0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Oroszország sörhiánnyal néz szembe

Oroszország a világ egyik legnagyobb gabonatermelője, viszont szinte teljes egészében importálja a sör egy nélkülözhetetlen összetevőjét, a komlót. Az ukrajnai háború miatt vészesen fogynak a készletek, és egyelőre nincs utánpótlás.

Az országban egyre inkább fenyegető komlóhiánytól tartva az orosz sörfőzők segítséget kértek a mezőgazdasági minisztériumtól, hogy alternatív ellátási forrásokat találjanak a következő néhány évre.

A komló – a víz, az élesztő és az árpamaláta mellett – a sörgyártáshoz szükséges négy alapanyag egyike.

Oroszország az évente felhasznált mintegy 7500 tonna nyersanyag 98 százalékát importálja. A fő beszállítók a Cseh Köztársaság, Németország és az Egyesült Államok, amely az ukrajnai háború miatt leállította az Oroszországba irányuló komlószállításait.

A sörfőzdék képviselői figyelmeztették az orosz mezőgazdasági minisztériumot, hogy a jelenlegi komlókészleteik legfeljebb még néhány hónapig tartanak ki. Ha azonban a nyugati szankciók okozta zavarok az ellátási láncokban idén nyáron is folytatódnak, akkor az ágazat komoly válsággal néz szembe.

Különösen azért, mert a sör iránti hazai kereslet csak növekedhet, mivel olyan óriások, mint a Carlsberg, a Heineken és az AB InBev március végén bejelentették, hogy az ukrajnai invázió miatt fel kívánják függeszteni oroszországi tevékenységüket.

Különösen súlyos lehet a Carlsberg kivonulása, amely az orosz sörpiac közel egyharmadát birtokolja, és bejelentette, hogy teljesen kivonul az országból.

– Azt a nehéz és azonnali döntést hoztuk, hogy teljesen kivonulunk oroszországi tevékenységeinkből, amit a jelenlegi környezetben helyesnek tartunk – olvasható a dán óriásvállalat közleményében.

Ezért az orosz sörfőzők pénzügyi támogatást kértek a mezőgazdasági minisztériumtól. Az Orosz Komlótermelők Szövetsége becslése szerint a következő öt évben évi 500 millió rubel (6,4 millió dollár) támogatásra lesz szükségük ahhoz, hogy 2030-ra 1000 tonnára növelhessék a hazai komlótermelést.

Forrás: well.pl