Az oxidatív stressz, azaz a szervezetben zajló oxidációs folyamatok révén képződött szabad gyökök és az azokat hatástalanító antioxidánsok mennyisége közötti egyensúlyhiány számos betegség kialakulásában szerepet játszik. Különösen a rákos megbetegedésekben, cukorbetegségben vagy akár az idegek károsodásában.
A munkájuk az Environment International folyóirat januári számában jelent meg, és először kapcsolja össze a bio élelmiszert az oxidatív stressz markereinek jelentős csökkenésével. A tudósok szerint a szervezetünkre káros oxidatív stressz a termékekben található szintetikus növényvédőszer-maradékokkal függ össze.
E következtetések levonásához a Ciprusi Műszaki Egyetem Környezetvédelmi és Közegészségügyi Intézetének kutatói 191 gyermeket vizsgáltak a sziget több általános iskolájából. Két csoportra osztották őket.
Az első csoport tagjai 40 napig csak biotermékeket fogyasztottak, mielőtt visszatértek a megszokott étrendhez, a második csoport pedig fordított sorrendben váltogatta a két étrendet.
A kísérlet során több száz vizeletmintát gyűjtöttek, majd a kutatók elvégezték azok metabolikus elemzését. Ezek során több tucat kis molekula (vagy metabolit) jelenlétét figyelték amelyek tükrözik a szervezet működését, vagyis azt, ahogyan a tápanyagokat, zsírokat, cukrokat felhasználja, és hogyan reagál a különféle stresszhatásokra.
Mindkét gyermekcsoportnál megfigyelték, hogy a bioétrend az oxidatív károsodás markereinek csökkenésével jár, ami szorosan összefügg a peszticid expozíció markereinek növekedésével.
Azt is megjegyezték, hogy ez a hatás felerősödik abban az időszakban, amikor a gyerekek bio élelmiszert fogyasztanak, és körülbelül negyven nap múlva válik jelentőssé, idézi az eredményeket közlő írást a Le Monde cikke.