Back to top

Piros lé karajáron

A hazai sertéstermelők panaszkodnak az emelkedő költségekre, az alacsony átvételi árakra, és arra is, hogy a külföldről érkező importhús leszorítja az árakat. Ez vásárlóként még akár jó is lehet, ha az ember nem fut bele olyan húsba, amiből a sütés végére jóformán semmi sem marad.

Piros lé karajáron | MMG

 

Az élelmiszernek látszó tárgyak sorában találjuk a – jobb szó híján - felvizezett húst is. A rejtélyes módon legális injektálási eljárásnak köszönhetően vásárolhatunk piros levet karajáron.

Több olyan kereskedelmi ajánlat kering spanyol húsra vonatkozólag, ahol nem vízzel, hanem valamilyen lé injektálásával súlyarány változtatás történik. Ez az arány öttől akár egész 30 százalékig is felmehet – mondta el Bóna Szabolcs, a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. igazgatója. Ezzel a húsnak látszó tárggyal – én így szoktam nevezni – kell versenyezni a valódi sertéshúsnak. Nem teljesen korrekt ez a verseny.

A probléma az, hogy jogilag ez teljesen rendben van.

Bóna Szabolcs
Bóna Szabolcs
Fotó: Csatlós Norbert

Én azt gondolom, hogy nem is lenne vele semmi probléma, hogyha erre valamilyen jelölést bevezetnénk, amit aztán számon lehetne kérni, és a fogyasztók felé felvilágosító kampányok kezdődnének meg, hogy mi a különbség egy injektált és a valódi hús között.

Ennek van egy olyan vetülete is, hogy ha ezt nem tesszük meg, akkor a fogyasztók nagy része azt a konklúziót fogja levonni, hogy valami a sertéshússal nincsen rendben. Pedig nem a sertéshússal van baj, hanem azokkal az eljárásokkal és trükkökkel, amikkel megtévesztik a vásárlókat.

Ezt kellene helyre tenni, hogy a vásárló tisztában legyen vele. Akkor tudná a háziasszony is, hogyha a sütőben a karaj összezsugorodik, az nem a nagyüzemi sertéstartás, vagy a nem megfelelő takarmányozás hibája.

A normális sertéshús így néz ki a húspultban - alatta nem áll a kiszivárgó lé
A normális sertéshús így néz ki a húspultban - alatta nem áll a kiszivárgó lé
Fotó: mmg archív

Ha a hús 5, uszkve 30 tömegszázaléka valamilyen nedvesség, érthető, hogy az a sütés folyamán el fog tűnni, és annak nem marad nyoma. Míg egy normális sertéshúsnál természetesen van valamilyen szintű sütési veszteség, de messze nem abban az arányban, mint egy ilyen injektált termék esetében.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

Részegen ne másszunk galambdúcba

Megszállott és egészen ittas galambász járt pórul egy öt méter magas galambdúcban.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.