Back to top

Fotóturisták a repceföldön?

A természet szerelmesei és az Instragrammerek a festői napraforgó-, repce- vagy levendulaföldeken kóvályognak. Ismerős szituáció? A gazdálkodók számára jóval többről szól egy séta a termésükön át, mint egy kattintás.

Fotóturisták a napraforgó-földön
Fotóturisták a napraforgó-földön
Fotó: Pixabay

Egy virágmező letaposása akár százezres károkat is okozhat

Ami a földeken terem, az sok ember számára tökéletes hátteret jelent. Nem mindegy, hogy napraforgó, hullámzó búzaföld vagy élénksárga repce. Aki a közösségi média felületeken jelen van, nem hagyhatja figyelmen kívül egy-egy valóban impozáns, szívet melengető fotó. Csakhogy sok kiránduló, Instagrammer és virágkedvelő nincs tisztában azzal, hogy nem csak fotózáskor okoznak kárt, hanem adminisztratív szabálysértést is elkövetnek. A szelfi drága élvezetté válhat.

A megfelelő pillanatkép keresése néhány éve Kanadában odáig fajult, hogy Instagrammerek ezrei rohamozták meg a napraforgótáblákat, teljesen tönkretéve a termést.

Amit látunk az a horizontig nyúló virágzó tájak, aranysárgában izzó repce vagy sötétlilában izzó levendulanövények tökéletes sorai, középen boldog emberek, többnyire bikinit, áttetsző kendőt vagy szalmakalapot viselő nők – a giccsel határos, színpadias szépség képei az Instagramon olyan hashtagek alatt találhatók, mint a #levendulamezők.

Amit nem látunk az Instagramon az a valóság: laposra taposott természet, kitépett növények, pózoló és fényképező emberek a virág-, illetve veteményes tengerben.

Arra a kérdésre, hogy miért játszik fontos szerepet egy gyönyörű fotó az Instagramon, különösen a millenniumi generációnál, egyszerű a válasz: mert rövid távú külső érvényesítést biztosít, és megmutatja, hogy színes, bátor és kreatív vagy. Ez növeli a dopaminszintet és függőséget okozhat. Ki nem szereti, ha tetszik másoknak?

Lenyűgöző látvány a pipacsmező
Lenyűgöző látvány a pipacsmező
Fotó: MTI/Varga György

A szántók, rétek és legelők elviekben tabunak számítanak

Sajnos sok kiránduló tapossa le gyalogosan vagy autójával a mezőgazdasági haszonnövényeket azért, hogy egy-egy szép pipacs- vagy búzavirágmezőt lefotózzon.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) minden évben felhívja arra a figyelmet, hogy ne okozzanak kárt a szántóföldeken, veteményesekben, illetve a védett növényekre, állatfajokra is vigyázzanak.

A pipacsok, búzavirágok, napraforgók virágzása nem csak a festőket ihleti meg

Ritka szép, ahogyan a piros pipacstenger (Papaver rhoeas) hajladozik és hasonlóan gyönyörű látvány a búzavirág (Cyanus segetum) vagy a takarmánylucerna (Medicago sativa), illetve a facélia (mézontófű), a bíborhere, a mustár, vagy a nem sokára elvirágzó repce virágtengere.

A természet csodálatos, tavasszal és nyáron különösen színes szépsége tárul fel – ami sok kíváncsi tekintetet és kameralencsét vonz. Ez rendjén is van így, de sajnos számos esetben egy-egy perc gyönyörködés vagy egy jól sikerült fotó kedvéért sokan gondolkodás nélkül letapossák a környező vetéseket.

Ugyanakkor a védett területeken számos növény – például a tavaszi hérics (Adonis vernalis), a leánykökörcsin (Pulsatilla grandis), a zergeboglár (Trollius europeus), a bíboros kosbor (Orchis purpurea) vagy akár a magyar zörgőfű (Crepis pannonica) – védett vagy fokozottan védett. Sokan nem tudják, hogy a pusztai árvalányhaj (Stipa pennata) is védett növény. Illetve számos védett madár fészkel a talaj közelében, és sok védett rovar, kétéltű is él ott. (A védett növény- és állatfajokról részletes, fényképes leírás található a http://termeszetvedelem.hu internetes oldalon.)

