0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Nedves időben mindig több a kórokozó – Növényvédelmi előrejelzés 18. hét

A hosszan tartó aszályt végre eső áztatta a földeket, a nedves időjárás azonban nagyon kedvez a kórokozók terjedésének, sok lesz a növényvédelmi teendő. És persze a rovarkártevők is egyre aktívabbak.

Folytatódott az átlagosnál kissé hűvösebb, változóan csapadékos időjárás. A nappali maximumhőmérséklet ritkán haladta meg a 20 °C-ot, de éjszakánként már megszűntek a fagyok, és általában 5 °C-ot lehetett mérni. A talaj felső rétegében 10 °C-os hőmérséklet állandósult, így a kapás növények vetése is felgyorsult. Április 23-24-én egy délnyugatról érkező csapadékzóna áztatta a földeket, de az eső nagysága változatosan alakult, néhol zivatarral érkezett és jégeső is hullott. A nedvesebb időjárás kedvez a kórokozók terjedésének, ezért fokozott növényvédelmi erőfeszítésekre lesz szükség.

Az alma- és körtefákat fertőző varasodás aszkospórái a nedvesebb időjárásban folyamatosan szóródnak,

miközben a növények a virágzás miatt érzékeny fenológiai fázisban vannak. Az ervíniás tűzelhalás veszélye közepes, de a hőmérsékleti értékek viszonylag alacsonyak, lassú az effektív hőösszeg felhalmozódása. Ilyenkor nagy jelentősége van a preventív védekezésnek.

A levélpirosító almafa-levéltetű kártétele nem erősödött, viszont mellé a szürke almafa-levéltetű is megjelent az almafákon. A körtelevélbolha-fertőzés fokozatos erősödése figyelhető meg, most a lárvák L1-L3-as fejlettségűek. Fokozatosan éledezik az almafa-vértetű is, néhány egyede a viaszbevonat alatt telelt át a sebzéseken, és most ismét megkezdte táplálkozását.

A fák lombozata még viszonylag kicsi, így a védekezés hatékonysága eredményesebb, mint később, a lombozat záródása után.

A jelenlegi időjárás kifejezetten kedvező a csonthéjasok virág- és hajtásfertőző moníliás megbetegedésének. Házikertekben a hiányos növényvédelem következménye már látható, elsősorban kajszin, a hajtásvégek hirtelen hervadásszerű elhalásában. Lehetőség szerint távolítsuk el az ilyen hajtásvégeket a terjedés megakadályozása érdekében. A csonthéjas gyümölcsfákon tovább kell folytatni a védekezést, mert nagyon magas a fertőzés veszélye, akárcsak az őszibarack tafrinás levélfodrosodásnak. A kibomlott levélkéken már szabad szemmel is jól látható a fertőzés mértéke, főként a sárgahúsú és a nektarinfajták fáin.

A gyümölcsmolyok közül legnagyobb tömegben a keleti gyümölcsmoly, a szilvamoly és a tarka szőlőmoly repül a feromoncsapdákba. Más molyfélék még nem kezdtek el rajzani. Nappal a májusi cserebogár és az aranyos virágbogár repülése figyelhető meg, gyakori még a virágokon a bundásbogár, mely a virágport keresi a növényeken.

Rajzásuk még nem túl erős, az extrém állapotokat leszámítva a védekezés még nem indokolt.

Házikerti viszonyok között színes tálakkal jól csapdázható a virágbogár és a bundásbogár.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet