0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

15 millió csirke helyett évi 25 milliót vágnak

Az 1800 embernek munkát adó, debreceni székhelyű Tranzit Cégcsoport évi 2 millió libát, 9 millió kacsát és 15 millió csirkét nevel és dolgoz fel a saját telepein, vágóhídjain. A csoport élelmiszeripari tagja a nyírbátori csirkefeldolgozó és nyírgelsei víziszárnyas feldolgozó üzemében 6,5 milliárd forintos ráfordítással teljes korszerűsítést, kapacitás-bővítést és automatizálást hajt végre.

Állami segítséggel

A két beruházást az állam jelentős összeggel (2,7 milliárd forinttal) támogatja – a nyírbátori beruházás kivitelezési munkálatait Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter március 18-án, pénteken a helyszínen tekintette meg. Ezen fejlesztés után a társaság 15 milliós csirke-volumene eléri az évi 25 millió darabot. A beruházás (mely egyébként szerves része a cégcsoport 3 évre szóló, összességében mintegy 20 milliárd forintos beruházási csomagjának) 2020 végén kezdődött, a tervezett teljes költségvetése két ütemben eléri a 10 milliárd forintot. A munkálatok befejezése 2023. tavaszán várható.

Szabó Miklós alapító-tulajdonos köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a 32 éve a nulláról indított családi vállalkozás (amely mostanra cégcsoporttá nőtte ki magát) elmúlt évi árbevétele 85 milliárd forint volt.

„A sikerünket elsősorban annak köszönhetjük, hogy miközben minden évben nyereségesen gazdálkodtunk, a megtermelt eredményt mindig visszaforgattuk a vállalkozásba.

A termelési rendszerünket teljes integrációban működtetjük, a keltetéstől a nevelésen és a takarmánygyártáson át a kereskedelemig. A cégcsoport saját tőkéje 37,5 milliárd forint, az árbevételünk tavaly 85 milliárd forint volt, amihez 6,5 milliárd forint eredmény társult. Az elmúlt öt évben 25 milliárd forintot fordítottunk fejlesztésekre, és nincs megállás…” – mondta Szabó Miklós.

Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő (megköszönve a Szabó-családnak, hogy a térségben több mint ezer embernek és általuk ezer családnak adnak megélhetést) arról beszélt, hogy az elmúlt 10 évben a megyében a munkanélküliségi rátát 25-ről 8 százalékra sikerült csökkenteni, nem kis részben a Tranzit Csoportnak köszönhetően. „9500 új munkahely létesült, összesen mintegy 8 milliárd forint állami támogatással. Ma is egy ilyen alkalomra gyűltünk össze. Miniszter úr hamarosan bejelenti, hogy az állam mekkora összeggel segíti a Tranzit legújabb fejlesztéseit, azt azonban elárulhatom, hogy milliárdokról van szó” – vetítette előre a politikus.

Még versenyképesebb

Szijjártó Péter (miután nevesítette a 2,7 milliárd forintos támogatást) arról beszélt, hogy

a fejlesztés célja a belföldi ellátás mellett az export növelése a régióba, elsődlegesen Romániába, Szlovákiába, Horvátországba és Csehországba.

A technológiai korszerűsítésnek köszönhetően tovább javulnak az állatjóléti feltételek, az automatizálás révén pedig még jobbak lesznek a munkakörülmények. Nyírbátorban egy olyan modern üzem jön létre, ami minden tekintetben megfelel a mai szigorú hazai és nemzetközi tanúsítványoknak, garantálva egyúttal a vállalat hosszú távú versenyképességének a fenntartását. A külgazdasági és külügyminiszter szerint az elmúlt 12 év a válságok kora volt, amikor az élelmiszer-ellátás biztonsága stratégiai, sőt nemzetbiztonsági kérdéssé vált. „A kormány szándéka az, hogy 17,5 százalékról 80 százalékra növelje az agrártámogatások nemzeti kiegészítésének a mértékét. Így a nemzeti, az uniós és a magánberuházói forrásokat figyelembe véve az elkövetkező években 9 ezer milliárd forint jut majd a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésére. Amikor a Tranzit Csoport fejlesztéseiről esik szó, szinte felfoghatatlan számok röpködnek a levegőben.

A mostani beruházásaik révén 166 új munkahely jön létre, a cég vágási teljesítménye óránként 7500 darabra nő, a vákuumos csomagolási kapacitása pedig óránként 12 tonnára nő.

Ehhez csak gratulálni tudok!”

Forrás: Tranzit Cégcsoport