Back to top

A szokásosnál később és drágábban van a polcokon a spárga

Minden idők legkésőbbi spárgaszezon indulása az idei. A takaratlan zöld sípok ugyan időben kibújtak a talajból, a mínusz 1-2 C-os hajnalokon azonban elfagyott a csúcsuk. A halványított spárgát ugyancsak a szokásosnál később kezdték szedni Kecskemét-Borbáson, tudtuk meg Gulyás Jánostól, a Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

A cég több mint 30 éve termeszt spárgát, jelenlegi 50 hektáros ültetvényükből 45 hektár a zöldspárga, a maradék öt hektáron pedig a bakhátak fekete-fehér fóliatakarásával termesztenek halványított sípokat.

A Bács-Zöldért Zrt. spárgából 60-40 százalékban dolgozik hazai és export piacra. Április végén azonban még csak itthoni partnereiknek, áruházláncoknak szállítottak.

A tavalyinál mintegy 10-15%-kal kapnak többet a spárgáért, ami nem fedezi a termesztési költségek drágulását.

Hiszen az input anyagok, az energia ára az egekbe szökött, és a munkabér is nőtt. Nem is beszélve arról, hogy már két hónapja öntözik a spárgát a csapadékhiány miatt. A későbbi szezonkezdetet igyekeznek idén is az értékesítési időszak kinyújtásával ellensúlyozni. Tavaly sikerült június végéig a piacon maradni, bíznak benne, hogy idén is kitart nyár közepéig a fogyasztók spárga iránti igénye, és remélhetően pénzük is lesz rá.

A kiszámíthatatlan időjáráson kívül a munkaerőhiány a kertészet, így a spárgatermelés mumusa is. Pontosabban minőségi munka végzésére képes dolgozóból van mind kevesebb. Bár a cég a termékszerkezetéből (50 hektár spárga, 25 hektár szabadföldi paprika, 120 hektár gyümölcsös) adódóan egy évben 7-8 hónapig tud munkát adni, egyre nehezebb megtalálni és megtartani a megbízható dolgozókat. Még úgy is, hogy évtizedek óta visszajáró erdélyi munkavállalókat foglalkoztatnak, a környékről legföljebb a munkavállalók 10 százaléka érkezik. A dolgozók egy része ugyanis kiöregszik, az utánpótlás pedig bizonytalan.

A bérköltség növekszik, a hatékonyság azonban inkább romlik, sok energiánkat kell a betanításra fordítani, mondta Gulyás János.

Már pedig hektáronként 1,5 emberre van szükség csak a zöldspárga szedéséhez, és kell munkaerő a válogatáshoz, csomagoláshoz is. Ráadásul elkezdték a 25 hektár szabadföldi paprika ültetését is, ugyancsak három hetes késéssel, miközben hajnalonként a gyümölcsöst kellett védeni a fagytól. Könnyíthetnek a helyzeten a spárgaszedés gépesítése, hiszen már kínálnak ilyen gépeket, a szakember szerint azonban azok gazdaságos üzemeltetéséhez még az 50 hektáros felület is kevés. Meghirdették viszont a szedd magad mozgalmat, amelynek keretében az egész országból várják a gyümölcsöt és spárgát szerető fogyasztókat.

Gulyás János szerint a klímaváltozáson kívül a munkaerőhiány, no meg a külföldi termelőkkel szemben versenyhátrányt okozó 27 százalékos áfa, és a magas kiskereskedelmi árrés egyaránt hozzájárul a friss zöldség-gyümölcs hazai termesztésének szűküléséhez.

A 120 hektáros gyümölcsösük fagyvédelmére idén az előző két évhez hasonlóan több mint 20 millió forintot költöttek, és majd csak a természetes gyümölcshullás után derül ki, hogy mennyire érte meg. Az általános forgalmi adó pedig nálunk a legnagyobb az Európai Unióban, miközben több országban tovább csökkentették az élelmiszerek általános forgalmi adóját. A tavaly év végén az EU pénzügyminiszterei által megszavazott direktíva hatályba lépésétől pedig akár 0% is lehet majd az áfa. Emellett arra is van példa az EU-ban, hogy a kiskereskedelmi árrést 25 százalékban maximalizálták.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Öreg traktorok ha találkoznak...

Bár dologidő van, egy napra szüneteltetjük a munkát, elvégre traktoros találkozó ritkán van – hangzott el Csáfordon, ahol több év kihagyást követően végre meg tudták tartani a veterán mezőgazdasági járművek tizedik „összejövetelét”.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Negatív aratási rekordok várhatóak Békés megyében

Az aszály miatt negatív aratási rekordok várhatók őszi árpából Békés megyében; az őszi búza hozama is alig fele a tavalyinak, ráadásul a sok apró szem a vetőmag ellátottságra is kihathat majd - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatósága által az MTI-nek kedden elküldött adatsorokból.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

Védőital és rendszeres pihenőidő hűsítheti a kánikulában dolgozókat

A munkaadók kötelesek gondoskodni különösen a szabadban fizikai munkát végzők egészségének megóvásáról a tartós nagy melegben. A hideg ivóvíz, árnyékot adó sátorlap, ponyva mellett rosszullét esetére mobiltelefonnak is kéznél kell lennie a munkaterületeken.