0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megoldás a sertéspestisre? Új vakcina Vietnámban

Kereskedelmi mennyiségben szeretnék gyártani Vietnámban azt a sertéspestis elleni vakcinát, melyet amerikai tudósokkal közösen fejlesztettek ki. A hat hónapig védettséget adó oltásról az ázsiai ország agrárminiszter helyettese számolt be.

A vietnámi mezőgazdasági minisztérium június elején közölte, hogy olyan vakcinát fejlesztettek, mely hat hónapra védettséget biztosít az afrikai sertéspestis fertőzés ellen. A klinikai kísérletek szerint az oltás kereskedelmi mennyiségben is gyártható,

Vietnám szeretne lenni az első ország a világon, mely az új gyógyszerrel tesz kísérletet a fertőzés megállítására.

Az afrikai sertéspestist, az egyik legpusztítóbb állatbetegséget, melyet 2019 februárjában észleltek először Vietnámban, és tavaly az országot sertésállományának mintegy 20%-át kellett leölni a járvány miatt.

A betegség Afrikából származik, majd Európába és Ázsiába is átterjedt, világszerte több százmillió sertést fertőzött meg. Az afrikai sertéspestis az emberre ártalmatlan.

„Az állatgyógyászat egy jelentős mérföldkövéhez érkeztünk.” – mondta Phung Duc Tien vietnami agrárminiszter helyettes. – „A hat hónapig tartó immunitással a vakcina védőpajzsot jelent a sertéságazat számára, a tenyésztők és a húsfeldolgozók is bizakodhatnak.”

A vakcinát 2019 novembere óta fejlesztik az Egyesült Államok szakértőivel, illetékeseivel partnerségben, eddig öt klinikai kísérletet tartottak.

Biztonságosságát és hatékonyságát az amerikai mezőgazdasági minisztérium alá tartozó Mezőgazdasági Kutatószolgálat megerősítette – mondta Tien.

„Régóta vártunk erre a jó hírre, és bizton állíthatom, hogy a Vietnámban előállított vakcinára világszerte nagy lesz a kereslet” – tette hozzá Tien.

Nem közölt időkeretet arra vonatkozóan, hogy a vakcina mikor kerülhet exportálásra, illetve nem adott becslést Vietnám termelési kapacitására vonatkozóan sem.

Bár a sertéspestisjárvány Vietnámban lecsillapodott, lehetővé téve a gazdák számára, hogy újraépítsék sertésállományaikat, a vírus néhány országban még mindig komoly kárt okoz a gazdaságoknak.

Forrás: Reuters