Back to top

Melyik szilva mire a legjobb

A szilva gyümölcse sokoldalúan hasznosítható, termesztése nem igényel nagyon sajátságos tényezőket, ökológiai igényének is megfelel a hazai klíma. A Magyarországon megtermelt 70-80 ezer tonna szilva 70-80%-a belföldi piacokon jut el a fogyasztókhoz, csak negyedét-ötödét exportáljuk. A termés megközelítően fele-fele arányban kerül friss fogyasztásra, illetve a feldolgozóiparhoz.

A fajták gyümölcseinek tulajdonságai meghatározzák a felhasználhatóságot. Kutatásomban hét gyakori fajtát hasonlítottam össze.

Hazánkban a szilva kifejezetten idénygyümölcs, így a különböző fajtákat az érési időben, júliustól szeptemberig kínálják a piacokon. Az európai szilvafajták termésének felhasználása különböző: a friss gyümölcs elfogyasztása mellett sokféle étel készülhet belőlük, például fahéjas szilvaleves, szilvás gombóc, szilvalekvárral töltött papucs, de sütemények töltelékeként, esetleg tejtermékek, például gyümölcsjoghurtok ízesítésére is kiváló.

Topfive
Topfive

A szilva tartósítása is változatos, lehet aszalni, fagyasztani, liofilizálni. Télire eltehető befőttnek tartósítókö­zeg­ben: cukros oldatban, ecetes oldatban, vagy akár alkoholban.

Topper
Topper
A gyümölcs átalakításával pedig lekvár, lé, sajt, íz, kocsonya formájában is tartósíthatjuk. És végül, de nem utolsósorban meg kell említeni a szilvából készült pálinkát. Az iparban feldolgozott gyümölcsök mintegy 20%-ából párolnak le pálinkát, 5%-ból készül lekvár és 2%-ból aszalvány.

Szilvafogyasztásunk egyre inkább csökken, a 2000-es évek elején az egy főre eső 54 kilogramm frissgyümölcs-fogyasztásunkból 5 kilogramm volt a szilva, 2021-ben azonban nem érte el az egy kilogrammot. Ezt a csekély mennyiséget kellene megnövelni, kedveltebbé tenni a szilva fogyasztását.

Kutatásom egyik célja a szilva gyümölcsminőségének összehasonlítása volt, ennek során hét szilvafajtát vizsgáltunk: a szerb Čačanska lepoticát, a német Hohenheim kutatóintézetből származó Jojo, Katinka és Presenta fajtákat, valamint a Topper, Topfive, Toptaste szilvákat. A gyümölcsöt Kecskeméten, homoktalajú, öntözött kísérleti ültetvényben álló szilvafákról szedtük. Különböző tulajdonságokat mértünk, mint a gyümölcsök átlagtömege, a refrakció, az összes savtartalom, a húskeménység, illetve a mag-hús arány.

A diagramokon mutatjuk be ezeknek a beltartalmi értékeknek az alakulását az egyes fajták esetében.

Nagy gyümölcsű a Toptaste és a Čačanska lepotica, így ezek keresettek a frisspiacon, bár feldolgozásra is alkalmasak lehetnek.

A közepes (35 g körüli) és a kisméretű fajták – különösen azok, amelyek aprósodásra is hajlamosak, mint például a Topper – inkább ipari feldolgozásra valók.

A magas szárazanyag-tartalmú fajták közül a Toptaste emelhető ki: rendkívül ízletes, zamatos, lédús és viszonylag nagyméretű, frisspiaci gyümölcsöt ad.

A feldolgozóipar egyes ágainak alapvető kikötése a magas refrakció, ezt Brix%-ban mérjük. Így az általunk vizsgált fajták többsége alkalmas lekvár, aszalvány vagy éppen pálinkakészítésre is. Ezekhez a termékekhez minimum 17% Brix-értékű szilvára van szükség.

