Back to top

Az élelmiszeriparban különösen fontos a védjegyoltalom ösztönzése

Lemaradásba kerültek a magyar élelmiszeripar kis- és közepes vállalkozásai védjegyoltalomban, ezért ösztönözni kell a szellemi jogok érvényesítését - közölte az MTI-vel a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).

Egy védjegyoltalom 10 százalékos növekedési többletet eredményezhet, együttes használatuk pedig akár 30 százalékkal is javíthatja a növekedés esélyeit, forintban kifejezve több tízmilliós bevételt hozhat. Magyarországon ennek ellenére stagnál az élelmiszeripari védjegybejelentés az elmúlt 5 év összesítése alapján - írták.

A közlemény azért is hangsúlyozza a szellemi jogok jelentőségét, mert az EU-ban lefoglalt hamisítványoknál 90 százalékos a védjeggyel kapcsolatos jogsértés aránya.

A vásárlók számára is egyre fontosabb a minőségbiztosítás, 70 százalékuk utasítja el a hamisítványokat, 78 százalékuk pedig egyetért azzal, hogy ilyen termékek vásárlásával ártanak a vállalkozásoknak. Az oltalom véd a hamisítás ellen, minőségi garanciát biztosít, a felhasználási jog értékesítése pedig a befektetők számára is vonzó lehet - tették hozzá.

Az SZTNH kiemelte, hogy a szellemi tulajdon bejelentését akár teljes mértékben lehet költségvetési, vagy uniós támogatásokból finanszírozni.

Védjegyoltalom birtokában adókedvezmények is igénybe vehetők. A magyarországi vállalkozásokat a hivatal segíti a lehetőségek kiválasztásában, IP-Hősök címen kampányukat pedig tapasztalt, szellemi tulajdonjog érvényesítésében tudatos vállalkozások segítik márkanagykövetként - olvasható a közleményben.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az egységes kérelmek döntő többségét a NAK segítségével adták be

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai idén is tevékenyen közreműködtek az egységes kérelmek beadásában. A 2022. május 16-ig beadott 160 851 kérelem közel 70 százalékának, 108 046 kérelemnek a benyújtásában segítettek a NAK szakemberei.

Rovarok lehetnek a halak megmentői

Szakértők szerint az évszázad közepére nem lesz több hal a tengerekben. Hogy miért? Azt valószínűleg sokan tudják, hogy tányérunkra egyre többször kerül hal, az azonban kevésbé ismert, hogy az óceánokból származó fogás harmadát tápként, hallisztként használják fel.

Holnap tartják az idei Furmint Nagykóstolót

Csaknem nyolcvan kiállító több mint százötven féle, furmintból készült borát kóstolhatja a közönség az idei Furmint Nagykóstolón, amelyet a járványhelyzet miatt nem februárban, hanem csütörtökön tartanak meg Budapesten, a Hagyományok Házában.

Reagált a Bank of England a globális búza- és étolajhiányra

Súlyos ársokkot okozó globális búza- és étolajhiány alakult ki az ukrajnai háború miatt, és az ebből eredő inflációs nyomás nagy része kívül esik a Bank of England monetáris eszköztárának hatókörén - mondta hétfőn a brit jegybank kormányzója.

Kukoricából bankkártya

Az OTP Bank elsők között vezeti be új, növényi alapanyagú bankkártyáját a privát banki ügyfelei számára Magyarországon. Az új kártya gyártása lényegesen környezetbarátabb, mint a hagyományos műanyagból készült kártyáké, tartóssága viszont semmiben nem különbözik ezektől.

Pizza helyett pirog. A római iskolák ukrán menüt vezetnek be a menzákon

A római állami iskolákban ukrán ételeket is felszolgálnak. Ezzel részben a háború elől menekülő gyerekek beilleszkedését könnyítik meg, másrészt az olasz fiatalok megismerkedhetnek a számukra ismeretlen ukrán konyhával.

Három szénhidrát, amit senkinek sem szabadna mérték nélkül fogyasztani

A gyulladás számtalan súlyos egészségügyi problémát okozhat, különösen, ha krónikussá válik. Nem csak fájdalmat okoz, hanem hatással lehet az általános egészségre, szív- és cukorbetegséghez, valamint rákos megbetegedéshez is vezethet. Ezenkívül káros hatással lehet a fogyási céljainkra is, ugyanis a gyulladás az anyagcsere lelassulását okozhatja, mondja Lisa Richards, táplálkozási szakértő.

Több tonnányi búza vesztegel az indiai kikötőkben

Több mint 1,8 millió tonna búza ragadt be az indiai kikötőkben, miután a kormány megtiltotta a gabonafajta exportját. A döntésre emelkedett a búzajegyzés az Egyesült Államokban és Európában egyaránt.

Tovább nő a grill termékek piaca

A grillkolbászok piaca átlépte a 4,5 milliárd forintos forgalmat a tavaly márciustól ez év februárjáig tartó időszakban, ami 7 százalékos értékbeli növekedés az egy évvel korábbihoz képest - írta a Világgazdaság kedden a Nielsen adatai alapján.

Budapesten is pénztár nélküli üzlet nyílt

A Kende Gastro Zrt. bemutatta Magyarország első mesterséges intelligenciát alkalmazó, automatizált konténerüzletét; a cég az alkalmazott technológia kizárólagos európai forgalmazója, és a szomszédos országokban is tervezi a terjeszkedést - mondta Kende Gábor, a Zrt. alapítója, gazdasági igazgató az MTI-nek.