A megnyitón többek között beszédet mondott Bognár Lajos, az agrártárca helyettes államtitkára, aki kiemelte, hogy a világjárvány jelentősen átalakította a gazdasági erőviszonyokat, ugyanakkor Magyarország jó esélyekkel indul, mert a válság alatt sem állt le a fejlesztésekkel. A magyar agráriumot megbízhatónak, versenyképesnek jellemezte, ami a teljes élelmiszerláncban is megmutatkozik.
Mint fogalmazott, a koronavírus-járvány a lánc minden szereplőjét nehézségek elé állította: az éttermek, boltok, vállalkozások bezárása és a közétkeztetés átmeneti szüneteltetése új kihívásokat teremtett.
Ennek ellenére a válságterhes időszakban az élelmiszeripar fejlődni tudott, köszönhetően a Kormány általi mintegy 470 milliárd forintnyi fejlesztésre fordítható forrásnak.
Felhívta a figyelmet a Sirha szakkiállítás a közétkeztetési szakácsversenyére is, amihez hozzáfűzte azt a 2020-as kormányrendeletet, amely alapján
Ganczer Gábor, a HUNGEXPO vezérigazgatója köszöntőjében elmondta, a HoReCa szektor a válság idején sem adta fel, hanem fejlesztett, túlélve a járvány okozta bezárásokat.
A Sirha eseményeiből kiemelte a Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntőjét, amelyet 2016 után másodszor rendeznek Budapesten.
Továbbá megemlítette a Sirha Desszert Versenyt, a Közétkeztetési Versenyt, a cukrász- és pékbemutatókat, szakmai konferenciákat, valamint az idén először megszervezett, száz nemzetközi borszakértő és hetven hazai borász részvételével zajló Hungarian Wine Summit-ot.