Back to top

Milyen virágport részesítenek előnyben a poszméhek?

Kutatók azt vizsgálták, hogy a poszméhek, miként mérik fel a táplálékuk minőségét illetve, hogy a különböző tápanyag tartalmú virágpor, miként befolyásolja az egészségi állapotukat. Meglepő módon – állapítja meg a tanulmányt bemutató bienennachrichten cikke- a poszméhek kerülik a magas zsírtartalmú virágport.

A méhek a legtöbb tápanyagot nektárból és virágporból szerzik. A mézből főként a szénhidrátokat, a virágporból pedig a többi fontos tápanyagot, a fehérjét, a zsírokat, az ásványi anyagokat és a vitaminokat hasznosítják. „Eddig úgy gondoltuk, mint minden növénnyel táplálkozó élőlény, a poszméheknek is főleg a fehérje a fontos.” – jegyzi meg Fabian Rüdenauer, a tanulmány egyik szerzője.

A méhek és egyéb beporzók  jelentős csökkenése miatt a rovarok tanulási és táplálkozási szokásainak tanulmányozása manapság különösen fontos!

A kutatók a földi poszméhet (Bombus terrestris) vették górcső alá.

Először a poszméhek preferenciáját figyelték meg, vagyis, hogy mit részesítenek előnyben: a zsírsavakat vagy az aminosavakat (fehérjéket).

Ezekből épülnek fel a legfontosabb virágpor-makróelemek, melyekről azt feltételezték, hogy nagy valószínűséggel az ízüknek köszönhetően  a méhek érzékelni képesek és köztük különbséget tudnak tenni.

Először kevés zsírsav tartalmú virágport adtak nekik, majd emelték a zsírtartalmat.

A kutatók azt találták, hogy a földi poszméhek meg tudták különböztetni a zsír mennyiségét és egyértelmű volt a preferenciájuk.

A különböző aminosav tartalmú virágporok esetében azonban nem volt különbség, egyaránt kedvelték őket és nem részesítették előnyben a kevés vagy a magas aminosav tartalmú virágport.

A további kísérletek fő kérdései a következők voltak: Mely tápanyagokat használják fel valójában a poszméhek? Milyen következménnyel jár mindez a túlélésükre és szaporodásukra?

Minél több volt a zsírsavtartalom a virágporban, annál kevesebbet ettek belőle poszméhek. Sőt inkább elpusztultak, mintsem zsírban gazdag virágport egyenek.

A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutnak, hogy a zsírsavak csökkentik a poszméhek túlélési esélyeit és ezért inkább elkerülik azokat.

„A tanulmány kihangsúlyozza a zsírsav jelentőségét a virágporgyűjtő poszméhek esetében. Egyúttal azt is megmutatja, hogy a tápanyagészlelés illetve, szabályozás a reprodukciós képességgel összefüggnek” - vonja le Dr. Johannes Spaethe a Würzburgi Egyetemről a következtetést.

Még egyszerűbben fogalmaz Sara Leonhardt a tanulmány másik szerzője: „ Méhek azt eszik, ami jó nekik és ennek megfelelően végzik a gyűjtést.”

A kutatócsoport jelen pillanatban egy adatbázist állít össze a virágpor vegyi összetevőiről, hogy rálátásunk legyen a növények virágporának összetételére. Ezenkívül további méhfajok táplálkozási szükségleteit is vizsgálják. Az adatbázis segítségével javítható lenne a méhlegelők és növénysávok fajösszetétele.

A tanulmány címe:

Fabian A. Ruedenauer, David Raubenheimer, Daniela Kessner-Beierlein, Nils Grund-Mueller, Lisa Noack, Johannes Spaethe, Sara D. Leonhardt (2020): Best be(e) on low fat: linking nutrient perception, regulation and fitness. Ecology Letters. DOI: 10.1111/ele.13454.

Ajánljuk még:

Ne használjunk bizonytalan és illegális szereket a méhészetben

Nem csak a magas neonikotinoid dózisnak kitett méhek pusztulnak el korábban

Forrás: 
bienennachrichten

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Barcelona megtelt – szigorú szabályok vonatkoznak a turistacsoportokra

Barcelona kiteheti a megtelt táblát, annyi a turista, ezért az ott élők védelmében szigorú szabályokat hoztak, amelyek elsősorban a turistacsoportokra és az idegenvezetőkre vonatkoznak. De a hatalmas tengerjáró hajók korlátozásán is gondolkodik a városvezetés.

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.

Megfékezték a lángok továbbterjedését a Bükkben

Megakadályozták a lángok továbbterjedését Miskolc külterületén, Jávorkút közelében, ahol mintegy száz hektárnyi területen gyulladt ki a fenyőerdő - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-t.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Egy fesztivál is lehet zöld

A környezettudatosság napjaink egyik kiemelt közéleti témája – kifejezetten az EFOTT célközönségét jelentő fiatalok életében –, így a fesztivál szervezői arra vállalkoztak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) segítségével egy igazán zöld rendezvényt hoznak létre.

Felbecsülhetetlen a vizes élőhelyek természetvédelmi jelentősége

A 2014 óta tartó projektmegvalósítási időszakban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 9 kiemelt természetvédelmi fejlesztés megvalósítását kezdte el mintegy 7,7 milliárd forint támogatás felhasználásával, melyek eredményeként összesen több mint 5500 hektárnyi védett természeti terület értékmegőrzési feltételi javulnak - mondta az Agrárminisztérium természetügyért felelős államtitkára Tiszakürtön.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.

A Tisza forrásvidékén javít a hulladékhelyzeten a Diageo és a PET Kupa

Folyótisztítási és hulladékgazdálkodási programot indított a Tiszai PET Kupa és a Diageo alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalata - közölték a CALL-Action program szervezői az MTI-vel.