Back to top

Együttműködési megállapodást írt alá a MATE és a NÉBIH

Jubileumi emlékülés keretében együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih), melynek célja, hogy a felek közös oktatási-kutatási projekteket valósítsanak meg, továbbá szakmai céljaik érdekében együttesen mozgósítsák tudásbázisukat és kapcsolatrendszerüket.

Az együttműködési megállapodás aláírására az Élelmezéstudományi és Technológiai Intézet 50 éves jubileumi ülésén került sor. Az együttműködési megállapodást követően aranydiplomák átadása is megtörtént. „Ritka az a pillanat, amikor egy szak, egy diszciplína, egy tudományág, egy ágazat képzésének megszületését ünnepeljük, kerek évfordulóját és itt vannak azok a kollégák is, akik abban az időpontban itt végeztek. Dupla jubileum ez, megkülönböztetett tisztelettel és szeretettel köszöntöm azokat, akik 50 éve a szak, az élelmiszeripari képzés születésének pillanatában szerezték diplomájukat” - nyitotta meg köszöntő szavaival Dr.Gyuricza Csaba, a MATE rektora az ünnepi tanácsülést.

Akkor lehet sikeres a terület, ha megfelelő képzettségű és elhivatott munkaerő is rendelkezésre áll - emelte ki az agrárminiszter.

Nagy István, agrárminiszter ünnepi köszöntő beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszeripar az egyik leginnovatívabb ágazat, amelynek napjainkban nemcsak rendkívüli körülmények között kell helytállnia, de a váratlan helyzetekre is reagálnia kell.

"Az élelmiszeripar az egyik leginnovatívabb ágazat" - fogalmazott Nagy István
"Az élelmiszeripar az egyik leginnovatívabb ágazat" - fogalmazott Nagy István
Fotó: Pelsőczy Csaba

Az agrártárca vezetője hozzátette, hogy sikeres csak akkor lehet a terület, ha megfelelő képzettségű és elhivatott munkaerő is rendelkezésre áll. A magas színvonalú, versenyképes tudást biztosító oktatás alapköve a sikeresen működő élelmiszerláncnak. A tárcavezető szerint ebben kiemelkedő szerepe van a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének, amely az ország egyetlen olyan felsőoktatási intézménye, ahol a képzési rendszer átfogja az élelmiszermérnök képzés teljes körét és önálló doktori programmal is rendelkezik.

A megállapodás értelmében a Nébih több telephelye, így a Velencei Talajvédelmi Laboratórium, a Központi Vetőmagvizsgálati Laboratórium, a Szántóföldi Fajtakísérleti Osztály és a Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság is fogadja majd a MATE hallgatóit, mind szakmai gyakorlatok, mind egyéni kísérletek lebonyolítására.

Élelmiszerlánc-bizottsági kurzust is létrehoznak

A Nébih szakértői több agrárképzés oktatásában, valamint diplomavédések szakmai bizottságaiban is részt vesznek. A felek létrehoznak egy élelmiszerlánc-biztonsági kurzust is, amely kiemelt hangsúllyal kezeli az állategészségügyi aktualitások bemutatását, az állatbetegségek mentesítését és az állatvédelmet. Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora hangsúlyozta azt is, hogy „a rendkívül sokrétű együttműködés az egyetem tizenegy intézetét érinti. A közös kutatási projekteket tekintve többek között foglalkozunk majd a hazai vadon élő méhek és beporzók állategészségügyi helyzetének feltérképezésével, egy magyarországi mézadatbázis felépítésével, mikotoxinok okozta kártételek csökkentésének lehetőségeivel, felszíni eredetű öntözővizek higiénés állapotjellemzésével, az akvakultúrákban alkalmazható állatgyógyászati termékek és készítmények fejlesztésével, valamint az antibiotikumrezisztenciára ható környezeti tényezők elemzésével. A laboratóriumi kapacitások tekintetében az együttműködés módszerfejlesztési, validálási és szabványosítási területekre is kiterjed.”

Az együttműködés jövőbe mutató módon ötvözi az egyetemi-akadémiai tudást a szakmai kompetenciákkal - emelte ki Dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke ünnepi beszédében.

„Hogy ez jól működik majd, afelől nincs kétségem, hiszen a Nébih Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratórium Igazgatóság (ÉLI) által végzett autentikus méz projektben már idén megkezdődött a közös munka.

