Back to top

Együttműködési megállapodást írt alá a MATE és a NÉBIH

Jubileumi emlékülés keretében együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih), melynek célja, hogy a felek közös oktatási-kutatási projekteket valósítsanak meg, továbbá szakmai céljaik érdekében együttesen mozgósítsák tudásbázisukat és kapcsolatrendszerüket.

Az együttműködési megállapodás aláírására az Élelmezéstudományi és Technológiai Intézet 50 éves jubileumi ülésén került sor. Az együttműködési megállapodást követően aranydiplomák átadása is megtörtént. „Ritka az a pillanat, amikor egy szak, egy diszciplína, egy tudományág, egy ágazat képzésének megszületését ünnepeljük, kerek évfordulóját és itt vannak azok a kollégák is, akik abban az időpontban itt végeztek. Dupla jubileum ez, megkülönböztetett tisztelettel és szeretettel köszöntöm azokat, akik 50 éve a szak, az élelmiszeripari képzés születésének pillanatában szerezték diplomájukat” - nyitotta meg köszöntő szavaival Dr.Gyuricza Csaba, a MATE rektora az ünnepi tanácsülést.

Akkor lehet sikeres a terület, ha megfelelő képzettségű és elhivatott munkaerő is rendelkezésre áll - emelte ki az agrárminiszter.

Nagy István, agrárminiszter ünnepi köszöntő beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszeripar az egyik leginnovatívabb ágazat, amelynek napjainkban nemcsak rendkívüli körülmények között kell helytállnia, de a váratlan helyzetekre is reagálnia kell.

"Az élelmiszeripar az egyik leginnovatívabb ágazat" - fogalmazott Nagy István
"Az élelmiszeripar az egyik leginnovatívabb ágazat" - fogalmazott Nagy István
Fotó: Pelsőczy Csaba

Az agrártárca vezetője hozzátette, hogy sikeres csak akkor lehet a terület, ha megfelelő képzettségű és elhivatott munkaerő is rendelkezésre áll. A magas színvonalú, versenyképes tudást biztosító oktatás alapköve a sikeresen működő élelmiszerláncnak. A tárcavezető szerint ebben kiemelkedő szerepe van a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének, amely az ország egyetlen olyan felsőoktatási intézménye, ahol a képzési rendszer átfogja az élelmiszermérnök képzés teljes körét és önálló doktori programmal is rendelkezik.

A megállapodás értelmében a Nébih több telephelye, így a Velencei Talajvédelmi Laboratórium, a Központi Vetőmagvizsgálati Laboratórium, a Szántóföldi Fajtakísérleti Osztály és a Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság is fogadja majd a MATE hallgatóit, mind szakmai gyakorlatok, mind egyéni kísérletek lebonyolítására.

Élelmiszerlánc-bizottsági kurzust is létrehoznak

A Nébih szakértői több agrárképzés oktatásában, valamint diplomavédések szakmai bizottságaiban is részt vesznek. A felek létrehoznak egy élelmiszerlánc-biztonsági kurzust is, amely kiemelt hangsúllyal kezeli az állategészségügyi aktualitások bemutatását, az állatbetegségek mentesítését és az állatvédelmet. Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora hangsúlyozta azt is, hogy „a rendkívül sokrétű együttműködés az egyetem tizenegy intézetét érinti. A közös kutatási projekteket tekintve többek között foglalkozunk majd a hazai vadon élő méhek és beporzók állategészségügyi helyzetének feltérképezésével, egy magyarországi mézadatbázis felépítésével, mikotoxinok okozta kártételek csökkentésének lehetőségeivel, felszíni eredetű öntözővizek higiénés állapotjellemzésével, az akvakultúrákban alkalmazható állatgyógyászati termékek és készítmények fejlesztésével, valamint az antibiotikumrezisztenciára ható környezeti tényezők elemzésével. A laboratóriumi kapacitások tekintetében az együttműködés módszerfejlesztési, validálási és szabványosítási területekre is kiterjed.”

Az együttműködés jövőbe mutató módon ötvözi az egyetemi-akadémiai tudást a szakmai kompetenciákkal - emelte ki Dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke ünnepi beszédében.

