0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Budapesten lesz a Bocuse d’Or európai döntője

Március 22-én megnyitotta kapuit a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás a HUNGEXPO-n. A március 24-ig tartó rendezvényen 16 ország háromszáz kiállítója három pavilonban mutatja be termékeit, szolgáltatásait, fejlesztéseit. Emellett a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjét is itt rendezik meg, immáron második alkalommal.

A megnyitón többek között beszédet mondott Bognár Lajos, az agrártárca helyettes államtitkára, aki kiemelte, hogy a világjárvány jelentősen átalakította a gazdasági erőviszonyokat, ugyanakkor Magyarország jó esélyekkel indul, mert a válság alatt sem állt le a fejlesztésekkel. A magyar agráriumot megbízhatónak, versenyképesnek jellemezte, ami a teljes élelmiszerláncban is megmutatkozik.

Mint fogalmazott, a koronavírus-járvány a lánc minden szereplőjét nehézségek elé állította: az éttermek, boltok, vállalkozások bezárása és a közétkeztetés átmeneti szüneteltetése új kihívásokat teremtett.

Ennek ellenére a válságterhes időszakban az élelmiszeripar fejlődni tudott, köszönhetően a Kormány általi mintegy 470 milliárd forintnyi fejlesztésre fordítható forrásnak.

Felhívta a figyelmet a Sirha szakkiállítás a közétkeztetési szakácsversenyére is, amihez hozzáfűzte azt a 2020-as kormányrendeletet, amely alapján

közbeszerzés keretein belül pályázó közétkeztetőknek az idei évtől legalább a beszerzett termékek összértékének 60, jövő januártól legalább 80 százalékát a közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékekből, illetve helyi élelmiszer-termékekből kell biztosítaniuk.

Ganczer Gábor, a HUNGEXPO vezérigazgatója köszöntőjében elmondta, a HoReCa szektor a válság idején sem adta fel, hanem fejlesztett, túlélve a járvány okozta bezárásokat.

A Sirha eseményeiből kiemelte a Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntőjét, amelyet 2016 után másodszor rendeznek Budapesten.

Továbbá megemlítette a Sirha Desszert Versenyt, a Közétkeztetési Versenyt, a cukrász- és pékbemutatókat, szakmai konferenciákat, valamint az idén először megszervezett, száz nemzetközi borszakértő és hetven hazai borász részvételével zajló Hungarian Wine Summit-ot.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu