Back to top

Üllő és kalapács között

Nincs könnyű helyzetben az agrárium, hiszen kettős kihívás előtt áll finanszírozási oldalról – mondta el Takáts Zsolt, a Raiffeisen Bank kereskedelmi és agrárfinanszírozási igazgatója az Magyar Mezőgazdaságnak. Az emelkedő kamat- és beruházási költségek mellett nehéz hosszú távú döntéseket hozni, de mire érdemes figyelni? Erről beszélgettünk vele az Alföldi Állattenyésztési Napokon.

Üllő és kalapács között - Emelkedő kamatok és emelkedő beruházási költségek | MMG

Az agráriumot érő egyik kihívás a termelési költségek és a termékek árának megemelkedése – fejtette ki Takáts Zsolt, a Raiffeisen Bank kereskedelmi és agrárfinanszírozási igazgatója.

Jóval - akár 20-50 százalékkal magasabb - inputokkal és outputokkal kell számolni, ami azt jelenti, hogy jóval nagyobb mértékű forgóeszköz-finanszírozásra van szükség, mint amit a gazdálkodók megszoktak.

Hozzátette: a Raiffeisennél ebben mindig partnerei voltak az agrárvállalkozásoknak. Az általuk kínált hiteltermékek pedig az emelkedő kamatkörnyezetben is megtérülnek, hiszen az eredményes működést teszik lehetővé.

Ami azonban a termelési költségek emelkedésél is nagyobb kihívást jelent az agrárvállalkozások számára, hogy az emelkedő kamatok és emelkedő beruházási költségek „üllője és kalapácsa közé szorultak. Emiatt sokkal nehezebb most egy 10-15 évre szóló beruházási döntést meghozni, mint például egy évvel ezelőtt. A szakember mégis biztatja az agrárium szereplőit, mert ameddig léteznek a kedvezményes finanszírozási konstrukciók – például a KAVOSZ termékei, valamint az EXIM Fordulat hitelei -, amiket támogatásokkal lehet kombinálni, véleménye szerint érdemes befektetni a jövőbe.

Hangsúlyozta, hogy a Raiffeisennél minden jelentős államilag támogatott termék rendelkezésre áll, és a jövőben is az elsők között fogják kínálni ezeket.

Hozzátette: elsősorban ezeket érdemes igénybe venniük az agrárium szereplőinek. Kiemelte, hogy kollégái a bank fiókhálózatában az egész ország területén nagyon felkészültek a szektor finanszírozásában, és kisvállalati ügyfélkörben létrehoztak egy dedikált referensi hálózatot is, amely kiemelten ért az agrártermékekhez és az érintett ügyfélkörhöz. Fontosnak tartja, hogy munkatársaival átfogóan ismerik a mezőgazdaság finanszírozási igényeit és lehetőségeit, amelyekre minden esetben egyedi választ keresnek: „Agrobizniszben gondolkozunk, vagyis nem elkülönülő részekként, hanem egészében látjuk át a termelést, a feldolgozást, az élelmiszeripart és a kapcsolódó ágazatokat. De mindig különösen jók voltunk abban, hogy egyedi, testre szabott konstrukciókat kínáljunk a hozzánk fordulóknak. Nem egy kaptafára készülnek a termékeink, hanem az ügyfelekkel együtt gondolkodva, az ő igényeik szerint és megelégedésükre.”

Takáts Zsolt és munkatársai ahogy az elmúlt években idén is standdal várták a látogatókat az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásáron, amely az agrárium egyik legnagyobb hazai seregszemléje. Úgy véli, a szektor iránt elkötelezett finanszírozóként feltétlenül jelen kell lenniük, annál is inkább, mert pár nap alatt sokkal több ügyfelükkel tudnak személyesen találkozni és kellemes hangulatban, egy kis kínálás mellett elbeszélgetni, mint egyébként akár két-három hónap alatt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.