Back to top

Maradjunk a piros ribiszkénél

A klímaváltozás miatt a hazánkban termeszthető növények köre is változik. Mediterrán gyümölcsöket tudunk nagyobb biztonsággal fenntartani a kertben, másoktól viszont meg kell válnunk. Az egyik ilyen növény a hűvös, párás időt kedvelő fekete ribiszke, de megmaradhat még a kertekben a piros és a fehér ribiszke.

A ribiszkefajok az északi féltekén elterjedt növények, hazánkban is él vadon fekete ribiszke liget- és láperdőkben, valamint havasi ribiszke az Alpok alján, szikla és szurdokerdőkben. Mindkettő természetes állományai védettek.

Napfényes, de nem túl forró termőhelyet igényel a piros ribiszke, ezért manapság inkább félárnyékba érdemes ültetni a töveket.

Télálló, de áprilisban nyíló virágaiban kárt tehetnek a tavaszi fagyok. Talajban nem válogat, agyagos és homokos talajokon is megél, de a mérsékelten nedves, középkötött, mély termőrétegű talajok a legkedvezőbbek a számára, 15%-nál alacsonyabb mésztartalommal. A talaj klórtartalmára is érzékeny, nem tűri a pangó vizet.

Támrendszer mellett sövényt nevelhetünk a piros ribiszkéből
Támrendszer mellett sövényt nevelhetünk a piros ribiszkéből

Körülbelül 1-1,5 m magas bokor alkatú növény, a cserjetörzsön kialakuló járulékos rügyekből jól megújul a bokra. Ültetéskor érdemes 8-10 cm-rel mélyebbre helyezni, mint a faiskolában volt: a koronavesszők alsó részeit fedje a föld, ezzel elősegítjük a bokrosodását. Több bokor esetén az ajánlott sor- és tőtávolság 2,5-3 x 1,5-2 m, de újabban sövényszerű művelést is ajánlanak, akkor támrendszer mellé 3 x 0,6-0,7 m-re telepítsük. Sövényhez az ültetés után 50 cm magasságban visszametsszük a növényeket, a cél az, hogy a sövény vázát alkotó 2 erős, párhuzamos hajtás fejlődjön ki, majd azokon alakítjuk ki a termővesszőket.

A vezérrel konkurens, valamint az elöregedett (2-3 évesnél idősebb) gallyakat kell rendszeresen levágni, nyáron pedig zöldmetszéssel lassítani a növekedést, olyankor az egyéves hajtásokat vágjuk vissza, így azokon több termőrügy képződik.

Az erőteljes növekedésnek köszönhetően körülbelül 2 m magas sövényt tudunk nevelni.

Egy bokron 8-10 erős fiatal hajtást célszerű meghagyni, hogy a fürtök és bogyók ne aprósodjanak el. A termőrügyek a termőnyársak oldalán, illetve a középhosszú vesszők alján fejlődnek. Szerencsére a piros ribiszke gallyazata nem hajlamos a felkopaszodásra, mert a rövid termőképletei több éven át életképesek. A ritkító metszést kora ősszel, esetleg szüret után végezzük el. Feltétlenül vágjuk ki a sínylődő, keveset termő vesszőket is, mert azokban valószínűleg az üvegszárnyú ribiszkelepke hernyója rág.

A ribiszke nem utóérő, csak a teljesen érett fürtöket szedjük le, amikben minden bogyó beszíneződött. Figyelmet érdemel a ribiszke rosttartalma, ami főként pektinszármazékokból áll.

Savanykás ízét legnagyobbrészt a citromsavnak köszönheti, nagyságrendekkel kevesebb borkősavat és almasavat is tartalmaz. Sok C-, B1-,B2-, B6-, és E-vitamin van benne, továbbá A-vitamin és karotinoidok. Különösen sok káliumot, foszfort és kalciumot tartalmaz, mellettük magnézium, vas, cink, réz és mangán van még benne.

