Back to top

Piros lé karajáron

A hazai sertéstermelők panaszkodnak az emelkedő költségekre, az alacsony átvételi árakra, és arra is, hogy a külföldről érkező importhús leszorítja az árakat. Ez vásárlóként még akár jó is lehet, ha az ember nem fut bele olyan húsba, amiből a sütés végére jóformán semmi sem marad.

Piros lé karajáron | MMG

 

Az élelmiszernek látszó tárgyak sorában találjuk a – jobb szó híján - felvizezett húst is. A rejtélyes módon legális injektálási eljárásnak köszönhetően vásárolhatunk piros levet karajáron.

Több olyan kereskedelmi ajánlat kering spanyol húsra vonatkozólag, ahol nem vízzel, hanem valamilyen lé injektálásával súlyarány változtatás történik. Ez az arány öttől akár egész 30 százalékig is felmehet – mondta el Bóna Szabolcs, a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. igazgatója. Ezzel a húsnak látszó tárggyal – én így szoktam nevezni – kell versenyezni a valódi sertéshúsnak. Nem teljesen korrekt ez a verseny.

A probléma az, hogy jogilag ez teljesen rendben van.

Bóna Szabolcs
Bóna Szabolcs
Fotó: Csatlós Norbert

Én azt gondolom, hogy nem is lenne vele semmi probléma, hogyha erre valamilyen jelölést bevezetnénk, amit aztán számon lehetne kérni, és a fogyasztók felé felvilágosító kampányok kezdődnének meg, hogy mi a különbség egy injektált és a valódi hús között.

Ennek van egy olyan vetülete is, hogy ha ezt nem tesszük meg, akkor a fogyasztók nagy része azt a konklúziót fogja levonni, hogy valami a sertéshússal nincsen rendben. Pedig nem a sertéshússal van baj, hanem azokkal az eljárásokkal és trükkökkel, amikkel megtévesztik a vásárlókat.

Ezt kellene helyre tenni, hogy a vásárló tisztában legyen vele. Akkor tudná a háziasszony is, hogyha a sütőben a karaj összezsugorodik, az nem a nagyüzemi sertéstartás, vagy a nem megfelelő takarmányozás hibája.

A normális sertéshús így néz ki a húspultban - alatta nem áll a kiszivárgó lé
A normális sertéshús így néz ki a húspultban - alatta nem áll a kiszivárgó lé
Fotó: mmg archív

Ha a hús 5, uszkve 30 tömegszázaléka valamilyen nedvesség, érthető, hogy az a sütés folyamán el fog tűnni, és annak nem marad nyoma. Míg egy normális sertéshúsnál természetesen van valamilyen szintű sütési veszteség, de messze nem abban az arányban, mint egy ilyen injektált termék esetében.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

A méhészet, mint vállalkozás 2.

Írásom első részében kifejtettem, hogy miért fontos a folyamatos tanulás és vállalkozásfejlesztés. Egyáltalán érdemes-e vállalkozni, mekkora méhállomány az optimális, meddig növeljük a méhcsaládok számát. A napjainkat is súlyosan érintő infláció történetéről, a fogalom meghatározásáról is kezdtem írni, amit most folytatok.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Bővíti kapacitását a csomagolóanyagokat gyártó Hód Plast Kft. Algyőn

Bővíti termelő- és raktárkapacitását 449 millió forintos beruházással, uniós támogatással a műanyag flakonokat és kannákat gyártó Hód Plast Kft. - tájékoztatta az Algyőn tevékenykedő vállalkozás az MTI-t.

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.