Elméletileg a szántók, rétek és legelők termelési idény alatt tabunak számítanak. Ez azt jelenti, hogy a vetés és az aratás között, illetve a kaszálásig a gazdán kívül senkinek semmi köze a földhöz. Ez akkor is érvényes, ha nincs erre konkrétan utaló kerítés vagy tábla.

Sokan megörökítik magukat a repceföldeken
Sokan megörökítik magukat a repceföldeken
Fotó: Pixabay
A mezőgazdasági területek és a természetvédelmi területek, Natura 2000-es területek határán sok helyütt nincs tábla, vagy ha van is, azt figyelmen kívül hagyják a turisták, az autósok. Ugyancsak nehéz megkülönböztetni egy például szarvasmarhák legeltetésére használt legelőt és a mellette lévő védett, hasonló kinézetű területet. A gazdálkodók természetesen tudják, hogy hol van a határ, de az a nem szakavatottak számára nehezen felismerhető.

A jogi helyzet egyértelmű: elvileg általános hozzáférési jog van a szabad természethez, erdőkhöz, rétekhez. De ez nem jelenti azt, hogy bárhol és bármikor sétálhatunk.

A gazdasági vagy saját tulajdonban lévő termőföldek, illetve a természetvédelmi területek ugyanolyan tabunak számítanak, mint az állandóan használt területek, például a szőlőskertek vagy a gyümölcsösök.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ismét összemérhetik tudásukat a természet iránt érdeklődő tanulók

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a madarak és fák napja alkalmából újra meghirdeti országos természetismereti versenyét az általános iskola felső tagozatos tanulói számára.

Módosult a „148-as” rendelet

Tavaly augusztusban merült ki az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott, az állattartó ágazatokat segítő támogatási keret. A „148-asként” ismert jogszabályt év végén, decemberben módosította a szaktárca az állatbetegségek elleni védekezés segítése és a hazai állatállományok kedvező egészségügyi státuszának megőrzése érdekében, így idén január 1-jétől, megújult tartalommal, újra elérhető a támogatás.

Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót

A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló. A felületen január 1-jétől a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.

Esnek a globális élelmiszerárak

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint januárban az átfogó árindex 131,2 pont lett, ami 1,1 pont (0,8 százalék) csökkenés decemberhez képest. Ez volt a 10. egymást követő havi csökkenés.

Zabital tejkosztümben

„shhh…This Is Not M*lk” felirattal forgalmaz és reklámoz egy 3,5 százalékos zsírtartalmú zabitalt a Danone. Látszólag nem is sért ezzel jogszabályt, hiszen az elnevezésben és a reklám­szlogenben nem szerepel a tej szó. Ennek ellenére mégis megkérdőjelezhetőnek tűnik a szlogen, mert egy szót látványosan kiemelnek benne – azt, hogy MILK.

Mókás kinézetű tamarin érkezett Debrecenbe

Társat kapott a tavaly Debrecenbe érkezett fehérajkú tamarin hím: egy másik fiatal hím a csehországi Ústí nad Labem állatkertjéből került a Nagyerdőbe - közölte az állatkert vezetője az MTI-vel csütörtökön.

Kárpátaljai gazdákat támogat a FAO partnerség az Európai Unió finanszírozásában

Vidéki háztartások, mezőgazdasági kistermelők és mezőgazdasági kisvállalkozások részesülnek az Európai Unió (EU) által finanszírozott és az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által megvalósított, 15,5 millió dolláros (5,58 milliárd Ft-os) projektből, amelynek célja a mezőgazdasági, halászati és erdészeti értékláncok erősítése, a háborús körülményekhez való igazodása.

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok – jelezte előadásában Feldman Zsolt csütörtökön, a Komáromban tartott fórumon.

USA: Hová lett a föld?

Az USA-ban 2013/14 óta mintegy 6,5 millió hektár mezőgazdasági terület tűnt el a statisztikákból. Ez megegyezik Németország teljes gabonatermő területével. Mi történt ezekkel a talajokkal? És ami a piac szempontjából fontos, szükség esetén újra művelésbe lehet őket vonni?