Ezen kívül laboratóriumaink munkatársai segítséget nyújtanak szakdolgozatok, diplomamunkák és PhD dolgozatok elkészítéséhez. Részt veszünk az egyetemi képzésben is, amelyre az egyik legjobb példa a Budai Campuson folyó élelmiszermérnöki képzés. Fontosak számunkra a kutatási együttműködések, hiszen a Nébih nem végez alapkutatásokat, ugyanakkor csak így tarthatjuk a lépést az élelmiszerágazat legális (és nem legális) trendjeivel.”

Dr. Oravecz Márton és Dr.Gyuricza Csaba aláírásával szentesítette az együttműködési megállapodást
Dr. Oravecz Márton és Dr.Gyuricza Csaba aláírásával szentesítette az együttműködési megállapodást
Fotó: Balázs Gusztáv

Aranydiplomák is átadásra kerültek

Dr. Gyuricza Csaba az aláírást követően az együttműködés méltatásában hangsúlyozta, ma már nem lehet úgy agrár szakembereket képezni, hogy a piaci szereplőkkel, az államigazgatás szereplőivel ne lenne napi szoros együttműködés, annak érdekében, hogy korszerű, naprakész 21.századi tudást adjunk át, erről szól az együttműködési megállapodás, amely ma szentesítésre került.

„Örömmel tölt el, hogy a Nébih és a MATE között létrejött együttműködési megállapodás aláírására éppen az Élelmezéstudományi és Technológiai Intézet 50 éves jubileumi ünnepi ülésén került sor. Hiszen, ez az együttműködés a jövőbe mutató módon ötvözi az egyetemi és akadémiai tudást a szakmai kompetenciákkal közösen” - fogalmazta meg Dr. Oravecz Márton az aláírást követően.

Az együttműködési megállapodás aláírása után aranydiplomák átadására is sor került.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A teljes magyar agráriumra pozitívan hat a MATE és a NAGISZ Csoport új együttműködése

A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött a NAGISZ Zrt.-vel Nádudvaron.

Különleges, melegkedvelő zöldségek

A saját veteményeskertben az a legjobb, hogy olyan növényeket is megtermeszthetünk, amikhez egyébként nem jutnánk hozzá boltokban, sőt gyakran még piacokon sem. Ezzel lehetőség nyílik szélesíteni a repertoárunkat, a változatos táplálkozás pedig előnyös... Ezk a zöldségek annyira szeretik a meleget, hogy külön örülnek annak, ha nyáron vetjük őket, és persze öntözéssel segítjük a gyors kikelést.

Egy bonbonos doboz legendája

Sokunknak lehet gyerekkori emlékképe a ’70-es, ’80-as évekből a nagymama polca, rajta a jellegzetes, nyolcszögletű, virágmintás doboz, amely legtöbbször varrókészletet vagy más személyes értékeket rejtett. A Százszorszép bonbon és doboza Monarchia idején keletkezett legendája napjainkig él.

Ma van a Tej Világnapja

A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának.

Elindult az élelmiszerek kötelező akciózása, árleszállítása

Június 1-jétől elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására. Az élelmiszerüzletekben 20 termékkategóriában számíthatnak a vásárlók árleszállításokra - erősítette meg csütörtöki közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Jó évet zárt tavaly a Pick Szeged Zrt.

Jelentősen, 2021-es 70,679 milliárd forintról 80,28 milliárd forintra növelte értékesítésből származó nettó árbevételét tavaly a Pick Szeged Zrt. - derül ki a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közzétett éves beszámolójából.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A „belénk épült” baktérium

Ha tetszik, ha nem emésztőrendszerünkben és testfelületünkön milliárdszám hemzsegnek a baktériumok. És jobban belegondolva, a legtöbb emberi sejtünkben is van egy ősi baktériumtól eredeztetett szervecske.

A WHO nem ajánlja a cukormentes édesítőszereket

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új iránymutatást adott ki a cukormentes édesítőszerekről (non-sugar sweeteners, NSS), amelyben azt javasolja, hogy ne használjuk ezeket a testtömeg szabályozására vagy a nem fertőző betegségek kockázatának csökkentésére.

Közvetlenül beküldhetőek az adatok a Nemzeti Talajtani Adatbázisba

Elindult a Nébih új szolgáltatása, amely lehetővé teszi a közvetlen adatbeküldést a talajvizsgálatokat végző laboratóriumok számára a Nemzeti Talajtani Adatbázisba. A frissített WEB-API szolgáltatás WSDL leírása elérhető a hivatal honlapján.