0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Szabad az út a török áru előtt

Az orosz hatóságok bejelentették, hogy enyhítik a török gyümölcs- és zöldségszállítmányokra vonatkozó korlátozásokat. Az orosz fogyasztóvédelmi hatóság közleménye szerint ez egyebek mellett a hegyes paprikára, a gránátalmára, a csemegeszőlőre és narancsra is érvényes.

Oroszország néhány évvel ezelőtt ideiglenesen korlátozta, bizonyos esetekben pedig megtiltotta Törökországból a gyümölcs- és zöldségimportot. Ez az intézkedés óriási csapást mért a török gazdaságra, mivel Törökország a rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján 2022 januárjában az Oroszországba szállító országok listájának élén állt.

Februárban számolt be az Interfax orosz hírügynökség arról, hogy 350 ezer tonnára emelik a Törökországból származó paradicsom kvótáját, amely korábban 300 ezer tonna volt.

2021-ben Törökország összesen 623 ezer tonna paradicsomot szállított külföldre mintegy 363 millió dollár értékben, ennek csaknem fele Oroszországba irányult. A szektor képviselői egyébként már régóta szorgalmazzák a kvóta teljes eltörlését.

Forrás: Kertészet és Szőlészet