Back to top

Milyen virágport részesítenek előnyben a poszméhek?

Kutatók azt vizsgálták, hogy a poszméhek, miként mérik fel a táplálékuk minőségét illetve, hogy a különböző tápanyag tartalmú virágpor, miként befolyásolja az egészségi állapotukat. Meglepő módon – állapítja meg a tanulmányt bemutató bienennachrichten cikke- a poszméhek kerülik a magas zsírtartalmú virágport.

A méhek a legtöbb tápanyagot nektárból és virágporból szerzik. A mézből főként a szénhidrátokat, a virágporból pedig a többi fontos tápanyagot, a fehérjét, a zsírokat, az ásványi anyagokat és a vitaminokat hasznosítják. „Eddig úgy gondoltuk, mint minden növénnyel táplálkozó élőlény, a poszméheknek is főleg a fehérje a fontos.” – jegyzi meg Fabian Rüdenauer, a tanulmány egyik szerzője.

A méhek és egyéb beporzók  jelentős csökkenése miatt a rovarok tanulási és táplálkozási szokásainak tanulmányozása manapság különösen fontos!

A kutatók a földi poszméhet (Bombus terrestris) vették górcső alá.

Először a poszméhek preferenciáját figyelték meg, vagyis, hogy mit részesítenek előnyben: a zsírsavakat vagy az aminosavakat (fehérjéket).

Ezekből épülnek fel a legfontosabb virágpor-makróelemek, melyekről azt feltételezték, hogy nagy valószínűséggel az ízüknek köszönhetően  a méhek érzékelni képesek és köztük különbséget tudnak tenni.

Először kevés zsírsav tartalmú virágport adtak nekik, majd emelték a zsírtartalmat.

A kutatók azt találták, hogy a földi poszméhek meg tudták különböztetni a zsír mennyiségét és egyértelmű volt a preferenciájuk.

A különböző aminosav tartalmú virágporok esetében azonban nem volt különbség, egyaránt kedvelték őket és nem részesítették előnyben a kevés vagy a magas aminosav tartalmú virágport.

A további kísérletek fő kérdései a következők voltak: Mely tápanyagokat használják fel valójában a poszméhek? Milyen következménnyel jár mindez a túlélésükre és szaporodásukra?

Minél több volt a zsírsavtartalom a virágporban, annál kevesebbet ettek belőle poszméhek. Sőt inkább elpusztultak, mintsem zsírban gazdag virágport egyenek.

A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutnak, hogy a zsírsavak csökkentik a poszméhek túlélési esélyeit és ezért inkább elkerülik azokat.

„A tanulmány kihangsúlyozza a zsírsav jelentőségét a virágporgyűjtő poszméhek esetében. Egyúttal azt is megmutatja, hogy a tápanyagészlelés illetve, szabályozás a reprodukciós képességgel összefüggnek” - vonja le Dr. Johannes Spaethe a Würzburgi Egyetemről a következtetést.

Még egyszerűbben fogalmaz Sara Leonhardt a tanulmány másik szerzője: „ Méhek azt eszik, ami jó nekik és ennek megfelelően végzik a gyűjtést.”

A kutatócsoport jelen pillanatban egy adatbázist állít össze a virágpor vegyi összetevőiről, hogy rálátásunk legyen a növények virágporának összetételére. Ezenkívül további méhfajok táplálkozási szükségleteit is vizsgálják. Az adatbázis segítségével javítható lenne a méhlegelők és növénysávok fajösszetétele.

A tanulmány címe:

Fabian A. Ruedenauer, David Raubenheimer, Daniela Kessner-Beierlein, Nils Grund-Mueller, Lisa Noack, Johannes Spaethe, Sara D. Leonhardt (2020): Best be(e) on low fat: linking nutrient perception, regulation and fitness. Ecology Letters. DOI: 10.1111/ele.13454.

Ajánljuk még:

Ne használjunk bizonytalan és illegális szereket a méhészetben

Nem csak a magas neonikotinoid dózisnak kitett méhek pusztulnak el korábban

Forrás: 
bienennachrichten

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Kovamoszatoktól tanulnak a napelem gyártók

A kovamoszat üvegszerű héja segít a fény energiává alakításában gyenge megvilágítású körülmények között, írja a sciencedaily.com. A módszert jól felhasználhatják a napelem gyártók is, bár valószínűleg hazánkat ez a fejlesztés kevéssé érinti, jelenleg…

Több fát, nagyobb területen, rosszkor vágott ki a vállalkozó - vádat emeltek ellene

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség három férfi ellen, aki Tiszaug és Lakitelek környékén szabálytalan fakitermeléssel számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelyét semmisítette meg.

Izgalmas videósorozatban mutatják be munkájukat az ELTE etológusai

A kutyák, malacok és gyerekek kutatását bemutató filmsorozattal jelentkeztek az ELTE Etológia tanszék kutatói.

Mégse lehet paintballozni a farkasokkal Hollandiában

Az ügyben eljáró holland bíróság elutasító ítélete alapján a kelet-hollandiai Gelderland tartomány visszavonta szerdán azt az engedélyt, amely lehetővé tette volna az emberek társaságát kereső, de veszélyes farkasok elüldözését paintballfegyverekkel a lakóövezetek közeléből, valamint a turisták által látogatott parkokból, különösen a Hoge Veluwe Nemzeti Parkból.