A feldolgozóiparban a savtartalmat is meghatározhatják. A magas savtartalommal jellemezhető fajták, mint például a Topfive inkább befőttkészítésre vagy süteménytölteléknek alkalmasak.

A pálinka-alapanyagnál is fontos szempont, hogy legyenek savak a cefrézendő gyümölcsben, illetve harmonikus legyen a sav-cukor arány.

A húskeménység a szüretelés, szállítás, áruvá készítés és a pulton tarthatóság miatt lehet fontos szempont. Így a friss étkezési gyümölcsnél lehet követelmény a kemény hús, különösen az exportpiacra történő szállításkor.

Mindezek alapján jellemeztem a vizsgált szilvafajtákat, és javaslatot teszek a felhasználási irányokra.

Čačanska lepotica
Čačanska lepotica

Jojo
Jojo
A Čačanska lepotica július végén, augusztus elején szedhető, korán termőre forduló, bőtermő fajta. Gyümölcsei nagyok, 40-50 grammosak, szárazanyag-tartalmuk 17-18 refrakció %, közepes savtartalommal (1000 mg / 100 g). Húsa közepesen kemény, magvaváló, 4% a mag-hús aránya.

Az egyik legfinomabb szilvafajtánk, friss fogyasztásra és korai lekváralapanyagnak ajánlható.

A Jojo szüretideje augusztus második fele. Későn fordul termőre. Közepes méretű, 25-35 grammos a gyümölcse, 18-20 refrakció % a szárazanyag-tartalma, a savtartalma közepes (800-900 mg / 100 g). Húsa közepesen kemény, éretten magvaváló, a mag-hús aránya 4-5%. Friss fogyasztásra a legjobb.

Katinka
Katinka
A Katinka érik legkorábban, július 17. körül. Ez a fajta is későn fordul termőre. Gyümölcse 25-50 grammos, 4-6% a mag-hús aránya. Közepes a szárazanyag- (13-18 refrakció %) és alacsony (450-650 mg / 100 g) a savtartalma. Teljes érettségben vagy túlérve lekvárkészítésre alkalmas.

A Presenta augusztus végén szedhető, kései termőre fordulású szilvafajta. Gyümölcse középnagy, 25-40 grammos, közepes refrakcióval (18-21%) és kevés savval (650-670 mg / 100 g), kimondottan édes. A mag-hús aránya 6% körüli.

Jól használható lekvár- és pálinkafőzésre, aszalványnak is megfelel. Jó a lé­ki­hozatala.

Presenta
Presenta

A Topfive július végén, augusztus elején érik, viszonylag későn fordul termőre, a tavaszi fagyokra érzékeny. Puha, világossárga húsú gyümölcse 25-35 grammos, 18-20% cukrot és 1200-1300 mg / 100 g savat tartalmaz. Magvaváló, a mag-hús aránya 4-6%. Az ízletes, savas jellegű gyümölcsből befőtt készíthető és süteményekhez is használható.

Toptaste
Toptaste
A Toptaste szürete tavaly augusztus 13–23. közt tartott, alanytól függően. Ez a szilvafajta korán fordul termőre és bőven terem, gyümölcse nagy, 40-70 grammos. Kimagasló a cukortartalma, 20-25 refrakció %, emellett kevés savat (550-650 mg / 100 g) tartalmaz.

Nem tökéletesen magvaváló, 5-7% a mag-hús aránya. Sárga húsa kemény, lédús, ízletes, fűszeres, aromás ízű, friss fogyasztásra kiváló.

A Topper fajtát augusztus végén szüreteltük, a szakirodalom szerint Németországban szeptember végén, október elején érik. Korán termőre forduló és bőtermő fajta, viszont a 20-30 grammos gyümölcse aprósodásra hajlamos. Húsa világossárga, kemény, 15-20% cukortartalommal és kevés savval (500-600 mg / 100 g). A többi fajtához képest nagy a mag-hús aránya, 7-8%, szerencsére magvaváló. Mélyhűtésre és aszalványkészítésre alkalmas, szilvás gombócot is főzhetünk belőle.

Kajtár-Czinege Anikó
Neumann János Egyetem

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bűnszervezetek a szüret útjában

A mexikói gyümölcs- és zöldségágazat ismét hatalmas károkat szenved az erőszakos bűnszervezetek miatt. A hírek szerint több millió dollár értékű őszibarack, avokádó és lime megy kárba, mert a gazdálkodók elhagyni kényszerültek a földjeiket.

Hortenzia: változatos színek, formák, méretek

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) és a tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) új, izgalmas fajtái jelentek meg a piacon egyebek közt a Pellens és a Kordes vállalatok kínálatából. Az utóbbi időben megnőtt a kereslet az olyan hortenziafajok és -fajták iránt, amelyek kedvelik a napfényes élőhelyet, ugyanakkor nem fagyérzékenyek.

A szövetkezet első spenótja

Tiszavasváriban 2011-ben alakult meg az OLITOR Szövetkezet, elsősorban szántóföldi zöldségnövények termesztésének összefogására. Jelenleg a két legnagyobb kultúrájuk a zöldborsó és a zöldbab, amihez az idén egy termelőnél spenót is társult.

Az almaecet hihetetlen előnyei: fogyástól a vércukorszint optimalizálásig

Az almaecetet évek óta használják az élelmiszeriparban salátaöntetek, chutney-k és pácok összetevőjeként. Azonban mostanában az egészséges életmód és táplálkozás rajongói is úgy döntenek, hogy beépítik ezt az ecetet az étrendjükbe, az általános közérzetük fokozásának reményében.

Botanikus kertek találkozója

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont az Európai Botanikus Kertek 9. Kongresszusának. Az esemény házigazdája a 30 éves fennállását ünneplő Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, társrendezője az Eötvös Loránd Tudományegyetem 250 éves Füvészkertje, fővédnöke Áder János, védnöke pedig Nagy István agrárminiszter volt.

Háromszáz év tapasztalatával

A Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői Erdészete csaknem egyidős magával az erdész szakmával. Baranya vármegye az 1686-os török uralom alóli felszabadulását követően, I. Lipót király rendelete alapján 1717-ben, a Pétsi fő Templom Uralom Erdei elnevezéssel szervezte meg az önálló erdőgazdaságot.

Nem „szennyezettek” a hazai, illetve az európai zöldségek és gyümölcsök

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet megdöbbenéssel olvasta azokat a több magyar sajtómédiumban megjelent cikkeket, melyek szerint az európai, illetve a magyar gyümölcsök káros növényvédő szerekkel, vegyszerekkel szennyezettek. Ezzel szemben a valóság, hogy az EU növényvédelmi előírásai a legszigorúbbak, a fogyasztóknak nincs okuk félelemre.

A Virágos Magyarország versenyre június 15-ig pályázhatnak a települések

Az idén 29. alkalommal megrendezett Virágos Magyarország versenyre június 15-ig jelentkezhetnek az önkormányzatok - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel.

A növények napját köszöntik a szegedi egyetemi füvészkertben

A növényvilág sokféleségét és az emberi életben betöltött rendkívüli szerepét bemutató tudományos előadásokkal és családi programokkal köszöntik a növények napját szombaton a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) idén százéves füvészkertjében - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Vírusok: barátok vagy ellenségek?

A vírusokról általában nem sok kellemes dolog jut eszünkbe, pedig mindennek van pozitív és negatív vetülete is. A közelmúltban derült fény arra, hogy a vírusokkal való együttélésből a gazdaszervezetnek is származhat előnye. Hiszen még szimbiózis is létrejöhet köztük, ami ugyebár az élőlények közötti kapcsolatok legpozitívabb és legbarátságosabb formája.