Back to top

Nyugdíjba vonult a sóstói erdész – új erdész a láthatáron

47 év munkaviszony után nyugdíjba vonult a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetétől a Sóstói-erdő kerületvezető erdésze, Muszka Ferenc.

Sokunk „Feri bácsija”1975-ben kezdte hivatását az akkori Nyíregyházi Erdészetnél és egy kétéves kitérőtől eltekintve egész aktív pályáját a nyírtelki-kótaji erdőkben, valamint 2005-től a Sóstói-erdővel kiegészített erdészkerületében töltötte.

A mai világban ritka, ha valakinek egyetlen munkahelye van, bár „erdész körökben” gyakran találkozhatunk ezzel. A majd’ öt évtizedes szolgálat erdős léptékben is jelentős és számottevő.

Különösen igaz ez a Nyírségben, ahol a gyorsan növő fafajok aránya magas, így ez idő alatt gyakran előfordult, hogy Feri bácsi egy-egy erdőállomány teljes életciklusát végigkísérhette az erdőfelújítástól a véghasználatig, hogy aztán ismét az erdőfelújításé legyen a főszerep. Ha csak erdész munkájának általános részét tekintjük, akkor is oldalakon keresztül sorolhatnánk azokat az eseményeket, történéseket, melyek nevéhez fűződnek. Erdőfelújítások, erdőtelepítések kivitelezése, talajelőkészítések elvégzése, közmunkaprogramok működtetése, természeti katasztrófák kezelése, fiatal erdőfelújítások ápolása, nevelése. Nevelővágások, fakitermelések és faanyagszállítások lebonyolítása. De ha ehhez hozzágondoljuk a Nyíregyházi Erdészet sajátosságait, melyek a megyeszékhelyhez és a Sóstói-erdő parkerdei jellegéhez kötődnek, valóban hosszú sorok szükségesek a feladatok leírásához.

Parkerdei fejlesztések kivitelezése, parkerdő-fenntartás, az erdőben pihenni vágyó lakosság igényeinek való megfelelés - gondoljunk csak az Erdei Tornapálya környékére. Erdei iskolai feladatok mentén gyerekcsoportok vezetése, nagy erdészeti programokban való aktív részvétel.

És mi szükséges ehhez? Lojalitás, kitartás, precíz munkavégzés és természetesen elhivatottság és szakmaszeretet. Ezek mind megvoltak Feri bácsinál.

Még mielőtt bárki megijedne, megnyugtatunk mindenkit – a Sóstói-erdő nem marad erdész nélkül a jövőben sem. Fiatal erdésztechnikus szakember váltja Feri bácsit. Simkó Milán 26 éves, Nyíregyházáról származó kolléga vette át az elmúlt hónapokban idős kollégájától azokat az ismereteket, tudnivalókat, melyekkel elindulhat ezen a bizonyára göröngyös, de annál ígéretesebb pályán.

Forrás: 
NYÍRERDŐ Zrt. Sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.

Fokozottan tűzveszélyes időszak, csütörtöktől már Pest és Veszprém megyében is

A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt június 30-tól Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Védőital és rendszeres pihenőidő hűsítheti a kánikulában dolgozókat

A munkaadók kötelesek gondoskodni különösen a szabadban fizikai munkát végzők egészségének megóvásáról a tartós nagy melegben. A hideg ivóvíz, árnyékot adó sátorlap, ponyva mellett rosszullét esetére mobiltelefonnak is kéznél kell lennie a munkaterületeken.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

A növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás - hívta fel a figyelmet cikkében a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál.

Nincs, aki leszedje

A brit salátatermesztőknél a betakarítási szezon kezdete óta idén is sok tonnányi termés veszett kárba a munkaerőhiány miatt. 

Károlyi gróf: „Reményeim lassan valóra válnak”

A Nemzeti Kastélyprogram keretében megújult a füzérradványi Károlyi-kastély és parkja. A pompásan helyreállított épület és a gyönyörű százhektáros angolpark eredeti jellegét idézve született újjá. A rekonstrukciót Alföldy Gábor tájépítész, kerttörténész könyve dokumentálja, amelynek személyes hangú előszavát maga Károlyi László gróf írta. A nagy idők 91 esztendős tanújával emlékeiről beszélgettünk.

Bővül a tűzgyújtási tilalommal érintett terület hazánkban

A kritikusan száraz talajviszonyok és a kánikula miatt, az előreláthatóan továbbra is csapadékszegény időjárásra való tekintettel a hatóság 2022. június 24-től kiterjeszti a tűzgyújtási tilalmat Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre is. A korlátozás Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is tovább él.

Megújult az Agrár Széchenyi Beruházási Hitelprogram

Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Max néven új beruházás finanszírozási eszköz áll a kis-és középvállalkozások rendelkezésére július 1-től.