Hazánkban elég sok fajtája közül válogathatunk, magyar nemesítésű is van köztük. Aki nem akar permetezni, válasszon a lisztharmatrezisztens ribiszkék közül.

  • Fertődi hosszúfürtű: Magyar nemesítésű fajta, középkésőn, június közepétől érik. Erős vesszőkből álló bokra fölfelé tör, nem hajlamos az elsűrűsödésre. Bőven terem, nagyon finom ízű a gyümölcse, szép hosszú fürtje könnyen szedhető. Bogyója kisebb, mint a legismertebb ribiszkefajtáé, a holland Jonkheer van Tetsé. A talaj 10% fölötti mésztartalmára érzékeny, ezért nem termeszthető mindenütt.
  • Jonkheer van Tets: Június végén érleli nagy bogyójú, hosszú fürtjeit. Az idősebb ágakon fürtjei rövidebbek, rendszeresen metszeni kell. Bokra erőteljesen fölfelé törő növekedésű, igen bőtermő, fagyokra, betegségekre nem érzékeny. Hosszú ideje bevált ribiszkefajta, ami bárhol jól megél.

Jonkheer van Tets
Jonkheer van Tets

  • Rovada: Július végén érik. Tetszetős, nagy fürtű, nem pergő gyümölcsű holland fajta. Kifejezetten ellenálló a köszméte és ribiszke amerikai lisztharmatával szemben.
  • Detvan: Szlovák fajta, középidőben érik, bokra magas, erőteljes növekedésű, fölfelé törő. Bogyói nagyok, kimondottan nagy fürtjében 25-30 bogyó is lehet. Nagyon bőtermő. Szürkepenésznek ellenáll. Telepítésénél ügyelni kell, hogy a magasságával arányos sortávolságra kerüljön.
  • Tatran: Július végén érik, tulajdonságaiban nagyon hasonlít testvéréhez, a Detvanhoz. Fürtjei hosszúak, bogyói nagyok és nem érzékenyek a szürkepenészre. Igen bőtermő.
  • Rolan: Július közepén érő, igen nagy bogyójú, különösen hosszú fürtű fajta. Erős növekedésű a bokra.
  • Rovada: Július végén érik, ez is nagy bogyójú, szép holland nemesítésű ribiszke. Külön előnye, hogy betegségekre nem érzékeny.
  • Rosetta: Lisztharmattal szemben ellenálló holland ribiszke. Hosszú fürtökön nagy bogyókat érlel augusztus elején.
  • Blanka: Késői érésű, bőven és megbízhatóan termő fehér ribiszke. Fürtjei hosszúak, nagy, opálos-fehér, éretlenül fanyar bogyókkal. Bokra erőteljes növekedésű, szétterülő. Szlovák fajta.

 

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál

Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben - tájékoztatták a diszkontláncok az MTI-t. A Lidl Magyarország azt közölte, hogy raktárai szerdától kizárólag magyar beszállítóktól érkező magyar görögdinnyét vesznek át. Az Aldi Magyarország július 1-jétől csak magyar termelőktől érkező dinnyét vesz át biatorbágyi raktárában

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Egyre többfelé tapasztalható nagyfokú aszály

Az ország nagy részén rendkívül száraz időjárás gyorsította fel a gabonák és a repce érését, és a nyári növények is nagyon megsínylik a júniusi aszályt és a forróságot. Sajnos az előttünk álló napokban is csak elszórtan lehet záporokra, zivatarokra számítani. Számottevő visszaesés a hőmérsékletben csak a jövő hét közepén valószínű, akkor kissé növekszik a záporok esélye is.

Fokozottan tűzveszélyes időszak, csütörtöktől már Pest és Veszprém megyében is

A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt június 30-tól Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Kárenyhítési tájékoztatót tett közzé az Agrárminisztérium az aszálykárok miatt

Kárenyhítési tájékoztatót tett közzé az Agrárminisztérium (AM), az ország nagy részén ugyanis súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki – közölte az AM szerdán az MTI-vel.