Back to top

Bor vagy ivóvíz? Kalifornia válaszút előtt

Rengeteg vizet használnak a kaliforniai szőlőültetvények fenntartásához. A szakértők azt javasolják, hogy a szőlőültetvények egy részének a művelését véglegesen abba kellene hagyni, hogy a kaliforniaiak számára biztosítsák az ivóvizet.

A hatalmas szőlőültetvények intenzív művelése azt eredményezi, hogy az amúgy is száraz térségben a vízkészletek már most is szűkösek. Egyes kutatások szerint a kaliforniai szőlőtermesztés egyre kevésbé jövedelmező viszont környezetszennyező.

Kalifornia szőlőültetvényeit ki kellene vágni - vagy legalábbis egy részüket, az állam több régiójában. Erre a következtetésre jutottak a kaliforniai Silicon Valley Bank szakértői.

Az amerikai borágazat helyzetét vizsgálták szakértők és a State of the US Wine Industry 2022 című jelentésben rámutatnak, hogy

a kaliforniai borágazat olyan mértékben nőtt, hogy az USA ezen részén nem lehet szó fenntartható fejlődésről.

A hatalmas ültetvények óriási mennyiségű vizet fogyasztanak, ami nagyrészt a nagyvállalatoknak köszönhető. Emellett további problémákra is rámutattak, ilyen a szőlőtermesztés céljából történő környezetkárosítás. Példaként említik a milliárdos házaspár, Stewart és Lynda Resnick. esetét, akik amellett, hogy intenzíven öntözik a szőlőültetvényeiket, 2016-ban több, mint 40 hektárnyi idős tölgyerdőt vágtak ki, ami botrányt és kritikák hullámát váltotta ki az Egyesült Államokban.

Napa-völgyi szőlőültetvények
Napa-völgyi szőlőültetvények

A kaliforniai borászok intenzív vízhasználatához hozzájárul az éghajlatváltozás, amely rendszeres aszályokat majd pusztító szőlőtüzeket okoz. A nagyon alacsony talajnedvesség nemcsak a termésre van negatív hatással. A szakértők véleménye szerint ez azt fogja jelenteni, hogy a termelőknek szó szerint harcolniuk kell majd a vízért.

A szakértők szerint a rendelkezésre álló vízkészletet tudatosan kell beosztani. Rámutatnak: jelenleg a  víztározókban lévő víz mennyisége riasztóan alacsony, mindössze körülbelül 35 százalék. A helyzet különösen nehéz a Sierra Nevada és a Colorado folyó völgyében.

A problémát természetesen maguk a borászok is érzékelik. A Silicon Valley Bank kutatói felmérést végeztek, amelyből kiderült, hogy a kaliforniai bortermelők hangulata korántsem optimista. A felmérés szerint a megkérdezettek mindössze két százaléka nyugodt a vízforrásaival kapcsolatban. Ugyanakkor 43 százalékuk már most is komoly vízellátási gondok miatt aggódik.

Ezzel szemben az olyan kaliforniai régiókban, mint Paso Robles vagy a Napa folyó völgyében és Sonoma megyében a vízkészlet miatt aggódó borászok aránya már eléri a 90 százalékot.

Kalifornia hatalmas mennyiségben termel olcsó bort.

A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy a szőlő ára egyre alacsonyabb, ami a bor iránti csökkenő keresletet jelzi. Ugyanakkor a koronavírus  járvány megfordította ezt a tendenciát, hiszen a világjárvány első hónapjaiban hirtelen megugrott a bor iránti kereslet.

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Hígtrágya a miniszternek - gazdatüntetés Hollandiában

„Ideológiai alapon zárnátok be és sajátítanátok ki a farmjainkat!” Ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel tüntetett több tízezer gazdálkodó Hollandia hét pontján még a múlt héten, hogy tiltakozzék a kormány nitrogén-oxid- és ammóniakibocsátás visszaszorítását célzó tervei ellen. Az ország különböző részein, az autópályákon tiltakoztak a gazdák, több helyütt szénabálák égetésével.

Példaértékű felzárkóztatási modell Tarnabodon

Az agrárium hazánk egyik meghatározó húzó ágazata, amely az elmaradott térségek fenntartásának egyik kitörési pontja is lehet akár állattenyésztési, akár a növénytermelési oldalon. A Tarnabodon elindult program példaértékű modellé válhat.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Egyre többfelé tapasztalható nagyfokú aszály

Az ország nagy részén rendkívül száraz időjárás gyorsította fel a gabonák és a repce érését, és a nyári növények is nagyon megsínylik a júniusi aszályt és a forróságot. Sajnos az előttünk álló napokban is csak elszórtan lehet záporokra, zivatarokra számítani. Számottevő visszaesés a hőmérsékletben csak a jövő hét közepén valószínű, akkor kissé növekszik a záporok esélye is.

Országos Borverseny: a magyar borok rangadója

Az érzékszervi minősítésnek több szintjét különböztetjük meg: a kötelező hatósági minősítésen túl kiemelt szerepe van borversenyeknek, a kereskedelmi minősítéseknek, minőségbiztosítási intézményeknek, valamint szakmai kiadványok által felkért bizottságok, vagy szakértők pontozásán alapuló minősítési eredményeinek. Összességében valamennyi minősítés a fogyasztó tájékoztatására hivatott.