„Hogy ez jól működik majd, afelől nincs kétségem, hiszen a Nébih Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratórium Igazgatóság (ÉLI) által végzett autentikus méz projektben már idén megkezdődött a közös munka.

Ezen kívül laboratóriumaink munkatársai segítséget nyújtanak szakdolgozatok, diplomamunkák és PhD dolgozatok elkészítéséhez. Részt veszünk az egyetemi képzésben is, amelyre az egyik legjobb példa a Budai Campuson folyó élelmiszermérnöki képzés. Fontosak számunkra a kutatási együttműködések, hiszen a Nébih nem végez alapkutatásokat, ugyanakkor csak így tarthatjuk a lépést az élelmiszerágazat legális (és nem legális) trendjeivel.”

Dr. Oravecz Márton és Dr.Gyuricza Csaba aláírásával szentesítette az együttműködési megállapodást
Dr. Oravecz Márton és Dr.Gyuricza Csaba aláírásával szentesítette az együttműködési megállapodást
Fotó: Balázs Gusztáv

Aranydiplomák is átadásra kerültek

Dr. Gyuricza Csaba az aláírást követően az együttműködés méltatásában hangsúlyozta, ma már nem lehet úgy agrár szakembereket képezni, hogy a piaci szereplőkkel, az államigazgatás szereplőivel ne lenne napi szoros együttműködés, annak érdekében, hogy korszerű, naprakész 21.századi tudást adjunk át, erről szól az együttműködési megállapodás, amely ma szentesítésre került.

„Örömmel tölt el, hogy a Nébih és a MATE között létrejött együttműködési megállapodás aláírására éppen az Élelmezéstudományi és Technológiai Intézet 50 éves jubileumi ünnepi ülésén került sor. Hiszen, ez az együttműködés a jövőbe mutató módon ötvözi az egyetemi és akadémiai tudást a szakmai kompetenciákkal közösen” - fogalmazta meg Dr. Oravecz Márton az aláírást követően.

Az együttműködési megállapodás aláírása után aranydiplomák átadására is sor került.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Aszály a köbön

Az utóbbi egy hónapban több mint húsz trópusi nap volt a Vajdaságban, amikor a hőmérséklet meghaladta a 30 fokot. Április óta elkerülik a térséget a nagyobb kiterjedésű esőfelhők, csak lokális jellegű záporok áztatták a földet. Ennek eredményeként térségenként és határrészenként igen eltérő képet mutatnak a vetések.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Dobjunk sertést a grillre!

Az Agrármarketing Centrum nyári sertésfogyasztást népszerűsítő kampányát a grillpartiknak szentelték. Szakemberek, a grillmester és a dietetikus is elmondta, miért is érdemes minőségi magyar sertéshúst fogyasztani, és az hogyan illeszthető be a mai táplálkozási rendbe.

Cél az agrárium gyors megsegítése

Magyarországon a hosszú ideje fennálló tartós csapadékhiány miatt az év végére az aszálykárral érintett területek nagysága elérheti az egymillió hektárt, ami az összes hazai termőföldünk 20 százaléka mondta Nagy István agrárminiszter Újszilváson, ahol ismertette azt az intézkedés sorozatot, amellyel a kormány a rendkívüli helyzetben a gazdákat kívánja támogatni.

Félidőben a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult az idei nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés első időszaka, melyet a megyei kormányhivatalok járási hivatalainak szakemberei és a Nébih munkatársai végeznek országosan összehangolva, a teljes élelmiszerláncra kiterjedően a Nébih irányításával.

Újranyitja ukrajnai éttermeit a McDonald's

Hónapokig tartó zárvatartás után újranyitja ukrajnai éttermeit a McDonald's gyorsétteremlánc - jelentette be az amerikai székhelyű McDonald's nemzetközi piacokért felelős alelnöke, Paul Pomroy csütörtökön.

Határtalan gasztronómia címmel szerveznek programokat a Skanzenben

Határtalan gasztronómia címmel szerveznek programokat a Szentendrei Skanzenben, ahol augusztus 20-án és 21-én a bringatúrák és tárlatvezetések, a kézműves foglalkozások és játékok, a mesemondók meséi is az ételekről szólnak.