudnunk erről a titokzatos fajról?

Változott a permetező drónok kötelező típusminősítésének pótlási határideje

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a növényvédelmi gépeket – különös tekintettel a permetező drónokat – gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat, hogy 2021. december 1-jén hatályba lépett az Agrárminisztérium új rendelete, amely lehetővé teszi a permetező drónok típusminősítését.